Hameiul, de la bere la tratarea osteoporozei. Beneficiile ceaiului de hamei

Hameiul, de la bere la tratarea. FOTO Pexels @ Markus Spiske
Hameiul, folosit atât în bere cât și în medicină. Ceaiul de hamei este eficient în tratamentul osteoporozei, dar și al anxietății. 

Cea mai cunoscută utilizare a hameiului este cea de aromatizant al berii, lupulina adăugându-se acesteia pentru a-i da gustul amar specific, dar și aroma caracteristică. Pe lângă această utilizare, relaxantă, hameiul este utilizat și în terapeutică, fiind recomandat pentru acțiunea ușor sedativă (fitotranchilizantă), ce favorizează instalarea somnului, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”. 

În scop terapeutic, hameiul se folosește cel mai adesea în combinație cu valeriana, fiind indicat în tratamentul stărilor de nervozitate, tulburărilor de somn, gastropatiilor nervoase sau în menopauză. De precizat este faptul că preparatele pe bază de hamei sunt contraindicate în depresia severă. Hameiul relaxează musculatura netedă, în special la nivelul tractului digestiv, având și o acțiune antiinflamatoare în acelați areal, fiind indicat în dismenoree, colon iritabil, boala Crohn. De asemenea, substanțele estrogenice determină efecte anafrodisiace, hameiul fiind recomandat în nevrozele sexuale la bărbați. 

Cercetările recente au evidențiat o posibilă activitate antitumorală a hameiului, datorată xantahumolului, care s-a dovedit a acționa ca inhibator asuprea unui component al activării necontrolate a diviziunii celulare. De asemenea, pentru humulonă (alfa acid) a fost demonstrată o activitate de inhibare a resorbiției osoase, efect util în tratamentul osteoporozei. 

Cum se consumă hameiul 

Infuzia de hamei se prepară din 0,5 g de produs vegetal mărunțit și 150 ml de apă fiartă, care va sta pentru 10-15 minute, în repaus, într-un vas acoperit, după care va fi filtrată. Se recomandă să se bea o ceașcă de infuzie proaspăt preparată de 2-3 ori pe zi și înainte de culcare. 

Preparatele în card intră extracte obținute din conurile femele de hamei se prescriu în: 

- tratamentul insomniilor

- al tulburărilor de adormire

-  în nevrozele sexuale

- poluții, ejaculări precoce, precum și ca afrodisiac la bărbați

- gastropatii nervoase. 

Utilizarea tradițională a hameiului 

Conurile de hamei sunt menționate ca un remediu eficient, cu calități diuretice, depurative și de stimulare a menstruației. De asemenea, în medicina tradițională, hameiul se folosea sub forma extractului alcoolic  sau a infuziilor în tratamentul insomniilor, în stări de agitație, anxietate, iar extern, în tratamentul ulcerațiilor și al rănilor. 

Vezi și: Deficitul de magneziu, cauza DIABETULUI și anxietății. Simptomele și alimentele care conțin MAGNEZIU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel