Glaucomul: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Poate cauza ORBIRE

glaucomul FOTO: Unsplash @victor freitas
Ce este glaucomul, cum se manifestă și care sunt rezultatele afectării nervului optic. Există tratament?

Glaucomul se caracterizează prin distrugerea treptată a nervului optic, nerv care are rol esențial în comunicarea dintre ochi și creier. Acest fenomen va produce tulburări de vedere și poate cauza chiar orbire.

Cauze

Studiile medicale arată că deteriorarea fibrelor nervului optic are loc din cauza presiunii exercitate la acest nivel. Această presiune intraoculară apare mult mai des la persoanele în vârstă, iar în lipsa tratamentului se poate ajunge la pierderea vederii.

Potrivit Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes", presiunea intraoculară poate afecta, inițial, doar o parte din fibrele nervului optic și determină apariția petelor negre în câmpul vizual. 

Cauza exactă a creșterii presiunii de la nivelul ochiului nu este cunoscută, dar unele persoane sunt mai predispuse. În această categorie intră persoanele în vârstă, cei cu antecedente în familie, pacienții bolnavi de diabet sau de alte boli cronice, persoanele cu hipertensiune arterială.

Glaucomul poate apărea din cauza lipsei drenajului umorii apoase (glaucom închis), dar cel mai des apare atunci când drenajul are loc, dar nu se face suficient (glaucom deschis).

Simptome

Persoanele care suferă de glaucom pot avea simptome doar în fazele avansate ale bolii. Afectarea vederii începe de la exterior (câmpul periferic vizual) spre interior/centru. 

Glaucomul se manifestă cu vedere încețoșată, apariția petelor în câmpul vizual, iar în cazurile grave poate apărea durerea de ochi și de cap și alte modificări la nivelul ochiului, precum înroșirea acestuia. De obicei, glaucomul afectează ambii ochi. 

Diagnostic și tratament

Dacă apar semnele glaucomului (vedere încețoșată, slăbirea vederii, pete în câmpul vizual), este nevoie să te adresezi medicului oftalmolog. Acesta va face un consult de specialitate și va măsura presiunea intraoculară. De asemenea, medicul va verifica dacă drenarea umorii apoase se face corespunzător sau dacă există obstrucții și va verifica câmpul vizual.

Nervul optic poate fi examinat prin examene imagistice, precum CT (computer tomograf). După stabilirea diagnosticului, medicul specialist va prescrie tratamentul. Acesta are ca principiu scăderea presiunii intraoculare, iar acest rezultat se obține cu ajutorul picăturilor de ochi sau a tratamentului medicamentos. Tulburările de drenaj pot fi corectate cu ajutorul tratamentului cu laser.

Vezi și: Diabetul zaharat: simptome, diagnostic și tratament. Ce este INSULINA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel