Hepatocarcinomul, factori de risc. Ce impact au virusurile hepatice. Dr. Mariana Mihăilă: Va trebui monitorizat toată viața

hepatocarcinomul - FOTO: Freepik@AdillMehmood
EXCLUSIV
Hepatocarcinomul, cunoscut și sub numele de cancer hepatic, reprezintă una dintre cele mai grave forme de cancer care afectează ficatul. Adesea este diagnosticat într-un stadiu avansat, ceea ce face tratamentul mult mai dificil și reduce șansele de supraviețuire.

Hepatocarcinomul, sau cancerul hepatic primar, este o boală malignă care se dezvoltă în celulele hepatice și reprezintă o problemă semnificativă de sănătate la nivel global. Aceasta afecțiune gravă este a șasea cea mai comună formă de cancer și a treia cauză principală de deces prin cancer în lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Incidența hepatocarcinomului este în creștere, fiind strâns legată de prevalența crescândă a bolilor cronice hepatice și a altor factori de risc asociați.

Hepatocarcinomul, diagnostic

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, a explicat de ce este importantă diagnosticarea precoce a hepatocarcinomului.

"Hepatocarcinomul este o boală care poate fi depistată precoce. În Medicină e esențial să depistăm bolile precoce. Dacă le diagnosticăm târziu, e inutil. Când sunt diagnosticate precoce, avem toate șansele să vindecăm bolnavul.

Ce bolnavi sunt expuși riscului de a dezvolta hepatocarcinom și cum poate fi depistată precoce această boală", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Acad. prof. dr. Irinel Popescu, despre metamizol: E inevitabil să nu ne gândim

Cine este expus la a dezvolta hepatocarcinom

Dr. Mariana Mihăilă, medic primar medicină internă, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care sunt categoriile de pacienți care sunt cele mai vulnerabile.

"Sunt toți pacienții infectați cu unul din virusurile hepatitice B și C, responsabile de apariția cirozei hepatice de cauză virală. Ambele virusuri sunt citopatice, adică atacă direct celula hepatică. Se integrează virusul B în nucleul celulei hepatice, de unde, chiar tratat pacientul, poate să dezvolte cancer hepatic.

Un pacient infectat cu unul din virusurile hepatitice, chiar în absența necesității unui tratament antiviral, va trebui monitorizat toată viața pentru riscul de a dezvolta hepatocarcinom.

Această monitorizare înseamnă că pacientul ar trebui să facă o ecografie abdominală de cel puțin două ori pe an. Tot de două ori pe an, cel puțin, să-și dozeze markerul tumoral specific pentru hepatocarcinom alfafetoproteină. O valoare normală a aflafetoproteinei ne îndepărtează cu gândul de hepatocarcinom, dar nu putem fi 100% siguri că pacientul nu dezvoltă un cancer hepatic", a explicat dr. Mariana Mihăilă, medic primar medicină internă, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Radioembolizarea, cum funcționează. Conf. dr. Mirela Gherghe: Se adresează hepatocarcinomului, dar și metastazelor de carcinom colorectal

Analiza bună, cancer în stadiu avansat

Există cazuri în care pacienții pot avea cancer hepatic într-un stadiu avansat, chiar și cu valori normale ale alfafetoproteinei

"Sunt situații extrem de frecvente în care pacienții pot avea cancer într-o fază foarte avansată cu o valoare a alfaproteinei normale. Important este ca acești pacienți să fie monitorizați imagistic îndeaproape, iar la cea mai mică suspiciune ecografică să trecem la următoarea treaptă de investigații imagistice performante, dar mai scumpă, respectiv tomografia computerizată.

Dacă și în acest caz există dubii diagnostice, trebuie să trimitem pacientul la o investigație imagistică care se numește imagistică prin rezonanță magnetică", a mai explicat dr. Mariana Mihăilă.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să obții mai multă energie în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel