Impactul tratamentului hipertensiunii asupra riscului de demență. De ce controlul tensiunii arteriale poate preveni declinul cognitiv

Hipertensiune dementa Foto: Freepik
Controlul hipertensiunii arteriale nu doar că ajută la prevenirea complicațiilor vasculare, dar se dovedește a fi esențial și în reducerea riscului de demență, conform celor mai recente studii și cercetări.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc semnificativ pentru neurodegenerare și declin cognitiv. În timp ce tratarea hipertensiunii arteriale poate reduce consecințele vasculare ale acesteia, impactul asupra neurodegenerării rămâne neclar. Președintele Mount Sinai Fuster Heart Hospital, Valentin Fuster, consideră că hipertensiunea arterială netratată poate duce la demență. Cercetări recente sugerează că tratarea hipertensiunii afectează riscul de demență.

O analiză secundară a proiectului China Rural Hypertension Control a constatat că un program de 4 ani de scădere a tensiunii arteriale la adulții în vârstă de 40 de ani sau mai mult a redus semnificativ riscul de demență din toate cauzele și de afectare cognitivă.

O analiză post hoc a studiului SPRINT MIND a constatat că participanții în vârstă de 50 de ani sau mai mult care au fost supuși unei scăderi intensive a tensiunii arteriale au avut o rată mai mică de demență probabilă sau de insuficiență cognitivă ușoară.

Alte studii sugerează că tratamentul antihipertensiv poate reduce riscul de demență incidentă și asocierea scăderii tensiunii arteriale cu demența nou diagnosticată sau cu afectarea cognitivă.

Cum afectează hipertensiunea sănătatea creierului

Boala vasculară indusă de hipertensiune este legată de afectarea cognitivă vasculară și de demență, care include demența în urma unui accident vascular cerebral cauzat de hipertensiune necontrolată. Hipertensiunea și alți factori de risc vascular pot contribui la demența Alzheimer, deoarece pot duce la leziuni subtile ale creierului prin ischemie, microhemoragie și atrofie, potrivit Medscape.

Hipertensiunea afectează vascularizația creierului și, atunci când este combinată cu alte mecanisme precum inflamația și disfuncția endotelială și acumularea de amiloid, se produce o deteriorare a paturilor vasculare care duce la scăderea fluxului sanguin cerebral.

Tratarea hipertensiunii arteriale poate contribui la scăderea riscului de demență printr-o combinație de reducere a riscului de accident vascular cerebral, beneficii asupra fluxului sanguin, sănătății vaselor de sânge și reducerii neurodegenerării.

Controlul tensiunii arteriale poate reduce depunerile de amiloid și neurodegenerarea, deoarece creșterea tensiunii arteriale la mijlocul vieții este asociată cu depunerea de amiloid în creier. În general, hipertensiunea arterială și alți factori de risc vascular pot contribui la demența Alzheimer.

Citește și: Afecțiunea de memorie adesea confundată cu Alzheimer. Noi criterii pentru identificarea sindromului neurodegenerativ amnezic cu predominanță limbică

Foto: Freepik

Impactul hipertensiunii asupra riscului de demență

Studiul tratamentului hipertensiunii arteriale și impactul acestuia asupra riscului de demență a fost un subiect de interes. Studiile observaționale și studiul SPRINT MIND sugerează că mai mult timp petrecut într-un interval de tensiune arterială sănătos sau o tensiune arterială stabilă sunt asociate cu un risc mai scăzut de demență. Deși un efect doză-răspuns (scăderea tensiunii arteriale, scăderea riscului de demență) nu a fost demonstrat în mod definitiv, acesta este probabil cazul.

Medicii precum Moran urmează orientările ACC/AHA și prescriu antihipertensive pentru a reduce tensiunea arterială sub 130/80 mm Hg la persoanele cu hipertensiune arterială care prezintă alți factori de risc ridicat. Cu toate acestea, regula de tratament pentru persoanele fără acești factori de risc este mai puțin clară, deoarece scăderea tensiunii arteriale sub 140/90 mm Hg este o necesitate.

Contribuțiile relative ale timpului petrecut în interval față de tratamentul pentru atingerea unui obiectiv pentru tensiunea arterială necesită studii suplimentare. Este probabil ca efectul cumulativ al tensiunii arteriale de-a lungul timpului să joace un rol important, iar tensiunea arterială la mijlocul vieții este chiar mai importantă decât tensiunea arterială la sfârșitul vieții. În general, se recomandă tratarea până la o tensiune arterială de < 120/80 mm Hg, dar efectele secundare precum amețeala sau vertijul pot necesita ajustări.

Valentin Fuster sugerează că obiectivele nu ar trebui să fie în centrul atenției, deoarece acestea variază. Studiul PESA în curs de desfășurare utilizează RMN cerebral și alte teste pentru a caracteriza asociațiile longitudinale dintre metabolismul cerebral al glucozei, ateroscleroza subclinică și factorii de risc cardiovascular la persoanele asimptomatice cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani.

O analiză recent publicată a unei subgrupe de 370 de participanți la PESA a constatat că cei cu risc cardiovascular ridicat persistent și ateroscleroză carotidiană subclinică prezentau deja semne de declin metabolic cerebral, sugerând că menținerea sănătății cardiovasculare în timpul vieții mijlocii ar putea contribui la reducerea poverii bolilor neurodegenerative mai târziu în viață.

Tratamentul hipertensiunii arteriale la mijlocul vieții poate reduce potențial riscul de afectare cognitivă mai târziu în viață, dar este teoretic posibil, dar nu dovedit. Nu există date cu privire la faptul dacă începerea tratamentului hipertensiunii la vârsta de 70 de ani sau prevenirea progresiei la cei cu demență este mai puțin probabilă.

Cu toate acestea, tratarea hipertensiunii arteriale la adulții în vârstă ar putea afecta cursul declinului cognitiv progresiv ulterior prin îmbunătățirea sănătății vasculare și prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, care probabil exacerbează demența nonvasculară. Majoritatea persoanelor cu demență au o combinație de demență vasculară și nonvasculară, astfel încât tratarea cauzelor reversibile, ori de câte ori este posibil, face diferența.

Cea mai bună strategie este identificarea și tratarea tensiunii arteriale la mijlocul vieții, înainte ca leziunile cerebrale să fi avansat. Tratamentul hipertensiunii arteriale este considerat una dintre cele mai bune modalități de prevenire a oricărei categorii de demență, adăugându-se beneficiilor de prevenire a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor renale.

Cu toate acestea, ratele generale de control al tensiunii arteriale sunt încă abisale, aproximativ unul din patru adulți cu hipertensiune arterială având-o sub control. Studiile au arătat că ratele de control al tensiunii arteriale de 70-80% sunt realizabile, dar inerția dintre pacienți și medici este esențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel