Implant personalizat de genunchi imprimat 3D, soluție pentru mii de bolnavi de artrită

Cartilajul articulatiilor s-ar putea regenera
O procedură pionierat de „tipărit din metal” la imprimante 3D pentru a crea un tratament personalizat pentru osteoartrita timpurie a genunchiului urmează să fie testat în Marea Britanie, după aprobarea MHRA.

Primul dispozitiv din lume imprimat 3D pentru osteotomie tibială înaltă (HTO), dezvoltată la Universitatea din Bath, a primit aprobarea pentru studiile clinice în Marea Britanie. 

Implanturile personalizate HTO din aliaj de titan, care se potrivesc perfect, sunt concepute pentru a reduce disconfortul pacienților cu osteoartrita genunchiului
Scanarea 3D sofisticată își propune să facă operația mai rapidă și mai sigură. Noul proces TOKA ar putea face posibilă o intervenție mai timpurie - salvând pacienții de zeci de ani de durere înainte ca intervenția chirurgicală să devină viabilă

Acest nou tratament revoluționar care folosește implanturi imprimate 3D și care ar putea aduce ameliorare zeci de mii de bolnavi de osteoartrita genunchiului a primit aprobarea de a fi testat la pacienții din Marea Britanie, în urma unui studiu virtual „in-silico” care și-a demonstrat siguranța (link direct studiu).

Tratamentul personalizat pentru osteoartrita timpurie a genunchiului, dezvoltat de inginerii Centrului pentru Inovație Terapeutică (CTI) al Universității din Bath, utilizează tehnologia de imprimare 3D de ultimă generație pentru a realiza plăci personalizate din aliaj de titan de calitate medicală, care se potrivesc perfect fiecărui pacient.

Tratamentul TOKA (Osteotomie personalizată pentru alinierea genunchiului) îmbunătățește procedura operativă și potrivirea plăcilor de osteotomie tibială înaltă (HTO) utilizate pentru realinierea genunchiului, făcându-i pe pacienți mai stabili, mai confortabili și mai capabili să suporte greutatea decât în cazul plăcilor generice existente. Tehnica simplifică, de asemenea, operația HTO, făcând operațiile mai rapide și, prin urmare, mai sigure.

Plăcile HTO au fost deja testate practic de siguranță într-un studiu computerizat, folosind date de scanare CT de la 28 de pacienți. Studiul clinic in-silico, primul din lume care a demonstrat siguranța acestui dispozitiv ortopedic, a modelat tensiunile care ar fi exercitate pe plăcile personalizate și a arătat că acestea ar fi comparabile în siguranță cu tratamentul standard.

Profesorul Richie Gill, de la Centrul pentru Inovație Terapeutică, spune că „Osteoartrita genunchiului este o problemă majoră de sănătate, socială și economică și nu primește atât de multă atenție cât ar trebui. Un sfert dintre femeile de peste 45 de ani o au și, la fel, aproximativ 15% din bărbați, deci este o povară semnificativă cu care trăiesc mulți. (...) Înlocuirea genunchiului este utilă nu numai pentru osteoartrita în stadiul final, ala că aveți durere și trăiți cu un handicap mult timp, posibil decenii, înainte de a fi posibilă intervenția. Sperăm că noul proces TOKA pe care l-am dezvoltat să schimbe asta."

Pacienții cu osteoartrită la genunchi  Tpe care va fi testat procedeul TOKA vor fi supuși unei scanări CT 3D a genunchiului, înainte de a fi creat un ghidaj și o placă chirurgicală, ambele realizate prin imprimare 3D personalizată și ambele formate în osul tibiei. Ghidajul chirurgical simplifică operația și este conceput pentru a îmbunătăți precizia chirurgicală.

Procesul presupune, de asemenea, prima implementare a firelor cu șuruburi imprimate 3D în plăcile HTO, ceea ce înseamnă că acestea pot fi poziționate optim pentru a le ajuta să le asigure de os.

Încercările vor începe odată cu redeschiderea centrelor clinice pentru chirurgie electivă, probabil la sfârșitul acestui an, și se vor desfășura în spitalele din Bath, Bristol, Exeter și Cardiff.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel