Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Human Papilloma Virus, HPV, este o familie de virusuri care poate duce la apariția cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor, la nivel mondial, și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale din cauza cancerului.
”99% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de acest virus, HPV. Acesta este vestea tristă. Pentru acest caz avem și vești bune, și nu sunt doar teoretice, ci cât se poate de reale.
Spre exemplu, în Australia există foarte puține cazuri de cancer de col uterin și se estimează că în 2030-2035 nu vor mai exista cazuri de cancer de col uterin”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Vorbește lumea de la Pro TV.
În ceea ce privește situația de la nivelul României, Andrei Baciu a afirmat că sunt ”3.000- 3.500 de femei care sunt diagnosticate în fiecare an și, din nefericire, aproximativ jumătate pierd lupta cu această maladie și mor.
Lucrul acesta nu trebuie să se întâmple, pentru că medicina și știința oferă dovezi și este o chestiune, concretă, reală, vedem că se întâmplă în alte țări, nu este ceva doar teoretic, nu este așa, doar o speranță undeva, în teorie.
Iar pentru chestia asta sunt câteva lucruri pe care putem să le facem dacă ținem la sănătatea noastră”, a mai spus medicul Andrei Baciu.
Vezi și: Mituri alimentare, demontate de Mihaela Bilic: Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav
”Vorbim despre un virus, care are mai multe tulpini. Sunt peste 100 de tulpini cunoscute, însă cele mai patogene, cele mai infecțioase și cele care provoacă cele mai serioase infectări sunt tulpina numărul 16 și tulpina numărul 18.
60% din cazurile de col uterin sunt provocate de această tulpină 16, în timp ce 20% de tulpina 18 și restul de 20% de celelalte tulpini.
Ce vreau să spun este că nu toate tulpinile din acest virus sunt agresive pentru corpul uman. În mare parte provoacă afecțiuni la nivelul pielii.
HPV este un virus care se transmite prin contactul piele cu piele, adică piele care conține acest virus și ia contact cu un alt organism. De obicei se transmite și pe cale sexuală, atunci când există contact sexual neprotejat.
În momentul în care s-a transmis, dacă vorbim de una dintre aceste tulpini care sunt foarte agresive, atunci sunt șanse să determine apariția cancerului de col uterin, a malformațiilor cancerigene.
Bună parte dintre tulpini nu provoacă leziuni cancerigene și nici nu știm, pentru că nu provoacă simptome”, a mai spus secretarul de stat.
În cele mai multe cazuri, infecția cu HPV nu determină simptome. Mai mult decât atât, prezența infecției cu HPV nu înseamnă neapărat că acele persoane vor prezenta semne și simptome.
Dacă însă sistemul imunitar nu învinge infecția, atunci cele mai frecvente semne care se manifestă sunt negii, care pot să apară și la câteva luni sau chiar ani de la contactul care a dus la infectarea persoanei.
Astfel, pot să apară negi (veruci) la nivelul pielii, pe diferite zone ale corpului, mâini, picioare sau față, dar și în zona genitală sau chiar la nivelul gâtului.
Astfel,, printre simptomele infecției cu HPV se află și răgușeala persistentă și care nu poate fi pusă pe seama unei infecții respiratorii.
Diagnosticul infecției cu HPV se face în urma unui test simplu și eficient, dar mai ales nedureros, testul Babeș-Papanicolau, test pe care medicii îl recomandă a fi făcut încă de la debutul vieții sexuale, iar frecvența să fie la un an de zile, până la 65 de ani, iar după această vârstă, o dată la trei ani este suficient, mai ales că după 50 de ani riscurile scad semnificativ.
În cazul în care a fost descoperită infectarea cu HPV, pentru stabilirea tulpinii, Andrei Baciu afirmă că ”există o analiză în care se prelevează o parte din țesut și se face o analiză genetică. Se pot face două tipuri de analize: testul Papanicolau, care este o analiză citologică, și această testare genetică, ce identifică de fapt tipurile de virusuri prezente și ce tulpini există”, a mai spus Andrei Baciu, subliniind că acest virus nu provoacă simptome, ”iar dacă a existat un contact cu cineva care are o tulpină, este posibil să o fi luat.
Problema este dacă luăm acele tulpini care provoacă ulterior malformații, care provoacă ulterior cancer”, a mai spus medicul.
Potrivit lui Andrei Baciu, în cazul în care este vorba de tulpinile care pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin, sunt două abordări.
”În primul rând, o abordare care necesită mai mult timp este cea care duce la eliminarea acestui virus, ceea ce se întâmplă în Australia.
Acolo, ca să se ajungă la această situație există o campanie amplă de vaccinare a copiilor, 11-18 ani, iar lucrul acesta se petrece deja de foarte mult timp, astfel încât mare parte dintre copii, înainte să își înceapă viața sexuală, cu ajutorul acestui vaccin, dezvoltă imunitate împotriva acestui virus”, a mai spus Andrei Baciu.
De asemenea, secretarul de stat a reamintit campania din 2010, despre care spune că nu a fost cea mai reușită, ”dar nu din punct de vedere medical, ci mai degrabă din punct de vedere comunicațional”, dar, ”lucrurile în ultimii ani au avansat favorabil.
Spre exemplu, numai anul trecut au fost achiziționate în jur de 150.000 de doze de vaccin împotriva HPV.
În momentul de față, în România, dacă te încadrezi la această grupă de vârstă, 11-18 ani, atunci se discută cu medicul de familie și se fac 2 sau 3 doze de vaccin, în funcție vârstă.
Se face gratuit dacă suntem în această grupă de vârstă, pentru fetițe, nu încă și pentru băieței, însă, așa cum a declarat și dl. ministru al Sănătății, se lucrează la identificat cele mai bune metode de a extinde această manieră, tocmai pentru că vedem că sunt țări importante care au rezultate semnificative”, a mai spus secretarul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...