Această vitamină îți protejează...
„Un pui de somn în miezul zilei pare să scadă tensiunea arterială cu aceeași amploare ca și alte modificări ale stilului de viață", a declarat Dr. Manolis Kallistratos, cardiolog la Spitalul General Asklepieion din Voula, Grecia, într-un material dat publicității de Colegiul American de Cardiologie.
Pentru fiecare oră de pui de somn, tensiunea arterială sistolică scade cu o medie de 3 mm Hg în 24 de ore, au descoperit cercetătorii. Tensiunea sistolică - numărul ridicat atunci când vă măsurați tensiunea arterială - este forța sângelui care împinge contra pereților arterelor atunci când inima dvs. bate. Tensiunea diastolică - numărul inferior - este forța dintre bătăile inimii.
Când iei o doză mică de medicamente care scad hipertensiunea, de exemplu, acestea reușesc să reducă nivelul tensiunii cu o medie de 5 la 7 mm Hg, în timp ce un pui de somn poate reduce tensiunea arterială totală, în medie, de 5 mm Hg, au spus autorii studiului.
„Aceste constatări sunt importante, deoarece o scădere a tensiunii arteriale până și cu 2 mm Hg poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord, cu până la 10%", a spus Kallistratos.
Pentru studiu, cercetătorii au colectat date despre 212 de persoane, cu vârsta medie de 62 de ani, a căror presiune sistolică a fost de aproximativ 130 mm Hg. Aproximativ un sfert dintre participanți erau fumători și / sau au prezentat diabet de tip 2.
Cercetătorii au comparat tensiunea arterială într-o zi printre cei care dormeau în mijlocul zilei timp de aproximativ 49 de minute, cu cei care nu au făcut-o. De asemenea, studiul a luat în considerare factori precum consumul de alcool, cafea și sare, nivelurile activității fizice a participanților și vârsta, genul și medicamentele pe care le iau.
Participanții la studiu au purtat monitoare de tensiune arterială (Holtere) timp de 24 de ore. De-a lungul acelei perioade, cei care au tras un pui de somn au avut o tensiune arterială sistolică medie cu peste 5 mm Hg mai scăzută decât cei care nu au dormit la prânz, arată rezultatele.
În ansamblu, persoanele care au dornit au avut valori mai favorabile (128,7 sistolică / 76,2 diastolică) decât cele care nu au făcut (134,5 sistolică / 79,5 diastolică), au raportat cercetătorii.
„Desigur, nu dorim să încurajăm oamenii să doarmă ore întregi în mijlocul zilei, dar, pe de altă parte, nu ar trebui să se simtă vinovați dacă pot să tragă un pui de somn scurt, având în vedere beneficiile potențiale pentru sănătate", a spus Kallistratos, în materialul Colegiului American de Cardiologie (ACC).
Constatarile studiului urmează să fie prezentate pe 18 martie la reuniunea anuala a Colegiului American de Cardiologie, care va avea loc la New Orleans. Cercetările prezentate la astfel de întâlniri sunt, de obicei, considerate preliminare până când sunt publicate într-un jurnal de specialitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...