Iarba mare, planta cu efect anticancerigen. Poate ajuta la reducerea stresului oxidativ

iarba mare. FOTO: Freepik @lena_viridis
Iarba mare este o plantă medicinală folosită din Antichitate, cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene.

Iarba mare (elecampane sau Inula helenium) este o plantă utilizată ca supliment alimentar pentru diferite afecțiuni. Iarba mare se poate folosi de la rădăcini (de la plante tinere, ca să nu fie lemnoase) până la tulpină (ajunge la o înălțime de 2,3 m), frunze și flori (galbene, asemănătoare celei de păpădie).

Printre proprietățile medicinale pentru care această plantă a fost utilizată încă din antichitate se află cea antimicrobiană, dar și cea cu privire la sistemul respirator sau digestiv.

Rădăcina de iarbă mare este folosită pentru a subția mucusul și a suprima tusea, a favoriza transpirația, a ameliora vărsăturile și a distruge bacteriile.

Vezi și: 9 alimente care provoacă probleme digestive. Ciocolata și mâncărurile picante, pe lista scurtă

Iarba mare, beneficii pentru sănătate

Iarba mare este utilizată, așa cum am menționat, încă din Antichitate, iar în ceea ce privește beneficiile sale nu sunt disponibile prea multe dovezi științifice. Cu toate astea extractele din această plantă par să aibă un potențial terapeutic care ar putea avea mai multe aplicații.

Prezintă efecte antiinflamatorii și antioxidante

Rădăcina de iarbă mare conține compuși activi cu proprietăți antiinflamatoare, care ar putea ajuta la tratarea bolilor respiratorii legate de inflamații.

O trecere în revistă a peste 120 de studii a sugerat că iarba mare  are o activitate antioxidantă care poate ajuta la combaterea stresului oxidativ și a bolilor inflamatorii, inclusiv a cancerului, a afectării funcției cerebrale și a diabetului.

Poate avea proprietăți anticancerigene

Un studiu a examinat cercetările disponibile privind utilizările tradiționale ale 16 specii de Inula, inclusiv iarba mare. Un domeniu de interes a fost cancerul.

Studiile în eprubetă au constatat că extractul de iarbă mare poate fi toxic pentru anumite celule canceroase și poate avea efecte antitumorale semnificative.

De exemplu, cercetătorii au observat efecte antitumorale în studiile privind cancerul cerebral.

De asemenea, ar putea avea efect asupra cancerului pancreatic și cancerului de sân.

Vezi și: Hidronefroza, afecțiunea care poate duce la pierderea funcției renale. Cristian Iatagan: Este vorba de o scurgere deficitară a urinei de la nivelul unui rinichi

Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății respiratorii

Rădăcina de iarbă mare este folosită din Antichitate în reducerea tusei și a afecțiunilor legate de căile respiratorii, cum ar fi rinita, bronșita și infecțiile gâtului, în special în medicina populară.

Un studiu în eprubetă a constatat că alantolactona izolată din iarba mare a suprimat inflamația căilor respiratorii rezultată în urma expunerii la fumul de țigară, precum și a ajutat la deschiderea căilor respiratorii.

Poate avea proprietăți antimicrobiene

Cercetătorii au studiat, de asemenea, extractele de rădăcină de iarbă mare pentru potențiala lor activitate antibacteriană și antifungică.

Un studiu în eprubetă a constatat că compușii din extractul de iarbă mare erau activi împotriva bacteriei Staphylococcus.

Autorii au sugerat chiar continuarea cercetărilor cu privire la aplicațiile sale în contextul bolilor infecțioase rezistente la antibiotice.

De asemenea, extractele de iarbă mare pot suprima Candida, o specie de drojdie care poate provoca infecții fungice, notează Healthline.

Iarba mare, dezavantaje și potențiale efecte secundare

Rădăcina de iarbă mare este considerată, în general, ca fiind sigură, atunci când este administrată pe cale orală.

Cu toate acestea, există anumite situați în care administrarea de rădăcină de iarbă mare poate să ridice probleme.

Astfel, plantele din genul Inula ar putea interfera cu gestionarea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge, motiv pentru care trebuie precauție în cazul diabeticilor și al hipertensivilor, care iau medicamentele specifice afecțiunilor lor.

Vezi și: Tanatofobia, frica de moarte, resimțită de până la 10% din populație. Terapeut: Nu și-au dat voie să fie mai fericiți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel