Guillain-Barre, o tulburare gravă, dezvoltată și în unele cazuri severe de COVID-19

Noul coronavirus    foto: pixabay.com
În cazuri rare, persoanele cu COVID-19 pot dezvolta o tulburare gravă a sistemului nervos cunoscută sub numele de sindromul Guillain-Barre, arată un nou studiu.

„Sindromul Guillain-Barre este o afecțiune binecunoscută în care sistemul imunitar țintește nervii periferici ca străini și îi atacă, rezultând caracteristicile cardinale ale bolii", a explicat dr. Anthony Geraci, director medical la Northwell Health din Marea Gât, NY

Simptomele tulburării „includ slăbiciune, areflexie [absența reflexelor], parestezie [furnicături] și, în unele cazuri, slăbiciune facială și ataxie [echilibru slab]", a spus Geraci.

Nu este neobișnuit ca în cazurile severe de boală infecțioasă să se declanșeze Guillain-Barre, au menționat specialiștii. Potrivit autorilor italieni ai unui nou studiu, sindromul a fost observat și la pacienții care se confruntă cu virusul Epstein-Barr, citomegalovirus și, în special, infectarea cu virusul Zika.

Noul studiu a fost autorizat de o echipă de medici care se luptă cu un focar major de COVID-19 în orașul Pavia, din nordul Italiei.

Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine.

Autorii studiului spun că între 28 februarie și 21 martie, trei spitale din regiune au tratat aproximativ 1.200 de pacienți cu COVID-19. Cinci dintre acei pacienți au prezentat simptome cel mai probabil cauzate de Guillain-Barre, a spus echipa.

Cercetătorii au spus că simptomele de Guillain-Barre au apărut în decurs de cinci până la 10 zile de la primul debut al simptomelor comune COVID-19. Aceste prime simptome Guillain-Barre includ slăbiciune la nivelul picioarelor, furnicături și slăbiciune facială. În alte două zile, simptomele neurologice s-au agravat până când toate cele patru membre au fost slăbite sau paralizate, a spus grupul italian.

Toți cei cinci pacienți au primit terapie cu imunoglobulină pentru a-și stimula răspunsul imun la coronavirus și un pacient a fost tratat cu plasma de sânge îmbogățită cu anticorpi de la un supraviețuitor de COVID-19.

După o lună de tratament, „doi pacienți au rămas în unitatea de terapie intensivă [UCI] și au primit ventilație mecanică, doi au fost supuși terapiei fizice din cauza paraplegiei flascului și au avut o mișcare minimă a membrelor superioare, iar unul a fost externat și a putut să meargă în mod independent ", potrivit raportului.

 

Studiul aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel