Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Guvernul promite că va finaliza de urgență demersurile pentru obținerea finanțării europene pentru spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova, pentru începerea cât mai rapidă a licitațiilor publice și a construcției și va susține adoptarea legii vaccinării și a legii prevenției, se arată în programul de guvernare depus astăzi, la Parlament, de premierul desemnat, Ludovic Orban.
Conform documentului, Ministerul Sănătății va realiza o analiză riguroasă a infrastructurii și dotărilor celor 367 de spitale publice și stabilirea unei liste de priorități urgente a investițiilor acolo unde există condiții insalubre sau care pun în pericol siguranța pacienților și va continua programul de înnoire a parcului de ambulanțe pentru a crește accesul populației la servicii medicale de urgență, indică documentul.
Guvernul liberal își propune ca, în colaborare cu toate structurile locale și centrale care dețin unități sanitare cu paturi în administrare, să stabilească un plan de reorganizare/comasare a spitalelor neperformante sau a celor care înregistrează mari dificultăți de sustenabilitate financiară, iar Ministerul Sănătății să realizeze implementarea efectivă a Planului Strategic de Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale la nivelul tuturor spitalelor publice și private, plan adoptat în 2016. Urmează să fie inițiat și un Program de Combatere a Rezistenței la Antimicrobiene (antibiotice).
Ministerul Sănătății și CNAS vor impune obligativitatea spitalelor publice de a introduce sisteme computerizate de programări, criterii clare și transparente de alcătuire a listelor de așteptare, se mai arată în program.
De asemenea, Guvernul liberal vrea să inițieze un proiect de lege pentru compensarea inechităților produse de legea salarizării unitare, precum și a regulamentului de sporuri între toate categoriile de personal medical și mai ales a biologilor și chimiștilor, a personalului auxiliar, cadrelor universitare cu încadrare clinică, a personalului medical ce activează în domenii cu grad înalt de risc.
Potrivit programului, Executivul va susține adoptarea cât mai rapidă în Parlament, după o corectă informare și consultare publică, a legii prevenției prin care populația să fie informată asupra efectelor nocive ale unor alimente, produse sau obiceiuri alimentare sau comportamentale, precum și a legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației, obligația autorităților de a desfășura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea și siguranța vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinarii va fi stabilită și obligația Ministerului Sănătății de a elabora și aplica un plan multianual de vaccinări și, implicit, un plan multianual de achiziții de vaccinuri.
Totodată, Guvernul PNL își propune să pregătească elaborarea unui pachet de măsuri pentru stimularea asigurărilor de sănătate private complementare.
Programul de guvernare mai menționează că rezidențiatul va face obiectul unei analize, urmând să fie corelate locurile și posturile scoase la concurs cu "proiecția pe minimum 5 ani a specialităților deficitare și cu distribuția geografică a acestora, prin actualizarea tematicii și bibliografiei de examen, prin restabilirea curriculei pentru fiecare specialitate în parte", notează Agerpres.
Conform documentului, CNAS va urgenta începerea derulării programelor naționale de screening cu finanțare de la UE în domeniul bolilor cronice cu cea mai mare incidență în populația României: boli cardio-vasculare, diabet zaharat, cancer colorectal, cancer de sân, de col uterin, de prostată. Fondurile obținute din taxele pe viciu, precum și din accizele pe produsele dăunătoare sănătății vor fi orientate către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), cu destinația explicită a finanțării și dezvoltării programelor naționale curative.
Programul de guvernare mai cuprinde măsuri privind creșterea graduală a ponderii medicinei primare în cadrul bugetului FNUASS și pentru simplificarea și debirocratizarea relației contractuale cu medicii de familie (utilizarea exclusivă a semnăturii și registrelor electronice). Contractele-cadru "vor cuprinde cuantificarea clară și extinderea numărului și tipurilor de servicii medicale prestate (activități epidemiologice, de prevenție, programe de screening)".
De asemenea, CNAS va introduce obligativitatea tuturor furnizorilor de servicii de sănătate de a crea liste de așteptare pentru pacienții cronici pe criterii clare și transparente, diferențiate pe tipuri de patologii, precum și sisteme digitalizate de programări, mai prevede programul de guvernare.
În privința medicamentelor, programul de guvernare prevede creșterea plafonul trimestrial și crearea unui mecanism de control la zi al stocurilor, precum și implementarea unui pachet de măsuri pentru a asigura disponibilitatea continuă a terapiilor esențiale.
CNAS va implementa de urgență toate măsurile necesare pentru optimizarea Sistemului Informatic Unic Integrat, mai arată documentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...