Caracterizate de lipsa unui...
Utilizarea țigărilor electronice este în creștere atât în rândul fumătorilor, cât și al nefumătorilor, iar noile date arată că până și utilizarea pe termen scurt a dispozitivelor de vaping poate provoca inflamații celulare la adulții care nu au fumat niciodată.
Cercetătorii de la Ohio State University Comprehensive Cancer Center — Arthur G. James Cancer Hospital și Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC — James) au adus primele dovezi ale modificărilor biologice corelate cu utilizarea țigării electronice la cei care nu fumează niciodată. Studiul lor clinic a fost publicat în revista Cancer Prevention.
Folosind o procedură numită bronhoscopie pentru a testa inflamațiile și efectele legate de fumat, cercetătorii raportează o creștere măsurabilă a inflamației după patru săptămâni de utilizare a țigării electronice (fără nicotină sau arome). Deși amploarea schimbării a fost mică comparativ cu un grup de control, datele sugerează că chiar și utilizarea pe termen scurt poate duce la modificări inflamatorii la nivel celular. Inflamarea provocată de fumat este un factor important al cancerului pulmonar și al altor boli respiratorii.
Peter Shields, doctor în medicină, autor principal al studiului și director adjunct al OSUCCC — James, spune că orice nivel de inflamație celulară corelat cu utilizarea țigării electronice se referă la efectele biologice și asupra sănătății constituenților țigării electronice, cum ar fi propilen glicolul și glicerina vegetală - deși considerată „în general este sigură” de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) atunci când este utilizată în alimente și produse cosmetice - nu este cunoscut ce efecte are atunci când este încălzită și inhalată din țigara electronică. Cercetătorii remarcă faptul că, chiar și în acest studiu mic, au existat efecte observabile.
„Implicația acestui studiu este că utilizarea pe termen lung, utilizarea zilnică crescută și adăugarea de arome și nicotină pot favoriza inflamații suplimentare”, spune Shields. "Percepția generală în rândul publicului este că țigările electronice sunt mai sigure decât țigările cu tutun. Realitatea este că industria se schimbă atât de rapid ¬ și cu o reglementare minimă - că utilizarea depășește rata înțelegerii noastre științifice. Țigările electronice pot fi mai sigure decât fumatul, dar acest lucru nu este la fel de sigur și trebuie să știm cât de nesigure sunt acestea."
Pentru acest studiu pilot, cercetătorii au recrutat 30 de voluntari sănătoși, nefumători, pentru a evalua direct impactul consumului de tutun și țigară electronică asupra plămânilor prin bronhoscopie, un test ambulatoriu în care un medic introduce un tub subțire prin nas sau gura pentru a vedea căile respiratorii. O mică probă de celule pulmonare este colectată din lichidul plămânilor. Participanții au fost aleși la întâmplare să utilizeze timp de patru săptămâni țigara electronică care conțin doar 50% propilenglicol (PG) sau 50% glicerină vegetală (VG) fără nicotină sau arome. Rezultatele acestor teste au fost apoi comparate cu cele ale unui grup care nu a fumat niciodată. Cercetătorii spun că a existat o creștere a inflamației în rândul utilizatorilor care au utilizat țigara electronică sau au inhalat vaporii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...