Gust și miros, e normal să le pierzi când îmbătrânești?

Produsele de slăbit pot fi înșelătoare
Un expert de la Clinica Mayo spune că e normal ca, pe măsură ce îmbătrânești, să pierzi ceva din gust și din miros, mai ales după vârsta de 60 de ani. Dar e posibil ca asta să ascundă boli grave:

Dacă ai pierdut o parte din gust și din miros, trebuie să știi că sunt mai mulți factori care pot contribui la la asta, nu doar îmbătrânirea, arată dr. Paul Y. Takahashi, expert la Clinica Mayo. El spune că e vorba de:

- Probleme nazale și sinusale, cum ar fi alergii, sinuzită sau polipi nazali;

- Anumite medicamente, inclusiv beta-blocante și inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE);

- Probleme dentare;

- Fumatul;

- O rană la cap sau corp, dar și o tumoră;

- Boala Alzheimer;

- Boala Parkinson.

Când devine o problemă majoră

Pierderea gustului și a mirosului poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, ceea ce duce adesea la scăderea poftei de mâncare și a nutriției necorespunzătoare. Uneori pierderea gustului și mirosului contribuie la depresie. Ea ar putea, de asemenea, să vă determine să folosiți în exces sare sau zahăr în alimente, pentru a îmbunătăți gustul - ceea ce ar putea fi o problemă dacă aveți hipertensiune arterială sau diabet.

„Dacă aveți pierderi de gust și de miros, consultați-vă medicul. Deși nu puteți inversa pierderea de gust și de miros datorată îmbătrânirii, dintre celelalte posibil cauze unele sunt tratabile. De exemplu, medicul dumneavoastră vă poate modifica medicația dacă ea contribuie la această problemă. Multe condiții nazale și sinusale, dar și probleme dentare, pot fi tratate, de asemenea. Dacă fumați, renunțarea vă poate ajuta să restabiliți simțul mirosului", arată medicul.

Dacă este necesar, medicul poate recomanda consultarea unui alergolog, a unui specialist în urechi, nas și gât (otolaringolog – ORL-ist), neurolog sau a unui alt specialist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel