Știai că banalele bubițe de la gură...
Un nou studiu care va fi prezentat în cadrul European Congress on Obesity (ECO 2025), ce va avea loc la Málaga, Spania, în perioada 11–14 mai, atrage atenția asupra legăturii directe dintre aportul crescut de sodiu și riscul de obezitate generală și abdominală, mai ales în rândul femeilor.
Cercetarea este coordonată de Annika Santalahti, de la Finnish Institute for Health and Welfare din Helsinki, și relevă o asociere alarmantă între consumul de sare și acumularea excesivă de grăsime corporală.
Obezitatea generală este evaluată prin indicele de masă corporală (BMI), iar Organizația Mondială a Sănătății o definește ca având o valoare de peste 30 kg/m². Obezitatea abdominală, și mai periculoasă, presupune acumularea grăsimii în jurul abdomenului și a organelor interne, fiind asociată cu riscuri crescute de boli cardiovasculare.
Contrar opiniei generale, nu doar alimentele considerate nesănătoase sunt responsabile pentru aportul crescut de sodiu.
"Contrar credinței populare, consumul ridicat de sodiu nu este cauzat în principal de alimente nesănătoase, ci de alimente obișnuite consumate zilnic. În Finlanda, cea mai mare parte a sodiului provine din produse din carne procesată, pâine și produse lactate, în special brânzeturi. Aportul mare de sodiu nu poate fi abordat doar la nivel individual – sunt necesare schimbări la nivelul întregii populații, care pot fi realizate doar prin colaborare cu industria alimentară", explică autorii.
Studiul s-a bazat pe date colectate de la adulți finlandezi, participanți în cadrul National FinHealth 2017 Study (bărbați = 2222, femei = 2792). Aportul de sodiu a fost estimat printr-un chestionar validat de frecvență alimentară, iar un subset al participanților (bărbați = 558, femei = 702) a furnizat probe de urină pentru evaluări suplimentare.
Rezultatele arată că aportul mediu de sodiu (convertit în sare de bucătărie) depășește recomandarea OMS de maximum 5 grame pe zi în toate categoriile, cu excepția celui mai scăzut sfert al femeilor. La bărbați, media era de 4900 mg/zi, iar la femei – 3750 mg/zi, echivalentul a peste 12 grame, respectiv 9 grame de sare zilnic.
Cercetătorii au constatat că un aport ridicat de sodiu – fie estimat din chestionare, fie măsurat prin concentrația urinară – este asociat cu o probabilitate crescută de obezitate.
"În modelul complet ajustat, femeile din cel mai ridicat sfert de aport de sodiu erau de 4,3 ori mai susceptibile să aibă obezitate generală și de 3,4 ori mai susceptibile să aibă obezitate abdominală, comparativ cu femeile din cel mai scăzut sfert", se arată în raport.
Inclusiv în cazul femeilor din al doilea sfert superior, riscul de obezitate generală era de 2,4 ori mai mare.
La bărbați, deși tendința a fost similară în datele din chestionare, rezultatele nu au fost statistic semnificative pentru toate categoriile. Totuși, când s-a analizat concentrația de sodiu în urină, diferențele au fost clare:
"Bărbații din cel mai ridicat sfert de concentrație urinară de sodiu aveau un risc de 6 ori mai mare de obezitate generală și de 4,7 ori mai mare de obezitate abdominală, comparativ cu cei din sfertul inferior", arată cercetarea.
Autorii sugerează că aceste asocieri mai puternice la bărbați pot fi explicate prin consumul mai mare de alimente bogate în sodiu, dar și printr-un raport mai ridicat între sarea consumată și aportul total de energie.
Consumul excesiv de sare crește riscul de obezitate cu peste 330% - FOTO: Freepik
"Asocierea dintre consumul de sare și obezitate este încă foarte neclară, iar în prezent nu există explicații solide pentru diferențele între sexe sau pentru fenomen în general", spun autorii.
Printre ipotezele investigate se numără influențarea hormonilor de sațietate prin expunerea îndelungată la sare, dar și faptul că un consum ridicat de sodiu poate reflecta o alimentație dezechilibrată, bazată pe produse ultraprocesate.
"Este necesară o cercetare mai aprofundată privind calitatea nutrițională a dietelor bogate în sodiu, dar și studii despre mecanismele biologice – cum ar fi efectul asupra sațietății, microbiomului intestinal și compoziției corporale", subliniază specialiștii.
În final, autorii accentuează rolul pe care îl are industria alimentară în reducerea aportului de sodiu la nivel populațional:
"Majoritatea alimentelor consumate provin din surse procesate, nu din producția primară neprocesată. Este esențial să acordăm atenție nivelului de sare din alimentele obișnuite, deoarece acestea contribuie cel mai mult la aportul zilnic. De asemenea, contează mediul alimentar în ansamblu – dacă mâncarea este gătită acasă, consumată în restaurante sau livrată", mai notează autorii.
Consumul ridicat de sare nu este doar o problemă de inimă sau hipertensiune, ci poate fi un factor major în epidemia globală de obezitate. Combaterea acestuia necesită o strategie amplă, atât la nivel individual, cât și sistemic.
Obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci o afecțiune cronică ce declanșează un lanț periculos de boli metabolice — precum diabetul de tip 2 și dislipidemiile — și crește semnificativ riscul de apariție a unor forme de cancer, inclusiv cel de colon, sân și ficat.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea s-a triplat la nivel global din 1975, devenind un factor major de morbiditate și mortalitate. Studiile publicate de National Cancer Institute și The Lancet Diabetes & Endocrinology confirmă asocierea directă între excesul ponderal și procesele inflamatorii cronice, care favorizează dezvoltarea tumorilor maligne și compromit funcționarea sistemului metabolic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că banalele bubițe de la gură...
Durere bruscă în burtă? Poate fi un...
Boala care te împiedică să urci...
Aceste alimente te scapă de...
Îndulcitorul pe care îl consumăm...
Spatele curbat odată cu vârsta: ce...
Mii de oameni care suferă de...
Alimentul care crește riscul a 5 afecțiuni grave, inclusiv diabet...