Imunoterapii oncologice: se cere introducerea lor pe lista compensatelor

Cardiacii au un risc mai mare de a face cancer  FOTO: pexels.com
Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România cer ca şi statul român să introducă imunoterapiile oncologice pe lista compensatelor.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a soliictat, la o dezbatere de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, ca statul român să introducă, ca și alte țări, imunoterapiile oncologice pe lista medicamentelor compensate.

Solicitarea a fost făcută în cadrul dezbaterii "Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, provocări şi oportunităţi".

Cezar Irimia a subliniat, notează Agerpres, că imunoterapiile oncologice au fost deja aprobate şi sunt disponibile în Uniunea Europeană, pentru tratarea pacienţilor cu melanom local sau metastatic, cancerul pulmonar sau cancerul de vezică urinară:

„Pentru pacienţii care suferă de cancer, fiecare clipă în plus alături de cei dragi este nepreţuită. De aceea rolul nostru este să găsim soluţii împreună cu reprezentanţii sistemului medical, autorităţilor publice şi companii farmaceutice. Dorim ca împreună să putem uşura povara cancerului în România. Noi ne dorim ca imunoterapiile oncologice să fie introduse cât mai repede pe lista medicamentelor compensate, deoarece acestea pot oferi o şansă în plus la viaţa pacienţilor români".

Acesta a mai precizat că, în tratamentul cancerului, imunoterapiile funcţionează diferit faţă de tratamentele citostatice standard deoarece au potenţialul de a acţiona asupra oricărui tip de cancer.

„În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice şi pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer. Pacienţii români au nevoie de acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite şi compensate", a mai afirmat Cezar Irimia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel