Imunoterapia, tratamentul care luptă împotriva cancerului. Reka Eniko Fejer: Antrenează organismul în recunoașterea celulelor bolnave

imunoterapia - FOTO: Freepik@cataliniliescu
Imunoterapia este un tratament care folosește propriul sistem imunitar al unei persoane pentru a lupta împotriva cancerului. Imunoterapia poate stimula sau modifica modul în care sistemul imunitar funcționează, astfel încât să poată identifica și ataca celulele canceroase. 

Imunoterapia poate fi utilizată pentru a întări sistemul imunitar astfel încât să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Aceasta poate implica administrarea de medicamente care stimulează anumite componente ale sistemului imunitar sau utilizarea terapiei celulare, cum ar fi terapia cu limfocite T modificatoare de receptor chimeric (CAR-T), în care celulele T ale pacientului sunt modificate genetic pentru a recunoaște și a distruge celulele canceroase.

Imunoterapia poate fi, de asemenea, utilizată în tratarea unor boli autoimune, prin reglarea sau suprimarea răspunsului imun al organismului pentru a preveni atacul asupra propriilor țesuturi.

Vezi și: Greșeala comună din sezonul rece care duce la cancer. Avertisment sumbru: Este cel mai mortal cancer

Imunoterapia, descoperită încă din secolul XIX

Dr. Eniko Reka Fejer, medic primar oncologie la Spitalul Clinic Sanador, a explicat că imunoterapia nu este un concept nou. Aceasta este folosită încă din secolul XIX.

”Sistemul imunitar este cel care ne apără de presiunile externe, infecțiile virale și bacteriene, dar elimină și celulele noastre modificate bolnave. Deși mulți cred că acest concept al imunoterapiei este o invenție recentă, acest mecanism de acțiune a fost folosit încă de la finalul secolului XIX de către un ortoped de peste Ocean, care a injectat bacterii active, printre care și banalul streptococ în tumorile maligne ale membrelor inferioare numite sarcoame.

Acesta a constatat reducerea dimensională a acestor tumori și a publicat rezultatele sale. De atunci, metodele de evaluare și cercetare s-au perfecționat, s-au rafinat și în momentul de față avem molecule mult mai moderne, mai pure, mai eficiente și mai sigure decât mixtura bacteriană a ortopedului”, a explicat dr. Eniko Reka Fejer, medic primar oncologie la Spitalul Clinic Sanador, la Digi24.

Vezi și: Testul care identifică 18 tipuri de cancer. Detectează tumorile în stadiile incipiente cu o precizie ridicată

Imunoterapia, mai multe tipuri

Aceste metode diferite de administrare permit adaptarea tratamentului în funcție de tipul de cancer și de stadiul acestuia, precum și de necesitățile specifice ale pacientului. Este important ca medicul să stabilească ce metodă este cea mai potrivită pentru fiecare caz în parte.

”În oncologie folosim predominant imunoterapia pasivă, ceea ce înseamnă că în anumite puncte de control cheie ale sistemului imunitar acționăm cu niște substanțe. Acestea sunt denumite inhibitori ai punctelor de control. În hematologie se folosește imunoterapia activă care are beneficiul de a antrena organismul în recunoașterea celulelor care nu sunt proprii sau sunt bolnave”, a mai subliniat dr. Eniko Reka Fejer. 

Vezi și: În cât timp se reface sângele după ce donezi și de ce să NU donezi sânge mai repede de 3 luni. Alimentul pe care să-l mănânci după ce ai donat sânge

Imunoterapia, când este indicată

Imunoterapia - FOTO: Freepik@seventyfour

Medicamentele de imunoterapie au fost aprobate pentru tratarea multor tipuri de cancer.

”La început, imunoterapia a fost indicată în stadii avansate, metastatice, în tumorile puternic imunogene, cum este melanomul malign, dar în timp investigațiile au arătat eficiența lor și în stadii mai puțin avansate, în stadii preoperatorii, în timpul radioterapiilor, în mai toate localizările tumorale fiind testate”, a mai subliniat medicul.

Vezi și: Trucul bunicii pentru a regla umiditatea din casă. Cristian Oancea: Ne trezim cu ASTA și nu știm de unde ni se trage

Imunoterapia, cum se administrează

Imunoterapia reprezintă o formă de tratament medical care utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a combate diverse afecțiuni, inclusiv cancerul și bolile autoimune. Tratamentul este eficient în toate stadiile bolilor oncologice. 

Diverse forme de imunoterapie pot fi administrate în moduri diferite. Acestea includ:

Intravenos (IV): Imunoterapia este administrată direct într-o venă.

Oral: Imunoterapia este disponibilă sub formă de pastile sau capsule pe care le înghiți.

Topic: Imunoterapia este disponibilă sub formă de cremă pe care o aplici direct pe piele. Acest tip de imunoterapie poate fi utilizat pentru cancerul de piele în stadii foarte incipiente.

Intravezical: Imunoterapia este administrată direct în vezică, potrivit Cancer.

”Imunoterapia se administrează după un set de analize speciale pentru siguranța pacientului. Sunt substanțe administrate intravenos la intervale regulate de timp cuprinse între două și șase săptămâni, în funcție de localizarea tumorală. Pot fi folosite singure, în combinație între ele, în combinație cu chimioterapia, respectiv cu alte tipuri de terapii.

Imunoterapia, efecte adverse

”Efectele adverse sunt total diferite față de ceea ce ne-am obișnuit să avem legat de chimioterapie sau terapiile țintite. Toleranța imediată la administrare este foarte bună, pacienții nu se plâng de reacții adverse, ulterior la câteva săptămâni sau luni pot să apară reacții adverse cel mai frecvent la nivel cutanat, sub formă de erupții sau mâncărimi, la nivel pulmonar sub formă de tuse sau dificultăți respiratorii.

La nivelul tractului intestinal poate să apară diareea sau crampele abdominale. Important este ca aceste efecte adverse să fie recunoscute și menționate încă din prima zi pentru că se tratează foarte eficient”, a mai subliniat dr. Eniko Reka Fejer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel