Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Unii oameni consideră că practicarea de yoga, mindfulness sau chiar un masaj îi ajută să facă față stresului sau supraîncărcării; pentru alții, curățarea bucătăriei, organizarea dulapului sau pur și simplu ștergerea prafului de pe rafturi poate fi la fel de terapeutică pentru sănătatea lor mentală ca și utilizarea unei aplicații de mindfulness.
De fapt, chiar și după o zi stresantă, unele persoane consideră că simpla vedere a unei case ordonate și aranjate le ajută să se relaxeze și să se destreseze.
Iată o privire mai atentă la impactul curățeniei asupra sănătății tale mintale, inclusiv beneficiile curățeniei și cum să încorporezi un program de curățenie în viața ta.
Este benefic pentru tine să îți păstrezi casa ordonată și să participi la curățenie. De fapt, studiile indică faptul că sănătatea mintală poate fi afectată direct de curățenie - sau de lipsa acesteia.
Dezordinea ar putea reprezenta un factor de depresie
În "Personality and Social Psychology Bulletin", de exemplu, o cercetare a indicat că femeile care și-au evaluat casele ca fiind relaxante și odihnitoare au fost mai puțin predispuse să fie obosite și nefericite decât femeile ale căror camere erau haotice sau pline de sarcini incomplete. În plus, femeile cu case aglomerate sau murdare aveau niveluri mai mari de cortizol, potrivit cercetătorilor.
Vezi și: Fructul care previne creșterea celulelor canceroase. Cum îți dai seama când este copt
Dezordinea poate provoca tensiune, amețeli și lipsă de concentrare
Între timp, cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit că dezordinea ar putea interfera cu capacitatea cuiva de a se concentra asupra unui anumit loc de muncă. Mai exact, ei au descoperit că poate fi dificil să te concentrezi și să finalizezi sarcinile în mod eficient atunci când cortexul vizual al unui individ este supraîncărcat cu elemente fără legătură între ele.
Un mediu dezorganizat tinde să stârnească sentimente mai plăcute, cum ar fi liniștea și un sentiment de bunăstare, în timp ce dezordinea și haosul sunt uneori asociate cu emoții negative, cum ar fi nedumerirea, stresul și nerăbdarea.
Numeroase beneficii ale curățeniei pentru sănătatea ta mentală au fost descoperite de cercetări. De exemplu, îți dă un sentiment de stăpânire asupra mediului înconjurător și îți implică mintea într-o sarcină repetată care poate fi liniștitoare.
S-a demonstrat, de asemenea, că ridică starea de spirit și oferă un sentiment de împlinire și succes. Puteți să vă de-stresați făcând curățenie dintr-o varietate de motive. Iată un rezumat al câtorva avantaje ale ordonării și organizării casei sau a locului de muncă.
Curățenia este benefică pentru sănătatea dumneavoastră fizică
Sănătatea ta fizică este, de asemenea, influențată de o casă curată. Într-un studiu, cercetătorul și profesorul NiCole Keith, doctor în științe al Universității Indiana, a descoperit că cei care aveau casele curate aveau adesea o stare de sănătate mai bună decât cei cu spații dezordonate sau aglomerate. De altfel, gradul de acces la mersul pe jos al unui cartier nu a fost un predictor atât de semnificativ pentru o stare de sănătate bună precum curățenia.
Obțineți controlul asupra mediului tău
Curățenia poate fi o metodă prin care oamenii își pot recăpăta controlul asupra vieții lor atunci când simt că trăiesc într-o stare de schimbare sau se confruntă cu incertitudinea. Oamenii care își curăță mediul înconjurător se simt mai stăpâni pe el.
De fapt, o cercetare a Universității din Connecticut a descoperit că indivizii tind să apeleze la acțiuni de rutină, cum ar fi curățenia, atunci când sunt foarte stresați, deoarece îi ajută să se simtă stăpâni pe situație.
În plus, dezordinea și dezordinea pot fi extrem de distractive, îngreunând concentrarea sau finalizarea altor sarcini, și te pot face să te simți prins într-o rutină. Prin urmare, cel mai probabil, mintea și corpul tău încearcă să găsească o metodă de a crea puțină ordine în mediul înconjurător dacă simți nevoia de a face curățenie și de a organiza în timp ce ești stresat.
Îmbunătățește-ți starea de spirit
Pe lângă avantajele evidente ale unei case curate, legătura dintre sănătatea mentală și curățenie ar putea să îți ușureze îngrijorarea.
În plus, cercetările indică faptul că facerea patului și păstrarea lenjeriei de pat curate sunt legate de un somn mai bun. În plus, dormitul mai mult are mai multe efecte pozitive asupra sănătății mentale, inclusiv creșterea stării de spirit.
Stimulează-ți concentrarea
Dezordinea pe care o poate provoca o casă dezordonată, murdară sau extrem de murdară vă poate afecta capacitatea de concentrare. În plus, aglomerația îngreunează capacitatea creierului tău de a digera informațiile, potrivit Very Well Mind. În realitate, studiile au arătat că persoanele care își desfășoară activitatea în spații de lucru ordonate și îngrijite sunt mai fericite, se distrag mai puțin ușor, sunt mai productive și au abilități îmbunătățite de procesare a informațiilor.
Ai putea să încerci mai întâi să-ți cureți postul de lucru dacă ți-e greu să te concentrezi la o treabă. S-ar putea să-ți fie mai simplu să te concentrezi și să finalizezi sarcina dacă îți acordați câteva minute pentru a organiza lucrurile și a curăța orice dezordine.
Foto: Pexels @Karolina Grabowska
Reducerea cantității de obiecte pe care le dețineți poate avea un efect similar prin scăderea cantității de lucruri care concurează pentru atenția ta.
Curățenia și dezordinea pot părea copleșitoare, în special pentru cei care se luptă cu depresia, au un nou copil sau au o viață haotică. Cu toate acestea, este esențial să se acorde prioritate curățeniei pentru a îmbunătăți starea de spirit și a face viața mai liniștită. Iată câteva idei pentru a încorpora curățenia în viața ta:
1. Începe cu lucruri mărunte: În loc să te aștepți să faci curățenie în toată casa într-un weekend, porgramează să faci o singură sarcină în jurul casei sau apartamentului în fiecare zi. Acest lucru te va ajuta să creezi un mediu mai curat și să reduci stresul.
2. Seteazăi un cronometru: Setează un cronometru pentru a vedea cât de multă curățenie poți face în acea perioadă de timp. De exemplu, pune deoparte 15, 20 sau chiar 30 de minute pentru a face curățenie, începând cu zona principală de locuit a casei tale. Acest lucru va ajuta la crearea unui mediu mai liniștit care te ajută să dormi mai bine în acea noapte.
3. Implică-i și pe alții: Dacă actul curățeniei nu este ceva de care te poți ocupa singur, ia în considerare implicarea altora. Cere ajutorul prietenilor și familiei, deoarece majoritatea oamenilor sunt dispuși să te ajute dacă le vorbești pe un ton respectuos. Vorbește cu partenerul tău, înrolează-ți copiii sau întreabă un prieten sau un membru al familiei dacă te va ajuta să organizezi o cameră. Este mai ușor să abordezi proiecte mari atunci când ai ajutorul altora.
4. Cere ajutor din afară: Dacă ai loc în buget, ia considerare posibilitatea de a angaja pe cineva care să curețe casa o dată sau de două ori pe lună. Aceștia pot face sarcini dificile, cum ar fi curățarea doar a băilor, iar apoi cureți singur celelalte zone ale casei.
5. Ia în considerare achiziționarea unui robot de curățenie pentru a simplifica procesul. Concentrându-te pe simplificarea sarcinilor de curățenie, aceasta va deveni mai ușor de gestionat în timp.
Curățenia și dezordinea pot ajuta la ameliorarea stresului, la reducerea anxietății și la creșterea stării de spirit. Cu toate acestea, este important să nu te baza exclusiv pe curățenie pentru a obține ordine și predictibilitate în viață. În perioadele de evenimente neașteptate, este esențial să aveți și alte instrumente pentru a te destresa și relaxa.
Pentru cei care se luptă cu depresia sau cu probleme de sănătate mintală, un început mic poate ajuta la gestionarea procesului. Chiar și pașii mici, cum ar fi strângerea hainelor și încărcarea mașinii de spălat vase, pot părea mai ușor de gestionat și mai puțin copleșitori. Făcând pași mici spre organizare și curățenie îți poate ridica starea de spirit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...