Halvaua, dulcele de post, bombă pentru sănătate. Ce se întâmplă în corp după ce o mănânci. Amalia Arhire: Are multe grăsimi. Îngrașă foarte mult

halvaua - FOTO: Freepik@stockking
EXCLUSIV
Halvaua, desertul specific Orientului Mijlociu, este foarte nesănătoasă. Medicii nutriționiști ne explică din ce cauze.

Halvaua, un desert tradițional din Orientul Mijlociu, Grecia și Israel, se prepară de obicei cu un amestec de miere și semințe de susan sau cu pastă de semințe de susan și zahăr. Deși semințele de susan furnizează unele minerale esențiale, halva este o bomboană, deci nu este deosebit de sănătoasă din cauza conținutului ridicat de zahăr. Halvaua a fost, de asemenea, legată de focare de salmonella.

În mod tradițional, halvaua antică era făcută din curmale și lapte sau din semințe de susan și miere, potrivit Halvamania. În zilele noastre, se face de obicei cu semințe de susan zdrobite și un sirop de zahăr. Poate fi savurată simplu sau cu adaos de arome precum pudră de cacao, vanilie, nuci sau chiar fructe uscate.

În timp ce halvaua conține unele elemente nutritive, este un desert cu un conținut ridicat de zahăr și s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Dar poate servi ca un răsfăț dulce într-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Vezi și: De ce să îți freci unghiile cu usturoi. Trucul care îți va schimba complet manichiura

Halvaua, când devine nesănătoasă

Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în ce condiții poate fi sănătoasă halvaua.

”Halvaua poate fi sănătoasă, dacă e făcută doar din semințe, zahăr și vanilie. Însă mai nou, multe dintre aceste deserturi au în componență mulți conservanți și ulei de palmier, facându-le chiar nocive pentru sănătate.

Chiar și dacă vorbim de halvaua sănătoasă, e foarte calorică și îngrașă foarte mult deoarece e o combinație de grăsimi cu zaharuri. Așa că e bine să comsumăm maximum 30-40 g pe zi”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist. 

Halvaua nu este recomandată unor categorii de persoane. 

”Ea nu e recomandată diabeticilor tocmai deoarece e foarte bogată în zaharuri și nici celor operați de colecist, deoarece are multe grăsimi”, a mai explicat dr. Amalia Arhire.

Vezi și: Orhideea va înflori tot anul. Adaugă un singur ingredient în apa atunci când o uzi

Halvaua, conținut de micronutrienți

O porție de circa 30 de grame de halva are aproximativ 131 de calorii, 3,5 grame de proteine, 17 grame de carbohidrați și 6 grame de grăsimi, sau aproximativ 9% din valoarea zilnică pentru grăsimi.

Cu toate acestea, doar 1,2 grame din aceste grăsimi sunt de tip saturat nesănătos, restul provenind din grăsimi nesaturate mai sănătoase. Halvaua oferă, de asemenea, o cantitate mică de fibre, cu 1,3 grame, sau aproximativ 5 la sută din doza zilnică recomandată. 

Halvaua, conținut de minerale

În timp ce halvaua nu este o sursă deosebit de bună de vitamine, ea furnizează cantități semnificative de minerale. Fiecare porție de circa 30 de grame are 17 la sută din doza zilnică recomandată de cupru și fosfor, 15% din DV pentru magneziu și 12% din DV pentru mangan. Aveți nevoie de cupru pentru formarea globulelor roșii, de fosfor și magneziu pentru formarea ADN-ului și de mangan pentru vindecarea rănilor, notează Live Strong.

Considerații privind zahărul din halva

Zahărul, sub o anumită formă, este unul dintre cele două ingrediente principale ale acestui desert specific Orierntal. Zaharurile adăugate măresc numărul de calorii din alimentația dumneavoastră fără a vă oferi niciun nutrient esențial. Acesta este motivul pentru care aceste calorii sunt adesea numite calorii ”goale”.

Alimentele bogate în zahăr pot înlocui alte alimente mai hrănitoare și vă pot crește riscul de obezitate și de afecțiuni de sănătate legate de obezitate. Acest lucru nu înseamnă că nu puteți mânca halva, ci doar că ar trebui să vă bucurați de ea doar ocazional și cu moderație.

Vezi și: Curăță perfect ferestrele. Adaugă o lingură din acest produs în apă și efectul te va surprinde

Halvaua, posibil contaminată cu Salmonella

Salmonella, o boală de origine alimentară care provoacă febră, crampe abdominale și diaree, afectează aproximativ 1,2 milioane de persoane în SUA în fiecare an, potrivit CDC. Deși infecțiile cu Salmonella sunt cel mai adesea cauzate de păsările de curte, ouăle sau produsele proaspete contaminate, și alte alimente, cum ar fi halvaua, pot fi contaminate cu aceste bacterii.

Mediul cu umiditate scăzută oferit de halva limitează dezvoltarea Salmonellei, dar faptul că este depozitată la temperatura camerei în loc să fie refrigerată și că este ambalată în vid în loc să fie sigilată cu aer poate crește riscul ca orice salmonella din aliment să supraviețuiască, potrivit unui articol publicat în "Frontiers in Microbiology" în 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel