Țigări electronice: epidemie în rândul tinerilor. Medic, efecte catastrofale la copil

Creșterea consumului de țigări electronice în rândul tinerilor îngrijorează autoritățile sanitare, care le consideră o amenințare la adresa progreselor obținute până acum împotriva dependenței de nicotină, anunță Centrelor de Control şi Prevenite a Bolilor (CDC) din SUA. Medicul român Mihai Craiu avertizează că: „O adevărată epidemie de utilizare a țigărilor electronice flagelează tânăra generație în multe părți ale lumii”.

„Popularitatea ţigărilor electronice între tineri ameninţă progresul nostru în reducerea utilizării acestor dispozitive” în rândul acestei categorii de populaţie, notează într-un comunicat Robert Redfield, director al Centrelor de Control şi Prevenite a Bolilor (CDC) din SUA. Potrivit unui raport al CDC publicat marţi în JAMA (Revista Asociaţiei Medicale Americane), vânzările la ţigările electronice din marca JUUL Labs, foarte populare între tineri, au crescut cu 641 %, mai concret au sărit de la 2,2 milioane în 2016 la 16,2 milioane în 2017.

Țigări electronice cu grad înalt de dependență

Raportul avertizează asupra modului în care acest produs, care dă o înaltă dependenţă şi este dăunător creierului minorilor, atrage tot mai mulţi tineri printr-o amplă gamă de arome şi utilizarea de strategii de piaţă menite să seducă acest segment.

„Utilizarea acestui tip de ţigări electronice cu formă de dispozitiv şi memorie USB este deosebit de periculoasă pentru tineri deoarece conţin niveluri de nicotină extrem de mari şi pot afecta creierul în dezvoltare al adolescenţilor”, a declarat Corinne Graffunder, directoarea Biroului pentru Fumat şi Sănătate al CDC.

În septembrie 2018, Agenţia Federală a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) a anunţat că a emis peste 1.300 de avertismente şi penalizări magazinelor care vând aceste dispozitive minorilor.

Conf. dr. Mihai Craiu: Țigările electronice, un flagel în rândul tinerei generații

Ca medic pediatru specializat în boli respiratorii la copil, conf. dr. Mihai Craiu spune că are „toleranță zero la fumatul care face rău acestora. Fie că este second- sau third-hand smoking, sau fumatul în mod direct al copiilor şi adolescenților, oricare dintre acestea fac RĂU”.

Referindu-se la articolele din presa americană care vizează creșterea numărului tinerilor utilizatori de țigări electronice, dr. Mihai Craiu afirmă: „O adevărată epidemie de utilizare a țigărilor electronice flagelează tânăra generație în multe părți ale lumii. A se vedea cazul din SUA (...). Din păcate, aceste dispozitive ajută mai mulți oameni tineri să se apuce de fumat decât ajută adulți să se lase de fumat!”. 

Nicotina, efecte catastrofale asupra creierului

„Nicotina nu este nevinovată! Degeaba blamăm în mod CORECT efectul carcinogen al gudroanelor și al mulților produși organici volatili dacă dorim în subsidiar să cosmetizăm efectele catastrofale ale nicotinei la copil.

Aceasta produce dependența gravă chiar daca este vehiculată într-un mod mult mai "sănătos", după cum argumentează, nu dezinteresat, diverşi "experți" în sănătate publică.

Nicotina produce la copil tulburări de comportament afectând în mod evident creierul aflat în plină dezvoltare. Nu o spun eu, ci o susțin experții FDA”, scrie dr. Mihai Craiu, pe pagina de facebok „Spitalul Virtual pentru Copii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel