Ți-ai pierdut unul sau mai mulți dinți? Ai risc crescut de boli de inimă

Medicină dentară
Există o legătură între numărul de dinți pierduți și boli inimă, arată un nou studiu prezentat ieri la un mare congres de cardiologie care se desfășoară la Dubai.

Adulții care și-au pierdut unul sau mai mulți dinți din motive neraumatice pot avea un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, potrivit unei prezentări susținută la Conferința American College of Cardiology din Orientul Mijlociu 2019 care se desfășoară la Dubai, în paralel cu al 10-lea Congres al Societății de Cardiologie din Emiratele Arabe Unite.

Boala cardiovasculară este cauza numărul 1 de deces la bărbați și femei din Statele Unite, iar studiile anterioare au legat bolile cardiovasculare cu boala orală. Aceasta din urmă este o boală inflamatorie care cauzează frecvent pierderea dinților din cauza descompunerii țesutului parodontal.

Asocierea cauzală între boala orală și bolile cardiovasculare nu era bine cunoscută, astfel că cercetătorii care au realizat acest nou studiu au efectuat o analiză secundară a Sistemului de supraveghere a factorului de comportament din 2014 (2014 Behavior Risk Factor Surveillance System) care a privit pierderea dinților, dar nu cea cauzată de traume, ci de boală orală, în paralel cu bolile cardiovasculare, inclusiv atacul de cord, angina și / sau accident vascular cerebral.

Pierzi dinți, crește riscul de boli de inimă

Studiul a inclus 316.588 de participanți din Statele Unite și din teritorii, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. În general, 8% din persoanele angrenate în studiu nu aveau dinți și 13% au avut boli cardiovasculare. Procentul de persoane care aveau boli cardiovasculare și nu aveau dinți a fost de 28 la sută, comparativ cu doar 7 la sută în cazul celor care aveau boli cardiovasculare, dar aveau toți dinții.

În plus față de participanții edentați (fără dinți), cei care au raportat că au unul până la cinci dinți lipsă sau șase sau mai mulți, dar nu toți au avut, de asemenea, o probabilitate mai mare să dezvolte boli cardiovasculare, chiar și după ajustarea pentru alți factori, cum ar fi indicele de masă corporală, vârsta, rasa, consumul de alcool, fumatul, diabetul și vizitele la stomatolog.

„Rezultatele noastre susțin că există o relație între sănătatea dentară și sănătatea cardiovasculară", a declarat Hamad Mohammed Qabha, autorul principal al studiului de la Universitatea Islamică Imam Muhammad Ibn Saud.

„Dacă dinții unei persoane cad, pot exista și alte probleme de sănătate subiacente. Clinicienii ar trebui să recomande persoanelor din această grupă de vârstă să primească îngrijiri medicale adecvate pentru a preveni bolile care duc la pierderea dinților în primul rând și, în al dloilea, ca posibil mod de reducere a riscului de boli cardiovasculare viitoare", a conchis el, într-un material dat publicității de American College of Cardiology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel