Halucinațiile de prezență, semnul timpuriu al bolii Parkinson. La 1 din 3 apare înainte de cel mai cunoscut simptom al bolii, tremuratul

halucinatiile de prezenta. FOTO: Freepik @master1305
Halucinațiile de prezență afectează jumătate dintre pacienții cu boala Parkinson. Ce alte simptome mai are această boală neurodegenerativă.

Halucinațiile de prezență sunt acele senzații că cineva se află în apropiere și vă urmărește, deși sunteți singur.

În urma cercetătorilor, halucinațiile de prezență sunt frecvente la persoanele cu boala Parkinson, iar un nou studiu sugerează că acestea ar putea prezice declinul cognitiv și în cazul acestei boli neurodegenerative.

Potrivit cercetătorilor, se crede că jumătate dintre cei cu boala Parkinson au halucinații, iar pentru pentru o treime dintre pacienți, acestea apar înaintea unor simptome mai cunoscute, cum ar fi tremuratul, notează Science Alert.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă progresivă caracterizată prin mișcări incontrolabile, cum ar fi tremurături, dificultăți de vorbire și probleme de echilibru care se agravează în timp.

Este cauzată de deteriorarea celulelor nervoase care produc dopamină, un mesager chimic care reglează starea de spirit și mișcările corpului, potrivit Mayo Clinic.

Factori de risc pentru boala Parkinson sunt vârsta, ereditatea, sexul și expunerea la toxine.

Vezi și: Posturi de farmacist cu "dedicație". Ancuceanu: Nu vorbim de o piață atât de mare încât să speri că vor da buluc. La nivel de debutant, salariile nu erau atât de atrăgătoare

Halucinațiile trebuie luate în serios

În cadrul studiului au fost analizate datele colectate de la 75 de persoane cu Parkinson, cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani, fiind folosite interviuri neuropsihologie pentru a evalua declinul cognitiv, respectiv electroencefalografie pentru a măsura creierul în repaus.

Totodată, pacienți au fost întrebați despre orice experiență privind halucinațiile de prezență.

Astfel, echipa a constatat că declinul cognitiv al funcției executive frontale, care acoperă atenția, rezolvarea problemelor, reglarea emoțională și controlul impulsurilor, a fost mai rapid pe parcursul a cinci ani la pacienții care au avut halucinații la începutul evoluției bolii Parkinson. 

”Știm acum că halucinațiile timpurii trebuie luate în serios în boala Parkinson.

Depistarea primelor semne de demență înseamnă gestionarea timpurie a bolii, ceea ce ne permite să dezvoltăm terapii îmbunătățite și personalizate care încearcă să modifice evoluția bolii și să îmbunătățească funcția cognitivă”, a declarat dr. Olaf Blanke, medic neurolog la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.

După aceste constatări, următorul pas pentru cercetători este să investigheze modalitățile prin care sistemul de avertizare descoperit poate fi utilizat în mod convenabil și fiabil.

”Până în prezent, avem doar dovezi care leagă declinul cognitiv și halucinațiile timpurii pentru boala Parkinson, dar ar putea fi valabil și pentru alte boli neurodegenerative”, mai spune Blanke.

Boala Parkinson, simptome

Simptomatologia bolii Parkinson poate fi diferită pentru fiecare persoană. Simptomele timpurii pot fi ușoare și pot trece neobservate.

Încep adesea dintr-o parte a corpului și, de obicei, rămân mai grave pe acea parte, chiar și după ce simptomele afectează membrele de pe ambele părți.

Simptomele bolii Parkinson pot cuprinde:

- tremor

- mișcări încetinite, cunoscute ca bradikinezie

- musculatură rigidă

- postură și echilibru afectate

- pierderea mișcărilor automate

- modificări ale vorbirii

- modificate de scriere, dificultate în a mai scrie de mână, arată Mayo Clinic.

Boala Parkinson, etape de evoluție

Etapa 1. Simptomele sunt ușoare și nu interferează cu calitatea vieții bolnavului;

Etapa 2. Simptomele se înrăutățesc și activitățile zilnice devin mai dificile și necesită mai mult timp pentru a fi îndeplinite;

Etapa 3. Este echivalentă cu stadiul mediu al bolii. Persoana își pierde echilibrul, se mișcă mai încet, iar căderile sunt frecvente;

Etapa 4. Simptomele devin grave, iar individul are nevoie de asistență pentru mers și activități zilnice;

Etapa 5. Este stadiul cel mai avansat al bolii Parkinson în care individul nu este în măsură să meargă și va avea nevoie de ajutor permanent.

Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele pot îmbunătăți semnificativ simptomele. 

Vezi și: 10 beneficii ale coacăzelor negre. Ajută la reglarea glicemiei și susțin sănătatea creierului, reducând stresul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel