Gută. Alimentele care îți pun articulațiile în pericol

Guta este cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie la bărbați. 

Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine,  aceasta apare atunci când acidul uric se acumulează în sânge. Se formează cristale de acid uric, rezultând o inflamație articulară. Poate fi cronică, cu multiple accentuări în timp, afectând una sau mai multe articulații, sau acută, afectând de obicei o articulație.

Printre simptomele gutei se numără:

durere bruscă care se dezvoltă adesea noaptea
 însoșirea articulațiilor 
 febră

 


Anumite boli pot crește riscul de a dezvolta gută.

Diabetul zaharat
 Obezitatea 
 Boala renală 
 Anemia 
 Leucemia și alte tipuri de cancer de sânge

 

Alimentele bogate în proteine ​​au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de gută. Persoanelor care suferă de gută li se recomandă, în general, să evite alimentele bogate în purine, cum ar fi:

Carne
 Fructe de mare 
Legume bogate în purine precum mazăre, fasole, linte, spanac, ciuperci și conopidă 
Proteine ​​animale


Un studiu din 2004 a analizat aportul de carne, fructe de mare și lactate în ceea ce privește riscul de gută. De-a lungul a 12 ani, cercetătorii au urmărit 47.150 de bărbați din Health Professionals Follow-Up Study, fără istoric de gută și au notat cazuri noi, folosind un chestionar pentru a stabili dacă participanții au îndeplinit criteriile de sondaj ale Colegiului American de Reumatologie pentru gută.

Dieta a fost evaluată la fiecare patru ani printr-un chestionar cu frecvență alimentară. În timpul studiului, au fost confirmate 730 de cazuri noi. Aporturile mai mari de carne și fructe de mare au fost asociate cu un risc crescut, în timp ce aporturile mai mari de lactate au fost legate de un risc mai mic de a dezvolta gută.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel