Hiperuricemia: ce este și care sunt cauzele

Test
Medici de la Spitalul Militar Central din București explică, pe rețelele sociale, ce este hiperuricemia.

Creșterea valorilor acidului uric în sânge poartă denumirea de hiperuricemie. Cauzele sunt, de regulă multiple, explică medicii de la Spitalul Militar Central din București.

Explicația specialiștilor:

”Ce este hiperuricemia? Hiperuricemia reprezintă creşterea valorilor acidului uric sanguin. În principiu, o valoare a acidului uric de peste 6 mg/dl în cazul femeilor şi de peste 7 mg/dl în cazul bărbaţilor defineşte prezenţa hiperuricemiei.

Cauzele hiperuricemiei sunt multiple (de la o dietă bogată în purine, până la anumite boli sau medicamente care cresc nivelul acidului uric). Se asociază cu apariţia gutei, manifestată cel mai frecvent prin tumefacţie şi durere la nivelul uneia sau mai multor articulaţii (artrita gutoasă). În variantă cronică, se poate asocia cu diverse forme de afectare articulară, până la deformare articulară şi apariţia de tofi gutoși (depozite de acid uric). De asemenea, hiperuricemia creşte riscul de apariţie a litiazei renale (calculi sau «pietre» la nivelul rinichilor), cu deterioarea funcţiei renale şi apariţia insuficienţei renale.

Hiperuricemia se poate asocia şi cu un risc crescut de apariţie a bolilor cardiovasculare, iar reducerea valorilor acidului uric este considerată una dintre măsurile de tratament în unele din aceste boli. Dacă la analizele de laborator aţi fost diagnosticat cu valori crescute ale acidului uric, ar trebui să vă adresați medicului reumatolog sau nefrolog pentru a stabili programul dietetic şi terapeutic adaptat cazului dumneavoastră!”.

Hiperuricemia din sânge, asociată cu apariția gutei, pare a fi influențată de patru factori de risc majori. Cercetătorii au stabilit care sunt aceștia și cum cresc riscul de gută. Nivelul crescut al uraților din sânge (hiperuricemie) este un precursor al gutei, care este cea mai comună formă de artrită inflamatorie la nivel mondial. Un studiu publicat în Arthritis & Rheumatology care a inclus 14.624 de adulți din SUA a descoperit că patru factori de risc modificabili - indicele de masă corporală, dieta, consumul de alcool și utilizarea diureticelor - au fiecare roluri importante în dezvoltarea hiperuricemiei.

Concluziile indică faptul că eforturile de sănătate publică pentru promovarea unei alimentații sănătoase și prevenirea obezității ar contribui la reducerea frecvenței hiperuricemiei și, eventual, la riscul de gută în populația generală. „Aceste descoperiri sugerează că factorii modificabili au un loc important în prevenirea primară a hiperuricemiei și a gutei probabile. Eforturile de sănătate publică ar trebui să promoveze schimbări de comportament individuale, precum și schimbări mai largi de politică ce vizează mediul alimentar”, a declarat autorul principal Hyon K. Choi, doctor în medicină, de la Spitalul General din Massachusetts și de la Harvard Medical School.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel