Imaginația bogată, remediu pentru anxietate. Cum să-ți dresezi mintea

În timpul unui moment de anxietate, creierul tinde să se concentreze asupra tuturor rezultatelor negative ale unei situații. Dar, la fel cum mintea poate proiecta scenarii negative, la fel poate vizualiza și situații pozitive.

Știința spune că anxietatea poate fi controlată. Astfel, creierul uman ar putea fi capabil să reverseze starea negativă, în scenarii favorabile, prin gândirea pozitivă. 

Un studiu din 2018 publicat în jurnalul medical Frontiers in Psychology a demonstrat că meditația ghidată - practica creării de imagini calme și pașnice în mintea ta - reduceau anxietatea. Vizualizarea și imaginarea unor scenarii poate fi extrem de eficientă, deoarece creierul nu poate face distincția între o  amintire reală și cea imaginată, potrivit unui studiu din 2012 publicat în jurnalul medical Neuron.

De fapt, psihologii sportivi folosesc tehnici de vizualizare pentru a ajuta sportivii să depășească anxietatea de performanță de zeci de ani. Un studiu din 2012, publicat în jurnalul medical Analele Psihiatriei a arătat că sportivii care s-au antrenat prin vizualizarea rezultatelor de succes și-au îmbunătățit performanța de joc.

Astfel că, imaginația poate fi folosită pentru înaintea unui eveniment care provoacă anxietate sau pentru orice scenariu potențial stresant. Prin implicarea într-o repetiție mentală, vă puteți simți mai relaxat și mai încrezător cu privire la capacitatea dvs. de a face față oricărei provocări.

Prin vizualizarea unor scenarii pozitive, nu doar că puteți să vă schimbați starea de spirit și să înlăturați anxietatea, ci vă puteți crește și încrederea în propriile forțe. În definitiv, spun cercetătorii, suntem cine credem că suntem. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel