Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Imunitate la cancer: descoperirea unor celule imune arată că e posibil
24 ian, 21:08
Un nou tip de celulă imună diferită de celula T, cunoscută ca fiind cea care distruge celulele canceroase, a fost descoperită din întâmplare recent de cercetători. Ei arată că această celulă ucide majoritatea tipurilor de celule canceroase.
Celulele T în acțiune. Foto: University of Texas at Austin

Un nou tip de celule imune care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperit din greșeală de oamenii de știință britanici, într-o constatare care ar putea prezenta o descoperire majoră în tratament.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imune care ar putea lupta împotriva bacteriilor, atunci când au găsit un tip complet nou de celule T.

Acea nouă celulă imună poartă un receptor care nu a fost văzut niciodată, care acționează ca un cârlig de prindere, se blochează la majoritatea cancerelor umane, în timp ce ignoră celulele sănătoase.

În studiile de laborator s-a arătat că celulele imune echipate cu noul receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.

Profesorul Andrew Sewell, autor principal al studiului și expert în celule T de la Școala de Medicină a Universității Cardiff, a spus că a fost „extrem de neobișnuit” să găsească o celulă care avea terapii largi de combatere a cancerului și a ridicat perspectiva unei terapii universale.

„Aceasta a fost o constatare serendipită, nimeni nu știa că această celulă există”, a spus prof. Sewell pentru The Telegraph. „Constatarea noastră crește perspectiva unui tratament unic pentru cancer, un singur tip de celule T, care ar putea fi capabil să distruga multe tipuri diferite de cancer in intreaga populatie. Anterior, nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil.”

Posibil să existe persoane complet imune la cancer?

Întrebat dacă asta înseamnă că cineva din Țara Galilor era complet imun la cancer, Prof Sewell a spus: „Posibil. Această celulă imună ar putea fi destul de rară, sau s-ar putea ca mulți oameni să aibă acest receptor, dar din anumite motive, să nu fie activat. Dar nu știm încă.”

Terapiile care derermină celulele imune să lupte împotriva tipurilor specifice de cancer există deja, dar în prezent sunt utile doar pentru unele forme de leucemie și nu funcționează pentru tumorile solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

Aceste tratamente - cunoscute sub denumirea de terapii CAR-T și TCR-T - implică prelevarea de celule imune de la un pacient, care sunt apoi modificate, astfel încât să se poată bloca pe molecule care stau la suprafața celulelor canceroase. Celulele sunt apoi crescute în număr mare și injectate în fluxul sanguin al pacientului.

Terapia CAR-T este administrată acum pentru anumite forme de leucemie, dar nu funcționează pentru tumorile solide, cum sunt marea majoritate a cazurilor de cancer. Terapiile TCR-T pot funcționa în alte tipuri de cancer, dar trebuie să se blocheze pe molecule numite HLA, care variază foarte mult la populație.

În schimb, noua celulă se atașează de o moleculă pe celulele canceroase numită MR1, care nu variază la om.

Înseamnă nu numai că tratamentul ar funcționa pentru majoritatea cazurilor de cancer, dar ar putea fi împărțit între oameni, crescând posibilitatea de a fi create bănci de celule imune speciale, pentru un tratament instantaneu în viitor.

Rezultate încurajatoare în laborator

Când cercetătorii au injectat celulele imune noi la șoarecii care suferă de cancer uman și cu un sistem imunitar uman, au găsit rezultate „încurajatoare” pentru eliminarea cancerului.

Și au arătat că celulele T ale pacienților cu cancer de piele, care au fost modificate pentru a exprima noul receptor, ar putea distruge nu numai celulele canceroase ale pacientului, ci și celulele canceroase ale altor pacienți din laborator.

Prof. Sewell a spus că „oamenii potriviți” sunt acum interesați de dezvoltarea potențialelor noi terapii și a spus că progresul ar putea acum să se miște „destul de rapid”. Echipa spune că studiile umane la pacienții bolnavi terminali ar putea începe încă din noiembrie, dacă noul tratament trece testele de siguranță de laborator în continuare. 

Profesorul Oliver Ottmann, șeful de hematologie al Universității Cardiff, al cărui departament oferă terapie CAR-T, a declarat: „Acest nou tip de terapie cu celule T are un potențial enorm pentru a depăși limitările actuale ale CAR-T.

 

Sursa, aici.


Ştiri Recomandate

Dr. Emel Nuraltay este șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador
EXCLUSIV
Dr Emel Nuraltay: nașterea într-o maternitate privată. Interviurile DC Medical
Coronavirus, bilanț: peste 80.000 de îmbolnăviri în toată lumea, peste 300 în Italia
Cum crești rezistența la boli. Care sunt alimentele cu efect miraculos
Dureri de spate: 10 sfaturi la care nu te așteptai
Prof dr Reuven Or. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Cannabisul și canabinoidele, bolile pe care le pot trata. Dr Reuven Or a dat lista
Coronavirus: marile rețele comerciale iau măsuri să evite aglomerările
Ministrul adjunct al Sănătății din Iran, diagnosticat cu coronavirus după ce a apărut la TV
Toate testele pentru coronavirus făcute la Institutul Matei Balș: NEGATIVE
Femeia sosită duminică din Italia nu are coronavirus
Streinu-Cercel despre italianul care a fost în Gorj. Cât de mare e riscul de contaminare
Italianul internat la Sibiu nu are coronavirus. Probele biologice o confirmă
Ministerul Sănătății: italianul infectat cu COVID-19 a vizitat rudele soției UPDATE
Horațiu Moldovan despre COVID-19 în România: ”nimeni nu vrea să ascundă nimic”
Țara în care toți bolnavii de coronavirus s-ar fi vindecat
Coronavirus: pacientul zero din Italia fost găsit
Coronavirus, Maramureș: 82 de persoane aflate în izolare la domiciliu
Cancerul de sân: screeningul, inutil pentru femeile de peste 75 de ani
ADRFR: farmaciile dispun de un stoc minimal de măști
Creșterea în greutate la menopauză: Cinci lucruri de știut
Comisia de sănătate din Senat, raport de admitere a OUG pentru stocurile de urgență medicală
O mie de persoane, ținute în carantină într-un hotel din Tenerife
Premier italian, despre cauza epidemiei: un spital a încălcat măsurile de siguranță
Italia: primul caz de coronavirus în sudul țării
Italianul internat aseară la Sibiu, evoluție favorabilă: se așteaptă rezultatele analizelor
Sarea, pericol pentru inimă. Ce se întâmplă dacă nu mai consumi deloc
TSA, legată de nivelul scăzut al unei proteine din creier: noi cercetări
Consumul de lapte, risc de cancer la sân la femei
Cel mai bătrân om din lume a murit la 112 ani. Care a fost secretul longevității sale
Coronavirus, bilanț: peste 200 de cazuri în Italia, peste 80.000 în lume
Comentarii