Imunitate la cancer: descoperirea unor celule imune arată că e posibil

Celulele T în acțiune. Foto: University of Texas at Austin
Un nou tip de celulă imună diferită de celula T, cunoscută ca fiind cea care distruge celulele canceroase, a fost descoperită din întâmplare recent de cercetători. Ei arată că această celulă ucide majoritatea tipurilor de celule canceroase.

Un nou tip de celule imune care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperit din greșeală de oamenii de știință britanici, într-o constatare care ar putea prezenta o descoperire majoră în tratament.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imune care ar putea lupta împotriva bacteriilor, atunci când au găsit un tip complet nou de celule T.

Acea nouă celulă imună poartă un receptor care nu a fost văzut niciodată, care acționează ca un cârlig de prindere, se blochează la majoritatea cancerelor umane, în timp ce ignoră celulele sănătoase.

În studiile de laborator s-a arătat că celulele imune echipate cu noul receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.

Profesorul Andrew Sewell, autor principal al studiului și expert în celule T de la Școala de Medicină a Universității Cardiff, a spus că a fost „extrem de neobișnuit” să găsească o celulă care avea terapii largi de combatere a cancerului și a ridicat perspectiva unei terapii universale.

„Aceasta a fost o constatare serendipită, nimeni nu știa că această celulă există”, a spus prof. Sewell pentru The Telegraph. „Constatarea noastră crește perspectiva unui tratament unic pentru cancer, un singur tip de celule T, care ar putea fi capabil să distruga multe tipuri diferite de cancer in intreaga populatie. Anterior, nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil.”

Posibil să existe persoane complet imune la cancer?

Întrebat dacă asta înseamnă că cineva din Țara Galilor era complet imun la cancer, Prof Sewell a spus: „Posibil. Această celulă imună ar putea fi destul de rară, sau s-ar putea ca mulți oameni să aibă acest receptor, dar din anumite motive, să nu fie activat. Dar nu știm încă.”

Terapiile care derermină celulele imune să lupte împotriva tipurilor specifice de cancer există deja, dar în prezent sunt utile doar pentru unele forme de leucemie și nu funcționează pentru tumorile solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

Aceste tratamente - cunoscute sub denumirea de terapii CAR-T și TCR-T - implică prelevarea de celule imune de la un pacient, care sunt apoi modificate, astfel încât să se poată bloca pe molecule care stau la suprafața celulelor canceroase. Celulele sunt apoi crescute în număr mare și injectate în fluxul sanguin al pacientului.

Terapia CAR-T este administrată acum pentru anumite forme de leucemie, dar nu funcționează pentru tumorile solide, cum sunt marea majoritate a cazurilor de cancer. Terapiile TCR-T pot funcționa în alte tipuri de cancer, dar trebuie să se blocheze pe molecule numite HLA, care variază foarte mult la populație.

În schimb, noua celulă se atașează de o moleculă pe celulele canceroase numită MR1, care nu variază la om.

Înseamnă nu numai că tratamentul ar funcționa pentru majoritatea cazurilor de cancer, dar ar putea fi împărțit între oameni, crescând posibilitatea de a fi create bănci de celule imune speciale, pentru un tratament instantaneu în viitor.

Rezultate încurajatoare în laborator

Când cercetătorii au injectat celulele imune noi la șoarecii care suferă de cancer uman și cu un sistem imunitar uman, au găsit rezultate „încurajatoare” pentru eliminarea cancerului.

Și au arătat că celulele T ale pacienților cu cancer de piele, care au fost modificate pentru a exprima noul receptor, ar putea distruge nu numai celulele canceroase ale pacientului, ci și celulele canceroase ale altor pacienți din laborator.

Prof. Sewell a spus că „oamenii potriviți” sunt acum interesați de dezvoltarea potențialelor noi terapii și a spus că progresul ar putea acum să se miște „destul de rapid”. Echipa spune că studiile umane la pacienții bolnavi terminali ar putea începe încă din noiembrie, dacă noul tratament trece testele de siguranță de laborator în continuare. 

Profesorul Oliver Ottmann, șeful de hematologie al Universității Cardiff, al cărui departament oferă terapie CAR-T, a declarat: „Acest nou tip de terapie cu celule T are un potențial enorm pentru a depăși limitările actuale ale CAR-T.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel