Îmbunătățirea somnului pe vremea caniculară. Sfaturi pentru a dormi mai bine în nopțile calde. De ce temperatura îți afectează somnul

somn in nopti calde Foto: Freepik @ishannawod16503
Temperaturile ridicate pot afecta negativ calitatea somnului, având un impact major asupra sistemului imunitar, cardiovascular și stării de spirit.

Temperaturile ridicate pot perturba somnul și pot avea un impact negativ asupra sănătății generale. Pijamalele și lenjeria de pat răcoritoare pot ajuta la menținerea corpului răcoros pe timp de noapte. Un duș cald poate semnala corpului să se răcorească, dar prea multă căldură poate exacerba transpirația și disconfortul într-un dormitor fierbinte.

Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar 2024 este posibil să îl depășească. Temperaturile ridicate îngreunează adormirea și menținerea somnului, dăunând sistemului imunitar, sistemului cardiovascular, performanțelor cognitive și stării de spirit. Somnul este important pentru diverse aspecte ale succesului nostru în stare de veghe, inclusiv pentru relații, tratarea celor dragi și sănătate.

Organismul trece prin cicluri prin diferite stadii de somn, iar o cameră fierbinte vă poate trezi pentru a relua termoreglarea. Pentru a menține un somn optim, se recomandă să menții temperatura din dormitor între 18 și 21 de grade Celsius, confrom VeryWellHealth.

Cu toate acestea, acest lucru poate să nu fie întotdeauna posibil fără aer condiționat sau facturi de electricitate crescute. Alte strategii pentru a rămâne răcoros și a dormi mai bine pe vreme caldă includ folosirea unui umidificator, utilizarea unui ventilator și evitarea mediilor fierbinți.

Fă-ți dormitorul mai răcoros

Pentru a îmbunătăți somnul, luați în considerare aranjamente creative de dormit, cum ar fi găsirea unei camere răcoroase și cu aer curat în casă. Folosiți obloanele, perdelele și ferestrele deschise în timpul zilei pentru a vă răcori înainte de culcare. Folosirea unui ventilator poate îmbunătăți, de asemenea, fluxul de aer în timpul nopților fierbinți de vară. Adăugarea de gheață în spatele unui ventilator poate contribui la îmbunătățirea fluxului de aer și vă poate ajuta să intrați mai bine în somn.

Vezi și: Tratamentele moderne pentru durerea cronică. Peste 20% din populția adultă suferă de un tip de durere cronică

Foto: Freepik @defstock

Țesături ușoare

Pijamalele și țesăturile respirabile, precum bumbacul și inul, pot ajuta la menținerea răcorii corpului, potrivit medicului primar Monica Kalra. Topperele sau pernele răcoritoare pentru saltele, care conțin suprapuneri de gel, pot ajuta, de asemenea, la scăderea temperaturii. Păstrarea unui pachet special de gheață sub pernă nu este cea mai bună opțiune, dar depozitarea gheții pe noptieră poate fi utilă. Un prosop și gheață pot fi, de asemenea, folosite pentru a vă răcori mâinile și fruntea înainte de culcare, dacă vă este greu să adormiți.

Încearcă dușurile reci

Dușurile reci pot părea o modalitate rapidă de a te răcori, dar baia cu apă caldă cu câteva ore înainte de culcare poate ajuta la adormire. Cu toate acestea, apa nu trebuie să fie prea fierbinte, deoarece un duș cald poate favoriza somnul prin trimiterea corpului în modul de răcire. Dacă apa este prea caldă, aceasta poate exacerba transpirația și disconfortul într-un dormitor prea cald. În astfel de cazuri, un duș ușor răcoritor poate fi mai eficient.

Stabilește o rutină de somn eficientă pentru tine

Experții în somn sugerează că menținerea unei rutine consistente la culcare și oprirea ecranelor cu o oră înainte de culcare pot îmbunătăți calitatea somnului, în special în vreme caldă. De asemenea, ei recomandă evitarea mâncării aproape de ora de culcare, a alcoolului și încorporarea unui timp de relaxare înainte de culcare, în special pentru cei care sunt îngrijorați de dificultățile de somn legate de temperatură. Aceste obiceiuri generale de igienă a somnului pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului chiar și în vreme caldă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel