Hainele, vector de transmitere a unor boli. Cum te afectează

Hainele - FOTO: Freepick@Senivpetro
Hainele pot provoca anumite probleme medicale de ordin dermatologic. Materialul acestora îți poate afecta pielea sau chiar funcționarea organismului.

Hainele sunt realizate din diferite materiale, care au o varietate de compuși ce pot declanșa o reacție alergică. În general, majoritatea persoanelor care au reacții alergice în timp ce poartă îmbrăcăminte dau vina pe dedurizatori de țesături sau detergenți. În timp ce aceste alergii există și sunt destul de frecvente, este, de asemenea, posibil ca hainele să ridice lucruri precum părul de companie, chiar dacă persoana nu a fost lângă un animal.

Hainele de antrenament, factori de risc

Majoritatea lumii poartă hainele de antrenament de mai multe ori fără să le spele. La urma urmei, spălarea hainelor după fiecare antrenament ar însemna mai multe spălări în fiecare săptămână. Acest lucru poate declanșa probleme de sănătate, însă mulți dintre cei care merg la sala de sport par să nu ia în considerare aceste aspecte.

Dacă vă aruncați hainele umede într-un coș sau pe podea și apoi le scuturați a doua zi, este puțin probabil să se fi uscat complet. Femeile, în special, pot cădea pradă umidității prinse în hainele de antrenament. Astfel, riscă infecții ale pielii. A face sport la o sală înseamnă transpirație, iar germenii de la alte persoane pot ajunge și pe hainele tale, arată Healty Facts.

Sală de sport - FOTO: Freepick

Vezi și: Cosmeticele, riscuri pentru sănătatea pielii. Cât timp se pot folosi după desigilare

Transpirația, risc de infecții

Oamenii transpiră. Nu este plăcut, dar este un mecanism natural al corpului de a elimina apa în exces. Din păcate, hainele transpirate pot duce la infecții grave. Diferite glande sudoripare produc diferite tipuri de transpirație. De exemplu, axilele, organele genitale și alte părți ale corpului au glande sudoripare apocrine.

Unele cercetări arată că acumulările de transpirație apocrină pe îmbrăcăminte duc la infecții periculoase care provoacă chisturi. Dacă chisturile se sparg, lichidul din interior se poate răspândi la foliculii din apropiere, creând mai multe beșici. 

Transpirație excesivă - FOTO: Freepick

Hidrosadenita reprezintă inflamarea unei glande sudoripare, responsabilă cu transpirația, al cărei canal de evacuare se astupă, conţinutul nemaiputându-se elimina. Prof. dr. Olga Simionescu a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical care sunt complicațiile hidrosadenitei. 

”Hidrosadenita, sau așa cum este descrisă în literatura anglo-saxonă, este o patologie inflamatorie care afectează niște glande speciale, glanda apocrină. Este glanda axilară și genitală care este sub control hormonal. Se dezvoltă la pubertate, astfel încât până la pubertate nu sunt active. Inflamația, apariția nodulilor, în zone axilare, cu caracter recurent, dar și genitale, o reprezintă hidrosadenita. 

Este o boală neplăcută, frecventă care evoluează mergând până la ocluzia foliculară și acești noduli inflamatori dureroși trebuie tratați cu foarte multă atenție. De multe ori, pacientul poate ajunge la chirurg, chirurgul să îi facă incizie cu evacuare și rămân niște cicatrici mutilante, fie prin pierdere, fie prin posibilă consecință a abcedării, fie prin adaos de cicatrici hipertrofice sau cheloidiene

Problema e că la hidrosadenită este recurentă. Și în această boală este incriminată o cauză imunologică de producere, motiv pentru care s-au dezvoltat tot felul de terapii, de la antibiotice și până la retinoizi sistemici, tratamentul local fiind foarte important și abordarea pluridisciplinară cu chirurgul generalist dacă leziunile se complică. Diferențiem această hidrosadenită de furunculoză, de existența mai multor furuncule, care sunt poziționate în alte arii”, a declarat prof. dr. Olga Simionescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical. 

Vezi și: Uleiul de cuișoare, tratament pentru durerile de dinți. Cum îl prepari

Hainele mulate, factor de risc pentru problemele digestive

Acum, mai mult ca niciodată, purtarea hainelor potrivite formei este o tendință populară. Din păcate, hainele mulate pot duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv probleme digestive. Mulți oameni folosesc îmbrăcămintea pentru a-și crea o anumită siluetă.

Jambierele sau blugii cu talie înaltă pot da senzația unui aspect elegant de clepsidră, dar pot provoca, de asemenea, disconfort general, indigestie, arsuri la stomac și râgâială.

Presiunea constantă asupra abdomenului inhibă capacitatea stomacului de a digera complet alimentele. Bărbații care poartă pantaloni mulați se pot expune riscului de torsiune testiculară și probleme ale vezicii urinare, mai arată Healty Facts.

Haine mulate - FOTO: Freepick

Vezi și: Furnicăturile, parestezia cutanată, cauze și tratament. Medic: Poate fi semnul unei probleme medicale mai grave

Hainele, vector pentru transmitera bacteriilor

Hainele sunt vectori care pot transmite diferite bacterii și virusuri. Bacteriile pot călători de la o persoană la alta în multe feluri, iar mașinile de spălat sunt doar una. Cantitățile mici de materii fecale de pe lenjeria intimă pot conține milioane de virusuri.

Prin spălarea lenjeriei cu alte haine, puteți răspândi aceste virusuri la 90% din celelalte articole din mașina de spălat. Majoritatea organismelor responsabile de răceală și gripă pot supraviețui ciclului de spalare. Este nevoie de uscare la căldură înaltă timp de cel puțin 28 de minute pentru a eradica toate bacteriile dintr-o bucată de îmbrăcăminte.

Hainele, purtătoare de Salmonella

Ar putea fi mai ușor să enumerați produsele care nu poartă Salmonella, deoarece această bacterie pare să se afle pe tot, iar îmbrăcămintea nu face excepție. Puțini oameni poartă șorțuri în bucătărie, chiar și atunci când pregătesc ouă și pui.

Particulele acestor alimente cand contaminează îmbrăcămintea, ducând la infecții. Unii oameni poartă haine speciale în timp ce gătesc. Este ușor pentru aceste haine să ridice bacterii suficient de puternice pentru a rezista metodelor normale de spălare.

Bucătar cu șorț - FOTO: Freepick

Vezi și: Ce să faci ca să îmbătrânești frumos. Cum contribuie alimentația și obiceiurile la trecerea anilor

Sensibilitate la material

Unii oameni au sensibilități la anumite materiale. Interesant este că hainele pot fi responsabile pentru mai multe probleme legate de felul în care resimțim temperatura. Sugarii sunt cei mai expuși riscului și nu își pot exprima trăirile, dar problemele pot afecta și adulții.

Chiar și țesăturile precum fi nailonul și poliesterul pot capta căldura în interiorul îmbrăcămintei și duce la supraîncălzire, chiar și în zonele cu climă moderată. Supraîncălzirea are simptome cum ar fi amețeli, oboseală și greață și poate semăna cu gripa.

Vezi și: Dușul, necesar, dar cu limitări. De câte ori pe săptămână este indicat să ne spălăm

Prea mult praf

Toată lumea deține haine care stau în dulap până în acea zi lungă, când se potrivesc cu restul unei ținute. Acestea pot fi prăfuite, dar sunt suficient de curate pentru a fi purtate.

Din păcate, acest lucru s-ar putea să nu fie adevărat. Chiar dacă un element nu are praf vizibil, particulele suficient de mici pentru a fi invizibile cu ochiul liber pot provoca probleme. Mișcările simple forțează praful să zboare, contaminând aerul din jur. Dacă este inhalat, poate provoca rinită, bronșită sau traheită. Cantitățile excesive de praf inhalat pot deteriora permanent plămânii.

Multe haine - FOTO: Freepick

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel