IMIPENEMUM + CILASTATINUM - prospect

Foto: Pixabay
IMIPENEMUM + CILASTATINUM – prospect. Acțiune: Antibiotic beta-lactamic, din grupa carbapenemi; este degradat la nivel renal de dehidropeptidaza I, de aceea se asociază cu cilastatin, un inhibitor al acestei enzime; spectrul antimicrobian al asocierii este larg, incluzând bacterii G+ și G-, aerobe și anaerobe; imipenemul este rezistent la majoritatea beta-lactamazelor.

IMIPENEMUM + CILASTATINUM – prospect:

Denumiri comerciale: CILOPEN, IMIPENEM/CILASTATIN

Forma: Pulbere pentru soluție perfuzabilă

Indicații: Tratamentul infecțiilor polimicrobiene și mixte cu agenți aerobi/anaerobi; în tratamentul inițial, înaintea identificării agenților etiologici implicați în: infecții intraabdominale, ale căilor respiratorii inferioare, ginecologice, ale tractului genitourinar, ale oaselor și articulațiilor, ale pielii și țesuturilor moi, septicemii, endocardite. Nu este recomandat pentru tratamentul meningitei, deoarece realizează concentrații reduse în LCR (lichid cefalo-rahidian).

Contraindicații: Hipersensibilitate.

Atenție!: Înaintea începerii trat. este făcută o anamneză atentă în legătură cu o posibilă hipersensibilitate la antibiotice beta-lactamice în antecedente. Dacă apare o reacție alergică, administrarea va fi întreruptă și se vor lua măsurile corespunzătoare. Apariția colitei pseudomembranoase a fost raportată și se poate prezenta variat, de la forme blânde până la cele cu risc letal. De aceea trebuie prescris cu atenție la cei cu istoric de boli gastrointestinale, în special de colită. Tratamentul anticonvulsivant trebuie continuat la pacienții cu tulburări convulsive cunoscute. Dacă apar tremor focal, mioclonii sau convulsii, pacienții vor fi consultați neurologic și vor începe trat. anticonvulsivant, dacă acesta nu era instituit. 

Sarcină și alăptare. Copii < 3 luni. Asocierea cu ganciclovir va fi făcută numai dacă beneficiile terapiei depășesc riscurile asocierii (au fost raportate crize de convulsii generalizate).

Reacții Adverse: Eritem, durere și indurație locală, tromboflebită; rash, prurit, urticarie,sindrom Stevens-Johnson, angioedem, necroliză epidermică toxică, candidoză, febră, reacții anafilactice; greață, vărsături, diaree, pătarea dinților, colită pseudomembranoasă; eozinofilie, leucopenie, neutropenie, agranulocitoză, trombocitopenie, prelungirea timpului de protrombină, creșteri ale transaminazelor serice, bilirubinei, fosfatazei alcaline serice, rar hepatită; oligurie/anurie, poliurie, IRA (insuficiență renală acută), stări confuzionale sau convulsii, pierderea auzului, modificări ale gustului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel