Durere bruscă în burtă? Poate fi un...
Un nou studiu internațional, realizat cu implicarea unui cercetător de la Rutgers Health, sugerează că aflarea riscului de a dezvolta boala Alzheimer nu provoacă un impact emoțional negativ, dar duce la scăderea motivației de a menține obiceiuri de viață sănătoase – chiar și în cazul persoanelor cu risc crescut.
Studiul, publicat în revista Alzheimer's & Dementia, a fost coordonat de Orit Lesman-Segev, neuroradiolog la Centrul de Neuroștiințe Joseph Sagol din cadrul Spitalului Sheba din Israel, împreună cu Sapir Golan Shekhtman, doctorand în cadrul aceluiași centru. Printre co-autori se numără și Michal Schnaider Beeri, directorul Centrului de Cercetare Alzheimer Herbert și Jacqueline Krieger Klein din cadrul Rutgers Brain Health Institute, potrivit MedicalXpress.
Cercetătorii au evaluat reacțiile a 199 de adulți sănătoși, care au fost supuși unor scanări PET pentru a detecta prezența proteinei amiloid beta – o componentă centrală în patologia Alzheimer, care poate fi observată în creier cu decenii înainte de apariția simptomelor.
Înainte de efectuarea scanării, participanții au completat chestionare care evaluau nivelul de anxietate, depresie, îngrijorări legate de memorie și motivația pentru schimbări de stil de viață. La șase luni după aflarea rezultatelor, aceleași chestionare au fost reaplicate.
Rezultatele arată că participanții care nu aveau acumulări de amiloid în creier au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a stării emoționale: niveluri mai scăzute de depresie, anxietate și îngrijorări legate de memorie. Cu toate acestea, motivația lor pentru menținerea unui stil de viață sănătos a scăzut.
În schimb, cei care aveau acumulări de amiloid nu au raportat creșteri ale depresiei sau îngrijorărilor privind memoria, însă anxietatea a scăzut, iar motivația pentru schimbări benefice a fost și ea diminuată.
"Descoperirile sugerează că aflarea prezenței amiloidului nu afectează negativ participanții, iar simpla cunoaștere a rezultatului pare să reducă sentimentele negative, în general", a explicat Michal Schnaider Beeri.
Aflarea riscului de Alzheimer poate reduce anxietatea, dar și motivația pentru un stil de viață sănătos, arată un nou studiu - FOTO: [email protected]
Studiul aduce o perspectivă nouă asupra modului în care persoanele sănătoase cognitiv reacționează la dezvăluirea statutului lor privind biomarkerii Alzheimer, un subiect puțin explorat până acum.
"Rezultatele evidențiază cât de ușor se pierde motivația pentru a menține comportamente sănătoase menite să protejeze sănătatea cognitivă. Strategiile pentru a susține aceste obiceiuri sunt esențiale", a subliniat Sapir Golan Shekhtman.
Pe măsură ce se apropie lansarea tratamentelor preventive pentru Alzheimer, comunicarea eficientă a riscului și personalizarea mesajelor devin esențiale, afirmă coordonatorii studiului.
"Aceste concluzii devin și mai importante într-o eră care se îndreaptă spre terapii preventive pentru Alzheimer. Atunci când astfel de tratamente vor fi disponibile, este probabil ca persoanele normale cognitiv să fie testate pentru biomarkeri specifici, pentru a putea beneficia de terapii țintite. Prin urmare, este esențial să înțelegem mai bine reacțiile la dezvăluirea rezultatelor și să optimizăm procesul", a adăugat Orit Lesman-Segev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durere bruscă în burtă? Poate fi un...
Boala care te împiedică să urci...
Aceste alimente te scapă de...
Mii de oameni care suferă de...
Alimentul care crește riscul a 5 afecțiuni grave, inclusiv diabet...
Condimentul care duce la CANCER....
Aflarea riscului de Alzheimer poate...
Criza din sănătate ia amploare. Epidemii, penurii medicale și...