Impactul nebănuit al sănătății gingiilor asupra bolilor autoimune și creierului. STUDIU

Dinți sănătoși
Un studiu de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, susține că boala parodontală este asociată cu dezvoltarea unei serii de probleme grave de sănătate, inclusiv mintală.

Un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie, de la Universitatea din Birmingham, susține că impactul bolii parodontale se poate extinde cu mult dincolo de sănătatea orală și ar crește riscul unei game variate de afecțiuni grave de sănătate.

Cercetare a descoperit o asociere între sănătatea precară a gingiilor și o creștere a stărilor de sănătate mintală, precum și a bolilor autoimune, cardiovasculare și cardiometabolice.

Unul dintre autorii studiului, dr. Joht Singh Chandan, declara într-un comunicat de presă: „Când boala orală progresează, poate duce la o calitate a vieții redusă semnificativ. Cu toate acestea, până acum, nu s-au știut multe despre asocierea dintre sănătatea orală precară și multe boli cronice, în special sănătatea mintală. Prin urmare, am efectuat unul dintre cele mai mari studii epidemiologice de acest gen până în prezent, folosind date de îngrijire primară pentru a explora asocierea dintre boala parodontală și mai multe afecțiuni cronice”.

Cercetarea s-a făcut pe 64.379 de adulți din țară cu probleme de sănătate a gingiilor, cu o vârstă medie de 45 de ani, iar 43% din grup au fost bărbați și 30% au fost fumători. Sănătatea fiecărui individ a fost urmărită în medie pentru 3,4 ani.

Cea mai pronunțată asociere în analiza studiului a fost între boala parodontală și afecțiunile de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, care s-au dezvoltat la 37% dintre cei cu boli gingivale.

Apoi, bolile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul de tip 1, artrita și psoriazisul, s-au dezvoltat în 33% din cohortă. Studiul a identificat și un risc cu 18% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 și un risc cu 7% mai mare de a dezvolta alte tulburări cardiometabolice în cohorta cu boli gingivale, arată Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural
Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel