Ginseng, aloe, extract de melci: ce efecte au, cu adevărat

O cana de ceai ar putea să-ți ia durerea de cap?
EXCLUSIV
Înainte de o vizită în Coreea de Sud, ambasadorul a invitat la un ceai, la reședința sa, jurnaliștii care urmau să plece la Seul. Absența ar fi fost o impolitețe îngrozitoare, așa că m-am dus, deși îmi plesnea capul, cu o migrenă teribilă și perspectiva trezitului cu noaptea în cap și un drum de 18 oreîn față.

Habar n-am ce a discutat distinsa adunare, nu mă gândeam decât să ajung la un antinevralgic și o cafea. Excelența sa ne-a servit, însă, ceai de ginseng. A fost ca un și cum ai acționa un întrerupător: durerea de cap mi-a trecut, brusc, ca și cum n-ar fi fost. Nu îmi amintesc să fi reacționat așa rapid la vreo pastilă pentru durere de cap.

Când am aterizat la Seul, încă de pe aeroport, mi-am cumpărat o pungă cu ceaiuri de ginseng: instant, plicuri, capsule. Cu banii pe care i-am fi dat pe o cola, puteam să beau elixirul care îți ia durerea de cap cu mâna. Nu a luat nimeni, nimic. Instant, la plic, capsule sau gumă de mestecat, efectul era același: zero.

I-am povestit ghidului întreaga afacere, mirat că efectele aceluiași ceai diferă atât de mult. Nu e același ceai, mi-a spus dl Lee. Rădăcina unei plante sălbatice, care crește în zeci sau sute de ani, la munte, se vinde cu mii de dolari, este mai prețioasă decât aurul, tocmai pentru că o așchie pusă în cana cu apă fiartă are efecte atât de puternice. Ginsengul din care se face ceaiul la plic, cu care sunt umplute capsulele , ori ”ness”-ul cu aromă de ginseng, este cultivat la câmpie, industrial. O plantă  scoasă cu plugul din pământ după 1-2 ani, are aceleași efecte  benefice pe care le-ar avea alte rădăcinoase, cultivate în același stil, doar că păstrează, vag, o aromă de ginseng.

De fiecare dată când văd la farmacie oameni necăjiți care își aruncă banii pe extracte miraculoase din melci, aloe, albine sau cine mai stie ce plante exotice, mă gândesc la tractoarele din Coreea ieșite la prășit de ginseng. Știu că ei, de fapt, cumpără speranță, își fac de o sută de lei iluzii și poate e un târg cinstit: nu poți spune că ginsengul instant nu are niciun efect, atâta vreme cât există efectul placebo.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel