Hernia de disc: riscuri și semne de complicații care necesită atenție medicală. Principalele cauze și metode de tratament

Hernia de disc Foto: Freepik @nadezdagorosko
Hernia de disc este o afecțiune frecventă și dureroasă unde potențialele complicații pot necesita intervenție chirurgicală.

O hernie de disc este o afecțiune în care unul dintre discurile coloanei vertebrale iese în afară, provocând durere și amorțeală. Această afecțiune poate fi severă și poate necesita o intervenție chirurgicală.

Coloana vertebrală este formată dintr-o serie de vertebre, amortizate de discuri care absorb șocurile provocate de activitățile zilnice. Fiecare disc are o porțiune interioară moale și un inel exterior dur. Dacă o leziune sau o slăbiciune face ca partea interioară a discului să iasă prin inelul exterior, aceasta poate provoca durere și disconfort.

În cazul în care discul comprimă unul dintre nervii spinali, poate provoca amorțeală și durere de-a lungul nervului afectat. În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta sau repara hernia de disc.

Simptome

O hernie de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, de la gât până în partea inferioară a spatelui, și poate exercita o presiune suplimentară asupra nervilor și mușchilor din jurul acesteia.

Simptomele includ durere și amorțeală, adesea pe o parte a corpului, care se extinde la brațe sau picioare, se agravează noaptea sau la anumite mișcări, se agravează după ce stai în picioare sau în șezut și durere la mersul pe distanțe scurte. Pot apărea, de asemenea, slăbiciunea musculară inexplicabilă și senzații de furnicături, dureri sau arsuri.

Tipurile de durere pot varia, așa că este important să consulți un medic dacă durerea se traduce prin amorțeală sau furnicături care afectează controlul muscular.

Cauze

O hernie de disc apare atunci când inelul exterior al unui disc devine slab sau se rupe, permițând părții interioare să alunece. Acest lucru poate apărea odată cu vârsta, în anumite mișcări sau în timpul ridicării de obiecte grele,.

Locurile de muncă solicitante din punct de vedere fizic, persoanele supraponderale, mușchii slabi și un stil de viață sedentar pot crește riscul de alunecare a discurilor. Persoanele supraponderale au, de asemenea, un risc mai mare din cauza necesității discurilor de a le susține greutatea.

Pe măsură ce îmbătrâniți, discurile își pierd o parte din conținutul de apă protectoare, ceea ce le face mai susceptibile la alunecare. Discurile alunecate sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.

Citește și: Cum să menținem flexibilitatea și mobilitatea peste 40 de ani. Exerciții de întindere pentru a te simți mai bine în propriul corp

Foto: Freepik @isaac1112

Diagnostic

Un medic efectuează un examen fizic pentru a identifica sursa durerii și a disconfortului, inclusiv funcția nervoasă, forța musculară și senzația de durere. De asemenea, se interesează de istoricul medical al pacientului și de simptome, concentrându-se pe momentul în care acestea au apărut pentru prima dată și pe activitățile care au determinat agravarea durerii.

Testele imagistice, cum ar fi radiografiile, tomografiile, RMN-urile și discografiile, sunt folosite pentru a vizualiza oasele și mușchii coloanei vertebrale, identificând orice zonă deteriorată. Această examinare cuprinzătoare îl ajută pe medic să determine cauza principală a durerii.

Complicații

O hernie de disc netratată poate provoca leziuni nervoase permanente, putând cauza probleme de control al intestinului sau al vezicii urinare. În cazuri rare, acestea pot întrerupe impulsurile nervoase către nervii cauda equina din partea inferioară a spatelui și a picioarelor.

Anestezia de șa, o altă complicație pe termen lung, comprimă nervii și provoacă pierderea senzației în interiorul coapselor, în spatele picioarelor și în rect. Simptomele se pot ameliora, dar se pot înrăutăți, iar dacă activitățile nu mai sunt posibile, este timpul să consulți un medic.

Tratament

Discurile alunecate pot fi tratate conservator sau chirurgical, în funcție de nivelul de disconfort și de gradul de alunecare a discului. Exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea durerii prin întinderea și întărirea spatelui și a mușchilor din jur.

Fizioterapeuții pot recomanda exerciții care pot întări spatele, reducând în același timp durerea. Analgezicele fără prescripție medicală și evitarea ridicării de greutăți și a pozițiilor dureroase pot fi, de asemenea, utile. Abținerea de la activitatea fizică poate duce la slăbiciune musculară și rigiditate articulară. În cazul în care tratamentele fără prescripție medicală nu funcționează, medicii pot prescrie medicamente mai puternice, cum ar fi relaxantele musculare și medicamentele pentru durerile nervoase.

Intervenția chirurgicală poate fi recomandată dacă simptomele persistă sau dacă discul afectează funcția musculară. O microdiscectomie este o procedură chirurgicală care îndepărtează porțiunea deteriorată sau proeminentă a discului fără a îndepărta întregul disc. În cazurile severe, discul poate fi înlocuit cu unul artificial sau se pot fuziona vertebrele între ele, adăugând stabilitate coloanei vertebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel