Îmbătrânirea: descoperirea revoluționară care poate încetini acest proces. O afecțiune comună, vinovată de degradarea celulelor

imbatranirea - FOTO: Freepik@photohobo
Îmbătrânirea ar putea fi încetinită. Noi descoperiri revoluționare au fost făcute de oamenii de știință. O afecțiune prezentă la majoritatea persoanelor provoacă îmbătrânirea prematură.

Îmbătrânirea poate fi cauzată de inflamația cronică. Cercetătorii de la Universitatea din Virginia au făcut o descoperire importantă legată de inflamația cronică și îmbătrânirea. Aceștia au identificat că un factor cheie în această inflamație este semnalizarea incorectă a calciului în mitocondrii, structurile care produc energie în celulele imunitare numite macrofage.

Pe măsură ce îmbătrânim, mitocondriile din macrofage devin mai puțin capabile să absoarbă și să utilizeze calciul, contribuind la inflamația cronică. Cercetătorii cred că îmbunătățirea acestui proces ar putea ajuta la reducerea inflamației legate de îmbătrânire și la prevenirea bolilor legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă și cele neurodegenerative.

Cu toate acestea, soluția nu este simplă și necesită o înțelegere mai profundă a procesului mitocondrial pentru a dezvolta tratamente eficiente.

Vezi și: Testele care îți arată dacă ai probleme cu ficatul. Când sunt recomandate

Inflamația cronică, asociată cu îmbătrânirea

Cercetătorii au descoperit un factor semnificativ care stă la baza inflamației cronice, cunoscut pentru accelerarea procesului de îmbătrânire. Această descoperire ar putea să ne deschidă calea pentru a ”încetini ceasul”, asigurându-ne o viață mai lungă și mai sănătoasă și oferind soluții pentru a preveni afecțiuni precum bolile de inimă și tulburările cerebrale legate de îmbătrânire.

Vinovatul din spatele acestei inflamații dăunătoare se află în semnalizarea incorectă a calciului în mitocondrii, structurile producătoare de energie din interiorul celulelor anumitor celule imunitare. Pentru context, mitocondriile sunt un fel de generatoare de energie în fiecare celulă și depind foarte mult de semnalizarea calciului pentru funcționarea lor.

Cercetătorii de la Universitatea din Virginia au dezvăluit că, pe măsură ce îmbătrânim, mitocondriile din celulele imunitare numite macrofage își reduc capacitatea de a absorbi și de a utiliza calciul. Această reducere contribuie în mod semnificativ la inflamația cronică observată la vârsta a treia.

Vezi și: Vremea mohorâtă, impact negativ asupra persoanelor cu boli oncologice. De ce sunt mai vulnerabile la schimbările de temperatură

Ce rol are calciul

Prin îmbunătățirea absorbției de calciu de către aceste macrofage mitocondriale, ar putea fi posibilă reducerea acestei inflamații dăunătoare. Macrofagele, prezente în toate organele noastre, inclusiv în creier, sunt ținte principale. Astfel, utilizarea unor medicamente specifice care să vizeze aceste ”macrofage rezidente în țesuturi” ar putea fi o strategie potențială pentru a descuraja bolile neurodegenerative legate de vârstă.

”Cred că am făcut o descoperire conceptuală cheie în înțelegerea fundamentelor moleculare ale inflamației asociate cu vârsta”, spune Dr. Bimal N. Desai, de la Departamentul de Farmacologie al UVA și de la Carter Immunology Center de la UVA, potrivit Study Finds.

Macrofagele sunt, în esență, celule albe din sânge care joacă un rol esențial în sistemul nostru imunitar. Ele ajută la eliminarea resturilor celulare prin consumarea celulelor moarte sau muribunde și acționează, de asemenea, ca santinele imunitare, protejând împotriva agenților patogeni și a altor amenințări externe.

Vezi și: Ciupercile champignon, beneficii enorme pentru sănătate. Îmbunătățesc funcționarea inimii și combat cancerul

Deși oamenii de știință au recunoscut că eficiența macrofagelor scade odată cu vârsta, motivul a rămas evaziv până la descoperirile recente ale Dr. Desai.

Echipa de la UVA Health crede că a identificat un mecanism central care cauzează schimbările legate de vârstă la nivelul macrofagelor. Aceste modificări fac ca macrofagele să fie susceptibile la o inflamație constantă și ușoară. Atunci când aceste celule imunitare se confruntă cu amenințări sau cu leziuni tisulare, ele pot reacționa în mod exagerat, ceea ce duce la inflamația cronică asociată cu îmbătrânirea.

Mecanismul identificat s-ar putea aplica nu numai macrofagelor, ci și altor celule imune similare produse în măduva osoasă. Acest lucru indică potențialul de îmbunătățire a performanței acestor celule, oferind sistemului nostru imunitar un impuls valoros în timpul bătrâneții, când vulnerabilitatea la boli crește.

Cu toate acestea, abordarea inflamației nu este la fel de simplă ca simplul consum de suplimente de calciu. Problema de bază este reprezentată de capacitatea diminuată a macrofagelor de a utiliza calciul în mod eficient. Aceste descoperiri au identificat mecanismul molecular exact aflat în joc, deschizând ușa pentru soluții potențiale de stimulare a celulelor îmbătrânite.

Următoarea etapă necesită un efort cuprinzător pentru a înțelege și, eventual, a manipula acest proces mitocondrial în diferite tipuri de macrofage pentru a obține beneficii tangibile pentru sănătate.

Studiul a fost publicat în revista Nature Aging.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel