Îmbătrânirea, cauzată de modificarea metabolismului?

Relațiile sociale îi ajută pe bătrâni
Cercetătorii din Japonia au descoperit noi informații despre procesele genetice care pot declanșa tulburări legate de vârstă.

Îmbătrânirea, metabolism. Într-un studiu publicat în această lună în Scientific Reports, cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba au examinat mecanismele potențiale prin care întreruperea genei serin hidroximetiltransferaza 2 (SHMT2) afectează procese celulare, cum ar fi respirația mitocondrială, care este procesul prin care mitocondriile eliberează energie pentru a alimenta activitatea celulară.

Aceștia au descoperit că exprimarea genei amintite a dus la scăderea activității pe căile metabolice care sunt asociate direct cu respirația mitocondrială afectată și creșterea celulară. Descoperirea că gena cu pricina poate juca un rol în acțiunea căilor metabolice este importantă pentru înțelegerea mecanismelor care stau la baza îmbătrânirii și a bolilor care sunt asociate cu vârsta crescută. ”Într-un studiu anterior, am propus ca reglarea asociată vârstei sau scăderea expresiei, a genelor codificate nucleare, incluzând SHMT2 afectează respirația mitocondrială", spune autorul principal al studiului Haruna Tani, potrivit sciencedaily.

Ca să-și testeze ipoteza, cercetătorii au folosit embrioni de șoarece modificați genetic ca să nu aibă gena SHMT2. ”Deși unii cercetători au propus ca îmbătrânirea umană și defectele legate de vârstă în respirația mitocondrială sunt cauzate de acumularea de mutații în ADN-ul mitocondrial (…) Datele noastre susțin o explicație alternativă: defecte legate de vârstă în respirația mitocondrială poate fi declanșată de modificări ale activității căilor metabolice care sunt cauzate de reglarea epigenetică, dar nu de mutații, a genelor specifice asociate cu funcția mitocondrială”, consideră autorul principal al studiului Jun-Ichi Hayashi.

Conform sursei citate, înțelegerea mecanismelor prin care procesele epigenetice au impact asupra activității celulare ar putea oferi cunoștințe cu privire la procesele asociate cu îmbătrânirea și boala. Iar asta ar putea duce apoi la noi tratamente pentru afecțiuni cauzate de anomalii genetice sau chiar o modalitate de a prelungi viața.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel