Imunizarea nou-născuților, prin administrarea dozei la mamă, în timpul sarcinii. Ar putea fi evitate boli grave

Copil FOTO: pexels.com
Imunizarea nou-născuților împotriva unor boli grave s-ar putea face prin administrarea dozei la mamă, în timpul sarcinii. Cercetătorii analizează acum modul în care anticorpii sunt transferați de la mamă la copil prin placentă.

Vaccinarea este una dintre cele mai reușite intervenții în reducerea bolilor infecțioase la nivel mondial. Totuși, aceasta are încă o eficacitate limitată în protejarea unui grup de pacienți nou-născuți. Acum, un studiu realizat la Institutul Ragon al MGH, MIT și Harvard, a determinat modul în care imunitatea indusă de vaccinul la femeile gravide este transferată copilul, ceea ce are implicații în dezvoltarea vaccinurilor materne mai eficiente. Raportul va fi publicat în numărul din 27 iunie al Cell și este lansat online în premieră, scrie medicalxpress.com.

"Nou-nascuții ajung la lumina zilei cu sisteme noi de imunitate care, ca și copiii înșiși, trebuie să învețe să facă față atât microbilor utili cât și celor dăunători în mediul lor", spune Galit Alter, doctorand la Institutului Ragon și a Departamentului de Medicină din cadrul Spitalului General Massachusetts (MGH), co-autor principal al lucrării Cell.

"Pentru a ajuta sistemul imunitar nou-născut să învețe să facă diferența între prieten și dușman, mamele transferă anticorpi la sugari prin intermediul placentei. Regulile prin care placenta îndeplinește această funcție absolut esențială au fost necunoscute, dar, dacă sunt decodate, ar putea oferi cheia pentru a genera vaccinuri mai puternice pentru a proteja acești pacienți, care sut cei mai prețioși."

Anticorpii materni sunt transferați prin placentă la copil

Deși anticorpii materni împotriva anumitor boli precum rujeola pot fi transferați de la mamă la copil, oferind o anumită protecție până când copilul este suficient de mare pentru vaccinarea individuală, anticorpii pentru alte boli grave precum poliomielita sunt transferați mai puțin eficient.

Pentru a investiga mecanismele prin care anticorpii sunt transferați de la mamă la copil, Alter și echipa ei, inclusiv co-autorul principal dr. Laura Riley,  au folosit un instrument nou numit sistem de serologie, pentru a compara cantitatea și calitatea anticorpilor împotriva tusei convulsive în probele de sânge de la mame și de la cordoanele ombilicale care transportă sânge, nutrienți și factori imunici de la placentă la copil.

Cercetarea lor a arătat că placenta transmite sugarului anticorpi care activează celulele „ucigașe” naturale (NK), elemente cheie ale sistemului imunitar înnăscut. Deși câteva celule imune importante sunt prea imature la nou-născuți pentru a asigura o protecție eficientă, celulele NK se numără printre cele mai abundente și funcționale celule imune în primele zile de viață.

Echipa a descoperit o preferință similara pentru transferul placentar al anticorpilor NK-activatori împotriva virusului sincițial și gripei respiratorii, o boală comună a copilăriei, precum și caracteristicile anticorpilor identificate care par să reglementeze selecția placentară, caracteristici care ar putea fi încorporate în vaccinurile de generație următoare cu transfer de anticorpi îmbunătățit de la mamă la copil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel