Hepatita, eliminată complet până în 2030? Cât ar trebui să se investească și unde

Persoanele care își fac un tatuaj riscă să fie infectați cu virusul care provoacă hepatita C
Organizația Mondială a Sănătății susține că hepatita ar putea fi eliminată complet până în 2030. Aceasta a anunțat și cât ar trebui să se investească în acest sens.

Hepatita, eliminată. Hepatita constituie o problemă majoră de sănătate publică global și a doua cea mai importantă cauză de decese cauzate de infecții la nivel mondial. Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) susține că hepatita poate fi eliminată complet până în anul 2030 dacă există o investiție de 6 miliarde de dolari pe an. OMS a identificat puncte de acțiune specifice care vor ajuta la prevenirea hepatitei virale ca parte a „Agendei 2030 pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă", arată news-medical.net.

Hepatita, eliminată. De câte tipuri este hepatita

Hepatita este o boală infecțioasă care se caracterizează prin inflamație hepatică care poate duce uneori la fibroză, ciroză, respectiv cancer la ficat. Deși factorul cauzal primar este o infecție virală, hepatita se poate dezvolta și din cauza expunerii la substanțe toxice (alcool, medicamente etc.) și a bolilor autoimune.

Există cinci tipuri de virusuri hepatite: A, B, C, D și E. Dintre acestea, tipurile A și E sunt transmise în general prin apă sau alimente contaminate, în timp ce tipurile B, C și D sunt transmise prin contact parenteral (administrarea medicamentelor pe altă cale decât oral) cu lichide corporale infectate. Hepatita A și E sunt caracterizate de obicei prin infecții ușoare de auto-limitare, în timp ce infecțiile cu hepatită B și C sunt de natură cronică, ceea ce duce adesea la ciroză hepatică și cancer.

Hepatita, eliminată. Prevalență

Potrivit sursei citate, hepatita virală provoacă aproximativ 1,4 milioane de decese în fiecare an.

"Virusurile hepatitei B și C provoacă aproximativ 90% din aceste decese, în timp ce celelalte virusuri cu hepatită provoacă restul de 10% din cazurile de deces. Hepatita B este una dintre cele mai grave și frecvente boli infecțioase la nivel mondial. Aproximativ 1/3 din populația globală a fost infectată cu virusul hepatitei B. Conform estimărilor globale, infecția cronică cu hepatita C afectează aproximativ 71 de milioane de oameni și îi pune în pericol să dezvolte ciroză hepatică, precum și cancer de ficat. Conform OMS, hepatita poate fi prevenită, tratabilă și curabilă, în special în cazul hepatitei C", se arată pe news-medical.net

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel