Hidrocefalie cu presiune normală: O formă de demență adesea nediagnosticată, dar reversibilă

O femeie a crezut că neîndemânarea o determina să se poticnească când mergea. Apoi a fost diagnosticată cu o formă de demență rară, dar care poate fi tratată.  

În timp ce Trish Bogucki mergea de la birou până la mașină, deseori se simțea instabilă, trosnind și poticnind. Ea se aștepta: avea probleme cu picioarele și bănuia că este nevoie de intervenții chirurgicale. În cele din urmă, femeia de 66 de ani a vizitat un podiatru, care a surprins-o cu un diagnostic neașteptat, notează Today

Podologul a crezut că altceva i-a provocat problemele de mers.

"El mi-a pus o mulțime de întrebări", a spus ea. „Mi-a spus:„ Ai nevoie de o intervenție chirurgicală însă nu cred că aceasta este cauza problemelor".

Acesta a sunat medicul generalist și i-a explicat că suspectează că problemele de mers ale lui Bogucki sunt neurologice. Medicul a făcut apoi două teste: primul a fost pentru boala Parkinson, pe care nu a avut-o. Al doilea era pentru hidrocefalie cu presiune normală, lucru despre care nu auzise niciodată, dar pe care o avea.

„Am avut toate simptomele. Nu mi-am dat seama ", a spus Bogucki.

Hidrocefalie cu presiune normală

NPH este o formă de demență mai puțin cunoscută și deseori diagnosticată greșit. Apare atunci când se acumulează prea mult lichid cefalorahidian în creier și măduva spinării.

„La pacienții vârstnici care au o formă cronică, acesta evoluează probabil în timp", a declarat pentru TODAY, dr. Mark Luciano, director al Centrului de Fluide Cerebrale și profesor de neurochirurgie la Universitatea Johns Hopkins.

Aproximativ 700.000 de persoane au NPH în Statele Unite, potrivit Asociației Hydrocephalus, dar grupul estimează că doar 20% dintre oameni primesc diagnosticul corect. Experții consideră că NPH este sub-diagnosticat, deoarece simptomele sale seamănă cu schimbări asociate cu îmbătrânirea, Parkinson sau demență, inclusiv:

Agitatie, mers nesigur
Incontinența vezicii urinare
Probleme de memorie

Oamenii nu trebuie să aibă toate cele trei simptome pentru un diagnostic NPH.

„Există unele pierderi de memorie pe termen scurt. Aceasta implică, de asemenea, scăderi ale sarcinilor complexe, cum ar fi funcționarea și comunicarea, "Luciano a spus." Aceste simptome sunt puțin diferite decât Alzheimer.

Experții nu sunt siguri ce provoacă NPH, deși medicii observă uneori o fostă leziune cerebrală, cum ar fi o contuzie sau un blocaj care determină acumularea lichidului, de exemplu. De asemenea, ei nu știu dacă este ereditar.

"Până în prezent, nu există un marker genetic exact", a spus Luciano. „Există o proporție mai mare acolo unde este spontan."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel