Hemoragia digestivă superioară, simptomul unor boli grave. Te poate ucide

hemoragia digestiva superioara - FOTO: Freepik@sompong_tom
Hemoragia digestivă superioară este un simptom al unei afecțiuni a tractului digestiv. Poate pune viața în pericol.

Hemoragia digestivă superioară se manifestă cu scaune cu sânge sau vărsături cu sânge. Nivelul de sângerare poate varia de la ușor la sever și poate pune în pericol viața.

Semnele și simptomele hemoragiei gastrointestinale pot fi evidente (evidente) sau ascunse (oculte). Semnele și simptomele depind de localizarea hemoragiei, care poate fi oriunde pe tractul gastrointestinal, de la locul unde începe - gura - până la locul unde se termină - anusul - și de viteza de sângerare.

Dr. Denisa Munteanu, medic specialist gastroenterologie a explicat ce este hemoragia digestivă superioară.

”Hemoragia digestivă superioară este o urgență medico-chirurgicală și este reprezentată de pierderea de sânge de la nivelul tubului digestiv superior, adică faringe, esofag, stomac și intestin subțire”, a explicat dr. Denisa Munteanu, medic specialist gastroenterologie, la Digi 24.

Hemoragia digestivă superioară, simptome

Sângerarea ascunsă ar putea să apară ca:

- Vărsături de sânge, care poate fi roșu sau poate fi maro închis și poate semăna cu zațul de cafea ca textură

- Scaune negre, gudronate

- Sângerare rectală, de obicei în sau împreună cu scaunul

Cu sângerare ascunsă, s-ar putea să aveți:

- Amețeală

- Dificultăți de respirație

- Leșin

- Dureri în piept

- Durere abdominală

Vezi și: Alzheimer, descoperire revoluționară. Pacient cu ”imunitate naturală”. Are genele care provoacă boala, dar nu se îmbolnăvește

Simptomele șocului

Dacă sângerarea începe brusc și progresează rapid, ați putea intra în șoc. Semnele și simptomele de șoc includ:

- Scădere a tensiunii arteriale

- Nu urinați sau urinați rar, în cantități mici

- Puls rapid

- Inconștiență

Dacă aveți simptome de șoc, dumneavoastră sau altcineva trebuie să sunați la 112 sau la numărul local de urgență medicală. Dacă vomitați sânge, vedeți sânge în scaune sau aveți scaune negre și gudronate, solicitați imediat asistență medicală. Pentru alte indicii de hemoragie gastrointestinală, faceți o programare la medicul dumneavoastră.

”Hemoragia digestivă superioară se manifestă prin hematemeză sau melenă. Hematemeza reprezintă vărstăruri cu sânge roșu, proaspăt, cu cheaguri, uneori, vărsături cu zaț de cafea. Melena reprezintă sângerare la nivelul tubului digestiv inferior, adică pierdere de scaun negru, lucios, moale.

Dacă hemoragia digestivă superioară este una masivă, atunci pacientul va prezenta și scaune cu sânge roșu proaspăt în cantitate crescută”, a mai explicat dr. Denisa Munteanu.

Vezi și: Mâncatul emoțional NU este emoțional. Ce probleme poți să ai și ce legătură are cu menstruația. De ce mâncăm chiar dacă nu ne e foame sau dacă suntem plini

Hemoragia digestivă superioară, cauze

Hemoragia digestivă poate apărea fie în tractul gastrointestinal superior, fie în cel inferior. Aceasta poate avea mai multe cauze.

”Principalii factori de risc sunt reprezentați de consumul de alcool, de fumat, de consumul de antiinflamatoare nesteroidiene, de consumul de anticoagulante, în special dacă pacientul prezintă o infecție cu H-pyllori netratată.

Cele mai frecvente cauze ale hemoragiei digestive superioare sunt reprezentate de ulcerul gastroduodenal, de efracția variceală în cazul pacienților cu ciroză hepatică, de formațiunile tumorale eso-gastrice”, a mai explicat medicul gastroenterolog.

Hemoragia digestivă superioară, diagnostic

Medicul dumneavoastră va întocmi un istoric medical, inclusiv un istoric al sângerărilor anterioare, va efectua un examen fizic și, eventual, va recomanda o serie de teste.

”Diagnosticul este, în primul rând, unul clinic. Pacientul vine la camera de gardă. Spune că fie a vărsat sânge, fie prezintă scaune negre. Este important de efectuat un tușeu rectal pentru a vedea dacă scaunul este negru și este melenă deoarece scaunul se poate colora și în cazul în care pacientul urmează tratamente cu suplimente de fier sau consumă alimente bogate în fier.

Ulterior, se efectuează endoscopia digestivă superioară, când pacientul este echilibrat”, a mai spus dr. Denisa Munteanu.

Vezi și: Viața mai lungă, efect asupra morții. Cum este influențat sfârșitul vieții de vârsta înaintată

Hemoragia digestivă superioară, tratament

Tratamentul hemoragiei digestive superioare depinde de cauza acesteia.

”Inițial, începem cu un tratament medicamentos până echilibrăm pacientul, în funcție de suspiciunea pe care o avem pentru hemoragia digestivă superioară. Ulterior, se efectuează endoscopia digestivă. În cazul unei fracții variceală se efectuează ligatură de varice esogastrice. În cazul unui ulcer duodenal se poate injecta adrenalină, efectua metode de electrocoagulare și montare de hemoclipuri.

În cazul în care hemoragia este dată de o formațiune tumorală, soluția este una chirurgicală”, a mai explicat dr. Denisa Munteanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel