Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Hepatectomia, ficat. La Interviurile DC Medical de miercuri, 23 octombrie, conf dr Vlad Brașoveanu, medic primar în Chirurgie generală și Chirurgie oncologică, a vorbit despre hepatectomii. Emisiunea a fost transmisă astăzi, de la ora 16.00, pe canalul de Youtube și pagina de Facebook ale DC Medical.
"Hepatectomia este o intervenție chirurgicală pe ficat în care se înlătură o parte din ficat, un segment, un sector sau un lob sau în totalitate cum ar fi transplantul hepatic", detaliază Vlad Brașoveanu.
Nici un chirurg nu își permite să lase mai puțin de 30% din volumul unui ficat prin această intervenție chirurgicală întrucât există riscul apariției de insuficiență hepatică postoperatorie, adică ficatul să nu funcționeze corespunzător. "Pe un ficat bolnav, procentul e mai mare – cel puțin 35-40%", adaugă specialistul. Această intervenție chirurgicale e utilizată în cazul tumorilor hepatice primare – benignă sau malignă – și secundare –metastazele în special în cancerul colorectal.
Există mai multe metode de rezecție hepatică. Una este prin Chirurgie minim invazivă, adică Chirurgie laparoscopică, dar aceasta, subliniază Vlad Brașoveanu, trebuie făcută de un medic chirurg care este supraspecializat în acest tip de Chirurgie și care are o experiență solidă în spate pentru un rezultat satisfăcător.
Riscurile unei astfel de intervenții chirurgicale presupun sângerare intraoperatorie – "e foarte important ca echipa operatorie să aibă o experiență vastă", apreciază specialistul - , sângerare postoperatorie imediată, care duce la o nouă operație urgentă, sângerare postoperatorie la distanță – de cauză septică.
În bolile hepatice terminale, precum cirozele, se recurge la transplant, explică expertul.
Conf Dr Vlad Brașoveanu este medic primar Chirurgie generală și Chirurgie oncologică, de la Institutul Fundeni din București, dar și colaborator al Spitalului Clinic Sanador. Pe lângă acestea, reputatul chirurg are competențe în Chirurgie laparoscopică, hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic. Dr Vlad Brașoveanu este cadru didactic la Universitatea Titu Maiorescu din Capitală și membru în numeroase societăți profesionale - Societatea Română de Chirurgie, Asociația Internațională a Chirurgilor, Gastroenterologilor și Oncologilor, Fundația pentru Chirurgia Ficatului și Asociația pentru Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...