Hipertiroidie: ce provoacă boala care-ți accelerează funcțiile vitale

Tiroida
Hipertiroidia accelerează funcțiile vitale ale organismului. Iată care sunt cauzele și simptomele bolii:

Hipertiroidismul este o afecțiune în care corpul produce prea mult hormon tiroidian. Se mai numește tiroida hiperactivă.
Hormonii tiroidieni reglează energia corpului. Atunci când nivelurile de hormoni tiroidieni sunt neobișnuit de ridicate, corpul arde energie mai mare și multe funcții vitale sunt accelerate.

Boala Graves este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism. Este o tulburare a sistemului imunitar. Organismul produce anticorpi care fac ca tiroida să producă și să elibereze prea mult hormon tiroidian. Dacă aveți în familie persoane cu boala Graves, aveți un risc crescut de a dezvolta hipertiroidism.
Tumora tiroidiană. O tumoră tiroidiană necanceroasă poate produce și secreta cantități crescute de hormoni tiroidieni.
Gușă multinodulară toxică. Glanda tiroidă este mărită cu multe tumori tiroidiene necanceroase. Acestea secretă cantități crescute de hormon tiroidian.
Rareori, afecțiunea este cauzată de faptul că glanda pituitară produce prea mult hormon stimulator al tiroidei (TSH). Acest lucru face ca glanda tiroidă să producă prea mult hormon tiroidian.
Anumite tipuri de inflamație tiroidiană (tiroidită) pot provoca hipertiroidism pe termen scurt. Acest lucru poate apărea după naștere sau după infecții virale, de exemplu.
În situații foarte rare, excesul de hormon tiroidian poate proveni dintr-o sursă din afara tiroidei. De exemplu, creșterea anormală a țesutului în ovar poate secreta hormonul tiroidian.
Simptomele hipertiroidismului pot fi, de asemenea, cauzate de administrarea unor cantități excesive de suplimente tiroidiene, potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School.

Simptomele hipertiroidiei includ:
Nervozitate
Insomnie
Oscilații emoționale dramatice
Transpiraţie
Tremurături
Creșterea frecvenței cardiace
Mișcări frecvente ale intestinului
Pierderea in greutate inexplicabilă, de multe ori în ciuda apetitului crescut
Senzația de cald sau fierbinte tot timpul
Slăbiciune musculara
Respirație scurtă și palpitații ale inimii
Pierderea parului

La femei, perioadele menstruale pot deveni mai puțin frecvente sau se pot opri complet. Persoanele în vârstă pot dezvolta insuficiență cardiacă sau dureri toracice.
Când boala Graves cauzează hipertiroidism, este posibil să aveți și umflături ale țesuturilor din spatele ochilor. Acest lucru provoacă un aspect caracteristic proeminent, fix.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel