Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ghid de vaccinare pentru pacienții cu boli cronice, copii și adulți
05 feb, 18:38
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat „Ghidul de informare pentru pacienți cu boli cronice (copii și adulți)”, realizat sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.
Ghid de vaccinare pentru pacienții cu boli cronice, lansat de COPAC

Ghidul de informare pentru vaccinare destinat pacienților cu boli cronice (copii și adulți), lansat de COPAC, a fost printat deja în 5.000 de exemplare, și va fi distribuit gratuit, de membrii asociațiilor de pacienți, în spitale din Capitală și din alte orașe ale țării, care tratează boli cronice. Ghidul este disponibil gratuit și online, AICI.

El conține informații utile despre vaccinuri și vaccinare, de la informații generale, precum traseul unui vaccin de la cercetare la producție, până la recomandări în funcție de afecțiunea cronică și contraindicații.

Totodată, în Ghid sunt prezentate categoriile de pacienți cronici care au nevoie de vaccinare, precum și opțiunile de vaccin pentru fiecare categorie în parte. Inclusiv la ce interval de timp trebujie refăcută vaccinarea, astfel încât pacienții să fie protejați. Un capitol este dedicat vaccinării de călătorie pentru pacienții cronici. Este abordată și problema comunicării cu medical vaccinator și clarificarea tuturor întrebărilor pe care le are pacientul. Mai mult, specialiștii care au conceput ghidul vorbesc și despre necesitatea vaccinării persoanelor din jurul pacientului cu boli cronice.

„Vaccinarea a fost considerată mult timp o măsură primară destinată exclusiv persoanelor sănătoase. Ulterior a fost demostrat faptul că prin dreptul la sănătate este nevoie de extinderea recomandărilor de vaccinare prin care orice persoană, indiferent de vârstă și statustul său, poate fi protejată împotriva unor boli infecțioase, prin administrarea corectă a preparatelor vaccinale. Acest ghid îşi propune să informeze diversele categorii de pacienţi (copii sau adulţi) asupra posibilităţilor de protecţie prin vaccinare, dar decizia este asumată împreună cu medicul curant şi cu cel care realizează vaccinarea, după o estimare clinică a riscurilor şi beneficiilor acestei măsuri de prevenţie specificE", a declarant prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății de Epidemiologie.

Vaccinurile ar trebui compensate pentru bolnavii cronici

„Vaccinarea este cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirilor. Numărul vaccinurilor și a bolilor pe care acestea le previn crește de la an. Vaccinarea este un process pe durata întregii vieți, iar pacienți cronici constitutie o categorie vulnerabilă, care are mare nevoie de protecție prin vaccinare. Cu acest ghid, Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) îşi propune să ofere tuturor celor interesaţi informaţiile necesare despre vaccinuri şi vaccinare. Informaţii care au fundament ştiinţific şi care au fost furnizate de medici specialiști în epidemiologie. Ne dorim ca Ministerul Sănătății să grăbească Ghidul profesioniștilor pentru vaccinarea pacienților cronici", a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

El a completat și că este nevoie de compensare la vaccinuri. Este păcat să fie investiți mulți bani în tratamentul unor pacienți, cum sunt de exemplu și cei cu transplant și să îi pui într-o situație de risc din cauza lipsei de compensare la vaccin. „Propunem ca pe lângă tratament să fie compensat și vaccinul pacienților cronici", a mai arătat președintele COPAC.

Ghidul de informare pentru pacienți cu boli cronice face parte din proiectul Inițiativă pentru viitor, derulat de COPAC pe tema vaccinării. COPAC, ca organizație umbrelă ce reprezintă pacienții cu afecțiuni cronic,e susține tratamentele de cea mai bună calitate pentru pacienți în general și în special accesul la vaccinare prin compensarea vaccinurilor.


Ştiri Recomandate

Prof dr Reuven Or. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Cannabisul și canabinoidele, bolile pe care le pot trata. Dr Reuven Or a dat lista
Coronavirus: marile rețele comerciale iau măsuri să evite aglomerările
Ministrul adjunct al Sănătății din Iran, diagnosticat cu coronavirus după ce a apărut la TV
Toate testele pentru coronavirus făcute la Institutul Matei Balș: NEGATIVE
Femeia sosită duminică din Italia nu are coronavirus
Streinu-Cercel despre italianul care a fost în Gorj. Cât de mare e riscul de contaminare
Italianul internat la Sibiu nu are coronavirus. Probele biologice o confirmă
Ministerul Sănătății: italianul infectat cu COVID-19 a vizitat rudele soției UPDATE
Horațiu Moldovan despre COVID-19 în România: ”nimeni nu vrea să ascundă nimic”
Țara în care toți bolnavii de coronavirus s-ar fi vindecat
Coronavirus: pacientul zero din Italia fost găsit
Coronavirus, Maramureș: 82 de persoane aflate în izolare la domiciliu
Cancerul de sân: screeningul, inutil pentru femeile de peste 75 de ani
ADRFR: farmaciile dispun de un stoc minimal de măști
Creșterea în greutate la menopauză: Cinci lucruri de știut
Comisia de sănătate din Senat, raport de admitere a OUG pentru stocurile de urgență medicală
O mie de persoane, ținute în carantină într-un hotel din Tenerife
Premier italian, despre cauza epidemiei: un spital a încălcat măsurile de siguranță
Italia: primul caz de coronavirus în sudul țării
Italianul internat aseară la Sibiu, evoluție favorabilă: se așteaptă rezultatele analizelor
Sarea, pericol pentru inimă. Ce se întâmplă dacă nu mai consumi deloc
TSA, legată de nivelul scăzut al unei proteine din creier: noi cercetări
Consumul de lapte, risc de cancer la sân la femei
Cel mai bătrân om din lume a murit la 112 ani. Care a fost secretul longevității sale
Coronavirus, bilanț: peste 200 de cazuri în Italia, peste 80.000 în lume
Costache: Avem la dispoziţie în jur de 4.000 de locuri de carantină la nivel naţional
Șase lucruri despre bolile de inimă pe care orice femeie ar trebui să le știe
Coronavirus în Japonia - O a patra persoană de pe pachebotul Diamond Princess a decedat
Comentarii