Ghid de vaccinare pentru pacienții cu boli cronice, copii și adulți

Ghid de vaccinare pentru pacienții cu boli cronice, lansat de COPAC
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat „Ghidul de informare pentru pacienți cu boli cronice (copii și adulți)”, realizat sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Ghidul de informare pentru vaccinare destinat pacienților cu boli cronice (copii și adulți), lansat de COPAC, a fost printat deja în 5.000 de exemplare, și va fi distribuit gratuit, de membrii asociațiilor de pacienți, în spitale din Capitală și din alte orașe ale țării, care tratează boli cronice. Ghidul este disponibil gratuit și online, AICI.

El conține informații utile despre vaccinuri și vaccinare, de la informații generale, precum traseul unui vaccin de la cercetare la producție, până la recomandări în funcție de afecțiunea cronică și contraindicații.

Totodată, în Ghid sunt prezentate categoriile de pacienți cronici care au nevoie de vaccinare, precum și opțiunile de vaccin pentru fiecare categorie în parte. Inclusiv la ce interval de timp trebujie refăcută vaccinarea, astfel încât pacienții să fie protejați. Un capitol este dedicat vaccinării de călătorie pentru pacienții cronici. Este abordată și problema comunicării cu medical vaccinator și clarificarea tuturor întrebărilor pe care le are pacientul. Mai mult, specialiștii care au conceput ghidul vorbesc și despre necesitatea vaccinării persoanelor din jurul pacientului cu boli cronice.

„Vaccinarea a fost considerată mult timp o măsură primară destinată exclusiv persoanelor sănătoase. Ulterior a fost demostrat faptul că prin dreptul la sănătate este nevoie de extinderea recomandărilor de vaccinare prin care orice persoană, indiferent de vârstă și statustul său, poate fi protejată împotriva unor boli infecțioase, prin administrarea corectă a preparatelor vaccinale. Acest ghid îşi propune să informeze diversele categorii de pacienţi (copii sau adulţi) asupra posibilităţilor de protecţie prin vaccinare, dar decizia este asumată împreună cu medicul curant şi cu cel care realizează vaccinarea, după o estimare clinică a riscurilor şi beneficiilor acestei măsuri de prevenţie specificE", a declarant prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății de Epidemiologie.

Vaccinurile ar trebui compensate pentru bolnavii cronici

„Vaccinarea este cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirilor. Numărul vaccinurilor și a bolilor pe care acestea le previn crește de la an. Vaccinarea este un process pe durata întregii vieți, iar pacienți cronici constitutie o categorie vulnerabilă, care are mare nevoie de protecție prin vaccinare. Cu acest ghid, Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) îşi propune să ofere tuturor celor interesaţi informaţiile necesare despre vaccinuri şi vaccinare. Informaţii care au fundament ştiinţific şi care au fost furnizate de medici specialiști în epidemiologie. Ne dorim ca Ministerul Sănătății să grăbească Ghidul profesioniștilor pentru vaccinarea pacienților cronici", a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

El a completat și că este nevoie de compensare la vaccinuri. Este păcat să fie investiți mulți bani în tratamentul unor pacienți, cum sunt de exemplu și cei cu transplant și să îi pui într-o situație de risc din cauza lipsei de compensare la vaccin. „Propunem ca pe lângă tratament să fie compensat și vaccinul pacienților cronici", a mai arătat președintele COPAC.

Ghidul de informare pentru pacienți cu boli cronice face parte din proiectul Inițiativă pentru viitor, derulat de COPAC pe tema vaccinării. COPAC, ca organizație umbrelă ce reprezintă pacienții cu afecțiuni cronic,e susține tratamentele de cea mai bună calitate pentru pacienți în general și în special accesul la vaccinare prin compensarea vaccinurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel