Imunoterapia ar putea oferi speranță bărbaților cu cancer de prostată

Cancer
Un studiu major asupra unui medicament imunoterapeutic a arătat că poate fi eficient la unii bărbați cu cancer de prostată avansat.

Bărbații din cadrul studiului au încetat să mai răspundă la principalele opțiuni de tratament.

Cercetătorii au descoperit că o proporție mică de bărbați, descriși drept „super respondenți", a rămas într-o stare bună de sănătate chiar și după încheierea studiului, în ciuda prognosticului foarte slab înainte de tratament, notează BBC.

Săptămâna trecută a fost raportat că același medicament s-a dovedit eficient în tratarea cancerului avansat al capului și gâtului.

Ce este imunoterapia?

Imunoterapia folosește propriile sisteme imunitare pentru a recunoaște și a ataca celulele canceroase.

Este deja utilizată ca tratament standard pentru unele tipuri de cancer, cum ar fi melanomele - și a fost testată și pe multe altele.

Ce a găsit studiul?

Acesta a descoperit că unul din 20 de bărbați cu cancer de prostată avansat a răspuns la medicamentul pembrolizumab - iar tumorile lor s-au micșorat sau au dispărut.

Deși un număr relativ mic, unii dintre ei au câștigat ani de viață suplimentară, a descoperit studiul din Journal of Clinical Oncology.

Alte 19% au înregistrat dovezi de îmbunătățire.

Majoritatea pacienților din studiu fost supuși în medie opt luni acestui medicament.

Studiul clinic în faza a II-a, condus de Institutul de Cercetări Cancer și Royal Marsden, a implicat 258 de bărbați cu cancer de prostată avansat, care au rămas fără alte opțiuni de tratament.

Ce se întâmplă în continuare?

Cele mai dramatice răspunsuri au fost observate la pacienții ale căror tumori au avut mutații la gene implicate ale ADN-ului.

Cercetătorii investighează acum dacă acest grup ar putea beneficia cel mai mult de imunoterapie într-un studiu mai mare.

Dar mai întâi, este nevoie de un test pentru a alege cine va răspunde cel mai bine, astfel încât medicii să știe care sunt pacienții care trebuie să primească acest tratament.

Ce este cancerul de prostată?

Este cel mai frecvent cancer la bărbați, cu aproximativ 47.700 diagnosticate numai în Marea Britanie în fiecare an.

Numărul persoanelor diagnosticate a crescut în ultimii 10 ani.

Acest lucru se datorează probabil faptului că populația îmbătrânește și mai multe persoane fac teste PSA.

Aproximativ 30% dintre bărbații cu cancer de prostată avansat sau în stadiul 4 își supraviețuiesc cancerului timp de cinci ani sau mai mult după diagnostic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel