Hepatita A, DSP Brașov a solicitat Ministerului Sănătății 111 doze de vaccin

Spălarea mâinilor
DSP Brașov a cerut Ministerului Sănătății 111 doze de vaccin împotriva hepatitei vitale A.

Hepatita A, Brașov. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a solicitat Ministerului Sănătăţii un număr de 111 doze de vaccin împotriva hepatitei virale A, pentru vaccinarea copiilor care intră în contact cu cei depistaţi având acest virus, respectiv 21 de doze pentru grădiniţă şi 90 pentru şcoală, au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii DSP şi ai Instituţiei Prefectului Braşov.

"Vaccinarea este un mijloc eficient de prevenire a transmiterii bolilor infecto-contagioase şi este foarte important ca populaţia să ştie că avem la dispoziţie acest mijloc şi să-l utilizeze cu responsabilitate în momentul în care medicul de familie - cel care asigură asistenţa medicală primară - îl recomandă", a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, Anca Bâtiu, potrivti Agerpres.

Potrivit acesteia, până în prezent, în focarul de comunitate de pe Strada Carierei din municipiul reşedinţă au fost deja efectuate 46 de vaccinări a contacţilor direcţi ai copiilor care au fost depistaţi cu acest virus şi, de asemenea, a fost solicitat MS necesarul de doze pentru inocularea celorlalţi copii cu care aceştia au intrat în contact din şcoala şi respectiv grădiniţa pe care aceştia o frecventează.

Hepatita A, Brașov. Trei focare de hepatita A

"Din cauza faptului că această comunitate a fost clasificată ca una la risc, din cauza cazurilor apărute, a condiţiilor igienico-sanitare în care trăiesc, împreună cu Prefectura Braşov, am organizat, în cartierul în care trăiesc, un cabinet de vaccinare, astfel că 19 din cele 46 au fost făcute prin intermediul acestuia", a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, subliniind că acest lucru a fost necesar în condiţiile în care unii dintre aceşti copii nu au medic de familie. Bâtiu a precizat, de asemenea, că, până în prezent, niciunul dintre ceilalţi copii, care nu fac parte din focarul de comunitate unde evoluează boala, dar care frecventează aceeaşi şcoală cu cei bolnavi, nu a contactat virusul.

În judeţul Braşov, în prezent, sunt în evoluţie trei focare de hepatită virală A: cel mai vechi este cel de la Teliu, care a debutat în aprilie şi unde s-au înregistrat 58 de cazuri, la copii cu vârste între 1 şi 16 ani. Până la această dată, în focarul de la Teliu au fost vaccinaţi 106 copii contacţi, acţiunea fiind în desfăşurare, la medicii de familie mai există 80 de doze de vaccin. Cel de-al doilea focar a fost declarat în iulie, în localitatea Zizin, unde, în prezent sunt 29 de cazuri, toate fiind de copii cu vârste între 3 -19 ani. În municipiul Braşov, până în prezent, s-au înregistrat 22 de cazuri, dintre care 10 au fost spitalizate, focarul de pe strada Carierei fiind în evoluţie din 6 octombrie.

Reprezentanta DSP a menţionat că măsurile de prevenire a extinderii bolii au fost luate prin medicii de familie şi şcolile frecventate de copii, subliniind, în context, că dezinfecţiile intră în sarcina şcolilor, care trebuie să achiziţioneze materialele avizate în acest sens de MS. Însă fiind vorba de "boala mâinilor murdare", una dintre primele măsuri de prevenţie este spălatul corect pe mâini, a precizat sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel