Comisia Europeană a autorizat...
Gutuia, un fruct străvechi provenit din diverse părți din Asia și zona coastei Mării Mediterane, își are originile în Grecia și Roma antică. Aceasta simbolizează dragostea și fertilitatea și este înrudit cu merele și perele. Au fost utilizate în medicina populară timp de zeci de ani, însă cercetările științifice privind beneficiile lor sunt încă în stadiu incipient.
Gutuile sunt sărace în calorii și oferă o serie de nutrienți, inclusiv cantități moderate de vitamina C (15% din doza zilnică recomandată) și cupru (13% din doza zilnică recomandată), împreună cu cantități mici de vitamine B, fier, potasiu și magneziu. O porție de 92 de grame conține 52 de calorii, 14 grame de carbohidrați și 1,75 grame de fibre, ceea ce îl face un supliment nutritiv pentru majoritatea dietelor.
Gutuia este un fruct cu numeroase beneficii datorită aportului său bogat de antioxidanți, care pot reduce stresul metabolic, pot diminua inflamațiile și pot proteja celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Unii antioxidanți din gutui, cum ar fi flavonolii precum quercetina și kaempferolul, pot reduce inflamațiile și pot proteja împotriva bolilor cronice, precum bolile de inimă.
Gutuile au fost utilizate în medicina tradițională și populară pentru a trata diverse tulburări digestive, inclusiv bolile inflamatorii intestinale (IBD), ulcerele stomacale și simptomele de reflux acid.
Cercetări recente sugerează că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor legate de IBD, cum ar fi colita ulcerativă. În cadrul unui studiu efectuat pe șobolani cu colită ulcerativă, cei cărora li s-a administrat extract și suc de gutui au prezentat o reducere semnificativă a leziunilor țesutului colonului, comparativ cu grupul de control.
Citește și: Senzația de frig, gușa și alte semne ale deficienței de iod. Importanța iodului pentru sănătatea tiroidei
Foto: Freepik @sokor
Cercetările pe eprubete și pe animale indică faptul că siropul de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută în mod obișnuit sub numele de reflux acid.
Un studiu de 7 săptămâni efectuat pe 80 de copii cu reflux acid a arătat că administrarea zilnică a unui supliment de sirop de gutui a fost la fel de eficientă ca medicamentele utilizate în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni.
Într-un studiu de 4 săptămâni efectuat la 96 de copii cu reflux acid, utilizarea concentratului de gutui alături de medicația tradițională a ameliorat simptomele într-o mai mare măsură decât administrarea medicamentelor singure.
Gutuile pot proteja, de asemenea, împotriva anumitor reacții alergice prin suprimarea activității anumitor celule imunitare responsabile de reacțiile alergice. Gencydo, un medicament comercial pentru alergii, combină sucul de lămâie și extractul din fructe de gutui.
Câteva studii mici susțin capacitatea acestuia de a preveni și trata reacțiile alergice ușoare, cum ar fi scurgerea nazală și astmul. În plus, studiile pe șoareci notează că extractele din fructe și semințe de gutui pot preveni și trata dermatita alergică indusă artificial.
Gutuile pot susține buna funcționare a sistemului imunitar, având proprietăți antibacteriene care pot ajuta la prevenirea creșterii excesive a bacteriilor dăunătoare, cum ar fi E. coli și S. aureus.
O singură gutuie conține 15% din vitamina C recomandată zilnic, care este esențială pentru un sistem imunitar sănătos și funcțional. În plus, un singur fruct furnizează 6-8% din recomandarea zilnică de fibre, care sprijină bacteriile sănătoase care trăiesc în tractul digestiv, cunoscute sub numele colectiv de microbiom intestinal.
În alte cuvinte, gutuile oferă numeroase beneficii datorită antioxidanților lor, capacității de a trata problemele digestive și de a susține sistemul imunitar. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin potențialele beneficii și dezavantaje ale consumului de gutui.
Gutuia este un fruct rar, adesea consumat gătit, datorită pulpei dure și a gustului acru, astringent. Gutuia gătită poate fi condimentată cu mirodenii precum vanilie, scorțișoară, ghimbir și anason stelat. Poate fi consumată simplăă, cu fulgi de ovăz, iaurt sau carne de porc prăjită, ori adăugată la tarte și plăcinte cu fructe. Se poate face gem de gutui, dar trebuie să se țină cont de conținutul de zahăr adăugat, deoarece poate fi ușor supraconsumat. În general, gutuile sunt un fruct versatil și delicios.
Fructul de gutui este o sursă bogată de vitamine și minerale care au numeroase beneficii pentru sănătate. Conținutul său ridicat de vitamina C susține sistemul imunitar, îmbunătățind funcția celulelor albe din sânge.
Gutuia îmbunătățește, de asemenea, sănătatea inimii prin reglarea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului și combaterea inflamațiilor. Proprietățile sale antioxidante neutralizează radicalii liberi, promovând bunăstarea generală.
Aceasta întărește oasele cu minerale esențiale precum calciul și magneziul. De asemenea, aduce beneficii sănătății pielii cu vitamina C, promovând producția de colagen și reducând inflamațiile. Efectele antiinflamatoare ale gutuiei ameliorează diverse afecțiuni. De asemenea, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și contribuie la controlul greutății datorită naturii sale sărace în calorii și bogate în fibre.
Gutuia este utilizată în diverse aplicații culinare, cum ar fi prepararea de conserve, gemuri, jeleuri, înăbușirea gutuiei în sirop de zahăr cu condimente, umplerea de tarte și plăcinte, prepararea unui sos pentru carne, prepararea de sorbeturi, prepararea de ceai din plante cu o aromă ușoară de nuci și adăugarea sa la mâncăruri sărate, cum ar fi tocănițe, tagine și curry.
Unele culturi usucă felii de gutui pentru diverse aplicații culinare sau ca gustări sănătoase. În general, gustul și textura unică a gutuiei o fac un adaos delicios la o gamă largă de mâncăruri dulci și sărate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Comisia Europeană a autorizat...
COVID are un efect devastator asupra...
Presiunea constantă și comparația socială pot distorsiona relația...
Acest aliment duce la dependență și,...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Acestea sunt cele mai importante...
Le-ai cumpărat sau le ai acasă deja?...