Hipertensiunea arterială: cum să îi recunoști semnele și simptomele

Hipertensiune   Foto: Pixabay
Hipertensiunea arterială poate să se instaleze și să nu prezinte simptome pentru multă vreme. Un medic explică ce putem face pentru a o descoperi din timp, înainte să înceapă să afecteze alte organe. 

Nu degeaba, hipertensiunea arterială este supranumită „ucigașul tăcut”. Medicii spun că poate să se instaleze fără simptome și pentru multă vreme, pacientul să nu aibă nicio idee despre asta. Din păcate, atunci când începe să aibă simptome, deja unele organe au început să fie afectate.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său personal cum să o descoperim, înainte ca efectele ei să ne dea probleme.

Iată ce a scris el:

De când nu ai mai fost la doctor? De când nu ți-ai mai verificat tensiunea? Poate crezi că tu sigur nu ai nimic, dar ar fi bine să mergi regulat, sau oricând simți că ceva nu este în regulă.

Hipertensiunea poate să nu producă simptome, chiar dacă o ai de ani de zile. De aceea, uneori este denumită „ucigașul tăcut”. Se estimează că 1 din 5 persoane cu tensiune arterială crescută nu știu că au acest factor de risc major pentru accidentele vasculare cerebrale și infarct miocardic.

Dacă nu este tratată corespunzător, hipertensiunea arterială poate afecta inima și circulația, plămânii, creierul și rinichii fără a provoca simptome vizibile. Pur și simplu te trezești după ani mulți cu o grămadă de organe afectate și nu ai făcut nimic să previi asta.

Simptomele hipertensiunii arteriale pot fi prezente la cei care au o valori extrem de mari ale tensiunii. Simptomele includ următoarele:

Dureri de cap severe, în general la nivelul cefei

Oboseală

Probleme de vedere

Dureri în piept

Respirație dificilă

Bătăi neregulate ale inimii (palpitații) – pe care le poți simți ca bătăi în piept, în gât, în urechiSânge în urină

Cea mai bună metodă prin care poți să previi este să mergi regulat la medicul de familie și să îți verifici tensiunea, sau să ai acasă un aparat automat cu care să o mai măsori din când în când.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel