Trei factori de risc majori duc la...
Constatările unui nou studiu pun la grea încercare credința că dieta este factorul major în apariția gutei, o boala comună care provoaca dureri extreme și umflarea articulațiilor. Guta este cauzată de hiperuricemie - niveluri ridicate ale acidului uric în sânge, ce formează cristale care se colectează în jurul articulațiilor.
Într-un nou studiu, cercetătorii din Noua Zeelandă au analizat datele genetice și dieta de la aproape 17.000 de bărbați și femei, americani și europeni.
Genele, nu dieta!
Cercetătorii au descoperit că dieta a fost mult mai puțin importantă decât genele individuale ale pacienților în a probabilitatea de la dezvolta sau nu hiperuricemie.
Constatările „sunt importante în a arăta relativa contribuție a dietei și a factorilor genetici moșteniți în gută", a notat echipa de cercetători condusă de Dr. Tony Merriman de la Universitatea din Otago.
Într-un editorial asociat, medicul reumatolog Ed Roddy, de la Universitatea Keele din Marea Britanie, a declarat că rezultatele au implicații psihologice importante pentru pacienți.
Pacienții se simt de multe ori vinovați
Acest lucru se datorează faptului că persoanele cu gută suferă adesea de stigmatizare din cauza concepției greșite că guta este o afecțiune „auto-provocată", cauzată de obiceiurile alimentare nesănătoase din stilul de viață. Aceasta, la rândul său, poate face ca unii pacienți să fie reticenți în a căuta ajutor medical.
Dar noua cercetare „oferă dovezi importante că o mare parte din predispoziția pacienților la hiperuricemie și gută este [genetică, și] nemodificabilă, contracarând acele opinii și practici dăunătoare împământenite", a spus Roddy.
De secole, dieta a fost considerată principalul factor de risc pentru gută, iar studii recente sugerează că anumite alimente precum carnea, crustaceele, alcoolul și băuturile răcoritoare zaharoase sunt asociate cu un risc mai mare de gută, în timp ce alte alimente, cum ar fi fructele, legumele, produsele lactate și cafea pot proteja contra ei.
Schimarea dietei nu e suficientă
Dar alte studii au arătat, de asemenea, că genetica joacă un rol important în gută.
Noile descoperiri sunt „în concordanță cu ceea ce văd în practica clinică", a spus și dr. Waseem Mir, care este un reumatolog la Spitalul Lenox Hill din New York City, citat de medicinenet.com.
„Există o mulțime de neînțelegeri în rândul pacienților în ceea ce privește motivul pentru care fac atacuri de gută. Dieta pare să joace un rol mic chiar și în practica clinică", a continuat el.
„Ceea ce învățăm din acest studiu este că este o problemă genetică și trebuie tratată cu medicamente și nu doar prin dietă, ca în majoritatea cazurilor", a adăugat Mir.
Studiul, care a fost publicat online pe 11 octombrie în BMJ, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...