Acest tratament învinge cancerul și...
"Excesul consumului de sare duce la retenția de apă, care aduce după sine o creștere a valorilor tensiunii arteriale. Dar este foarte interesant. Tensiunea arterială la gravide, dacă organismul reușește, fiind tânăr, vorbim despre o persoană într-o etate mai mică, nu într-o etate cum descoperim boala hipertensivă, așa cum sunt pacienții peste 50 de ani, avem de-a face cu o femeie tânără care compensează până la un anumit moment consumul excesiv de sare, așa cum sunt gravidele, care mănâncă multe dintre ele murături.
Știm foarte bine că există această poftă de murături, poftă de varza acră, de sarmale urmează chiar acum, ne îndreptăm către finalul anului și știm bine că urmează sezonul cu tot felul de preparate sărate.
Excesul de sodiu aduce după sine retenție de apă și de aici edemele, care sunt îngrozitor de disconfortante pentru o femeie gravidă la termen.
- Picioarele se umflă, poate exista și un grad de stază la nivelul membrelor inferioare, care poate predispune la apariția de cheaguri.
- Creșterea valorilor tensionale cu așa-numita hipertensiune indusă de sarcină, care este o complicație redutabilă", a declarat Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie și șeful secției de Obstetrică al Spitalului Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Dacă acum este 12 sau 120, în sarcină e de acceptat să mai crească? Își măsoară tensiunea? Mai ales că femeile la vârstă fertilă sunt tinere. Nu se așteaptă la probleme cu tensiunea, așa cum spuneați. Peste 50 de ani sunt tot felul de avertismente. Medicul de familie îi spune, îi măsoară tensiunea, dar la 25-30-35 de ani nu se gândesc doamnele să-și măsoare tensiunea în sarcină", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
"Acceptăm valori tensionale pentru tensiunea sistolică, nu mai mari de 140, pentru diastolică, nu mai mari de 90.
Vizita la medicul obstetrician și la medicul de familie în timpul sarcinii se soldează întotdeauna în al 3-lea trimestru, începând cu vârsta de 30-32 de săptămâni, cu măsurarea tensiunii arteriale.
Mai mult decât atât, există un tipic al pacientelor pe care le bănuim că ar putea dezvolta în ultima parte a sarcinii valori tensionale mari.
Există de asemenea teste care se pot face în primul trimestru și care calculează gradul de risc pe care gravida îl poate avea pentru termen de a dezvolta un soi de hipertensiune indusă de sarcină, bazate pe măsurarea fluxurilor la nivelul vaselor uterine și pe calitatea vaselor uterine, pentru că dacă avem de-a face cu un endoteliu vascular mai rigid, adică dacă vasul are o elasticitate redusă, potențialul acelei femei de a dezvolta în al 3-lea trimestru de sarcină hipertensiune este mai mare decât la o pacientă la care în primul trimestru descoperim fluxurile vaselor uterine în limite normale.
Asta o spune ecografia. Și sunt și niște teste specifice", ne-a mai spus Emel Nuraltay.
"Mai mult decât atât, pacientele care au în familie părinți, bunici, care au suferit de afecțiuni cardiace sau suferă de hipertensiune sunt candidate la a dezvolta hipertensiune în sarcină.
Pacientele care au un exces ponderal crescut.
Pacientele care dezvoltă tahicardie în timpul sarcinii, adică au un debit cardiac mare, care este peste 100 de bătăi pe minut, ca și alură ventriculară și care își simt inima bătând. Sunt paciente care îți povestesc cum că urcă două trepte de pe terasă până în casă și simt că obosesc, respiră mai greu și își simt inima bătând în gât. Acelea sunt pacientele care de cele mai multe ori sunt sedentare, care se mișcă puțin, care mănâncă în exces, adună kilograme multe și care, da, sunt candidate pentru a dezvolta hipertensiunea indusă de sarcină.
Sunt și cazuri în care depistăm hipertensiune și la paciente care nu au neapărat un exces ponderal, dar care în istoric vom descoperi că și mama lor a avut aceeași problemă în timpul sarcinii sau care au o patologie cardiacă pe care o descoperim sau o știm de dinainte sau o descoperim în timpul sarcinii și care pot dezvolta un soi de hipertensiune indusă de sarcină.
Patologia este una severă dacă valorile tensionale nu sunt corectate sau corectabile pentru că sunt pacientele la care instituim tratament, dar care nu răspund, sigur că întreruperea cursului sarcinii, adică nașterea, este recomandarea care va duce la revenirea valorilor tensiunii arteriale la normal, cunoscut fiind faptul că etiologia și mecanismele instalării hipertensiunii induse de sarcină sunt la nivelul placentei și a vaselor uterine. Deci patologia este specifică femeii gravide.
Asta înseamnă câteodată o naștere prematură.
Sarcina, de obicei, complică sau se complică cu hipertensiune în al 3-lea trimestru de sarcină. De aceea se și numește disgravidie tardivă. Așa o numeau dascălii noștri când învățam obstetrică, pentru că de obicei apare spre finalul sarcinii, după ce avem câștig ponderal, avem un cord încărcat.
În primele săptămâni luni, trimestre de sarcină, mai puțin evident.
Dacă avem de-a face cu o gravidă care are o sarcină mică, care este de exemplu în săptămâna 20 și la care constatăm valori tensionale mari, aceea este o hipertensiune preexistentă sarcinii, care desigur și de cele mai multe ori se poate complica odată ce sarcina își urmează cursul.
Patologia este ușor de depistat. E vorba despre măsurarea tensiunii arteriale și iată de ce gravidele trebuie să fie învățate, consiliate în a-și achiziționa un aparat de tensiune și a-și monitoriza tensiunea arterială, care sigur, pare așa un moft, dar nu este deloc", a mai spus medicul Emel Nuraltay.
"Tratarea hipertensiunii, dar e și această tendință. Niciun medicament în sarcină este, din păcate GNU. Poate că singur regimul fără sodiu nu ajută, nu corectează regimul hiposodat.
Regimul hiposodat poate corecta într-o oarecare măsură. Ceea ce se întâmplă, însă având în vedere că este strict în prezența placentei în uter și a sarcinii necesită totuși tratament.
Gravida va fi consiliată și deși poate încercăm să administrăm cât mai puține medicamente, totuși fiind o problemă de sănătate majoră, ea va fi consiliată și se va explica de ce este important ca tratamentul hipertensiunii în sarcină să fie încercat.
Există preparate medicamentoase care pot fi administrate în scop de a combate hipertensiunea și de a scădea valorile tensionale. Și aici mă refer la preparatele care au ca și substanță activă metil-Dopa.
De asemenea, betablocantele selective sunt împreună cu un metil-Dopa și cu un preparat diuretic, pentru că da, există clar o retenție de apă și este nevoie de epurarea organismului pe cale renală.
Deci această trifletă metil-dopa cu betablocant și cu un diuretic, dar care să fie selectiv și să nu permită oligoelementelor să se elimine prin urină, trebuie încercată la gravidele care prezintă hipertensiune în ultimul trimestru, prelungind cu fiecare zi și săptămână durata sarcinii și făcând ca la momentul nașterii să avem în brațe un prunc care să depășească zona de prematuritate și să aibă o adaptare la viața extrauterină optimă", a conchis Dr. Emel Nuraltay.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...