Ginecomastia, cauze, simptome și tratament. Boala afectează bărbații. Cei trecuți de 50 de ani sunt mai expuși

ginecomastia - FOTO: Freepik@pressfoto
Ginecomastia este o afecțiune specifică bărbaților. Sunt mai afectați cei de peste 50 de ani.

Ginecomastia reprezintă o afecțiune caracterizată de sânii măriți în cazul bărbaților. Ginecomastia este foarte frecventă în rândul băieților nou-născuți și adolescenți, precum și în rândul bărbaților cu vârste de 50 de ani și peste.

Ginecomastia, cauze

Este cauzată de un dezechilibru hormonal, care rezultă de obicei din scăderea testosteronului, creșterea estrogenului sau o combinație a celor două. Noii tați care se confruntă cu un declin al testosteronului ar putea fi deosebit de îngrijorați de acest lucru, în ciuda faptului că nu are niciun impact asupra sănătății fizice - pentru că are cu siguranță un impact asupra sănătății mentale

”Ginecomastia poate avea un impact negativ asupra fiecărui aspect al vieții unui bărbat, în special asupra relațiilor intime. Unii bărbați se simt atât de neajutorați încât renunță să mai aibă grijă de ei înșiși, în timp ce alții apelează la exerciții fizice și diete excesive pentru a încerca să scape de sânii măriți”, spune chirurgul plastic certificat Joseph Cruise, M.D.

Ginecomastia este o problemă surprinzător de răspândită, apărând la până la 60% dintre băieții adolescenți, 70% dintre bărbații de peste 50 de ani și 90% dintre băieții nou-născuți, arată cercetările.

Vezi și: Cum să faci față unui mediu de lucru toxic. Locul de muncă îți poate afecta grav sănătatea

Este deosebit de frecventă în rândul bebelușilor din cauza expunerii la estrogen în uter și dispare în câteva săptămâni după naștere. Rareori sânii masculini se măresc din cauza excesului de țesut mamar care crește sub mamelon, care este mai ferm la atingere decât grăsimea mamară.

În unele cazuri, dezechilibrele hormonale care provoacă sâni bărbătești pot fi declanșate de consumul de alcool, marijuana și alte droguri, precum și de unele medicamente. În cazuri rare, ginecomastia poate fi rezultatul unei probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertiroidismul, cancerul suprarenal și cancerul testicular. Deci, este întotdeauna important să consultați un medic pentru a fi siguri.

”Marea majoritate a ginecomastiei nu reprezintă o problemă medicală, ci mai degrabă una estetică. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să fiți mai întâi evaluat de medicul dumneavoastră primar pentru a vă asigura că nu există o problemă medicală gravă de bază, cum ar fi cancerul de sân”, adaugă Cruise.

Dar, de cele mai multe ori, sânii măriți la bărbați sunt rezultatul unei combinații de îmbătrânire și dispoziție genetică, și nu poți face prea multe în afară de a face chirurgie plastică, a lua anti-androgeni sau a îmbrățișa bustul tău nou descoperit, notează Fatherly.

Vezi și: Justin Bieber, diagnosticat cu sindromul Ramsay Hunt. Cum se manifestă boala

Ginecomastia, simptome

Majoritatea bărbaților adulți cu ginecomastie nu raportează niciun simptom. Semnele și simptomele acestei afecțiuni pot include:

- Durere, în special la adolescenți

- Țesut mamar umflat

- Sensibilitate a sânilor

- Sensibilitate a mamelonului la frecarea cu hainele

Ginecomastia, când trebuie să consultați un medic

Ginecomastia este declanșată de o scădere a cantității de hormon testosteron în comparație cu estrogenul. Scăderea poate fi cauzată de afecțiuni care blochează efectele testosteronului, reduc testosteronul sau cresc nivelul de estrogen.

Vezi și: Care sunt cele mai scârboase locuri din mașină. Ar trebui să le cureți chiar acum. Conțin un număr înfiorător de bacterii

Modificări naturale ale hormonilor

Hormonii testosteron și estrogen controlează caracteristicile sexuale atât la bărbați, cât și la femei. Testosteronul controlează trăsăturile masculine, cum ar fi masa musculară și părul corporal. Estrogenul controlează trăsăturile feminine, inclusiv creșterea sânilor.

Majoritatea oamenilor se gândesc la estrogen ca la un hormon exclusiv feminin, dar și bărbații îl produc - deși, de obicei, în cantități mici. Nivelurile masculine de estrogen care sunt prea ridicate sau care nu sunt în echilibru cu nivelurile de testosteron pot provoca ginecomastie.

Ginecomastia la sugari. Mai mult de jumătate dintre copiii de sex masculin se nasc cu sânii măriți din cauza efectelor estrogenului mamei lor. În general, țesutul mamar umflat dispare în două-trei săptămâni după naștere.

Ginecomastia în timpul pubertății. Ginecomastia cauzată de schimbările hormonale din timpul pubertății este relativ frecventă. În majoritatea cazurilor, țesutul mamar umflat va dispărea fără tratament în termen de șase luni până la doi ani.

Ginecomastia la adulți. Cercetătorii au estimat că prevalența în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani este cuprinsă între 24% și 65%. Cu toate acestea, majoritatea bărbaților cu această afecțiune nu prezintă simptome, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Grâul verde, ce beneficii uimitoare are. Are o cantitate impresionantă de antioxidanți. Cum trebuie să îl consumi

Medicamente. O serie de medicamente pot provoca ginecomastie. 

Substanțele care pot provoca ginecomastie includ:

- Alcoolul

- Steroizi anabolizanți folosiți pentru a construi mușchi și a îmbunătăți performanța atletică

- Amfetamine

- Marijuana

- Heroină

- Metadonă (Methadose)

Ginecomastia și afecțiunile medicale

Mai multe afecțiuni de sănătate pot provoca ginecomastie prin afectarea echilibrului hormonilor. Acestea includ:

Hipogonadismul. Afecțiunile care scad producția de testosteron, cum ar fi sindromul Klinefelter sau insuficiența hipofizară, pot fi asociate cu ginecomastia.

Îmbătrânirea. Modificările hormonale care apar odată cu îmbătrânirea pot provoca ginecomastie, în special la bărbații supraponderali.

Tumori. Unele tumori, cum ar fi cele care implică testiculele, glandele suprarenale sau glanda pituitară, pot produce hormoni care modifică echilibrul hormonal masculin-feminin.

Hipertiroidismul. În această afecțiune, glanda tiroidă produce o cantitate prea mare de hormon tiroxină.

Vezi și: Cel mai tare truc când mergi la cumpărături. Lygia Alexandrescu: Înmulțești cu 5 și aduni cu 2. Niciodată nu o să umpli coșul

Insuficiență renală. Aproximativ jumătate dintre persoanele care sunt tratate cu dializă prezintă ginecomastie din cauza modificărilor hormonale.

Insuficiență hepatică și ciroză. Modificările nivelurilor hormonale legate de problemele hepatice și de medicamentele pentru ciroză sunt asociate cu ginecomastia.

Malnutriție și înfometare. Atunci când organismul este privat de o nutriție adecvată, nivelul de testosteron scade, în timp ce nivelul de estrogen rămâne același, provocând un dezechilibru hormonal. Ginecomastia poate apărea și atunci când se reia alimentația normală.

Produse din plante medicinale. Uleiurile vegetale, precum arborele de ceai sau lavanda, folosite în șampoane, săpunuri sau loțiuni au fost asociate cu ginecomastia. Acest lucru se datorează probabil activității lor estrogenice slabe.

Vezi și: Oaia neagră a familiei: ce este și de ce apare. 9 semne că ești "oaia neagră". Dafinoiu: Nu e vina persoanei, ci a familiei sale. Părinții vor să-și descarce frustrarea pe cineva

Ginecomastia, tratament

Majoritatea cazurilor de ginecomastie se rezolvă în timp, fără tratament. Cu toate acestea, dacă ginecomastia este cauzată de o afecțiune subiacentă - cum ar fi hipogonadismul, malnutriția sau ciroza - este posibil ca acea afecțiune subiacentă să necesite tratament.

Dacă luați medicamente care pot fi cauza ginecomastiei, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să le întrerupeți sau să le înlocuiți cu un alt medicament.

În cazul adolescenților fără o cauză aparentă a ginecomastiei, alta decât schimbările hormonale normale din timpul pubertății, medicul poate recomanda reevaluări periodice la fiecare trei până la șase luni pentru a vedea dacă afecțiunea se ameliorează de la sine. Ginecomastia la adolescenți dispare adesea fără tratament în mai puțin de doi ani.

Tratamentul poate fi necesar dacă ginecomastia nu se ameliorează de la sine sau dacă provoacă dureri semnificative, sensibilitate sau jenă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel