Ghid de supraviețuire în zilele caniculare. Tudor Ciuhodaru, avertisment: Vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă

ghid - FOTO: Freepik
Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm în perioada caniculară. La ce trebuie să fim atenți în zilele foarte călduroase.

Sezonul estival vine și cu temperaturi ridicate, peste normalul perioadei, motiv pentru care persoanele cu anumite patologii, precum cele cardiovasculare sau cele neurologice, dar și copiii, trebuie să fie atente și să se pună la adăpost de efectele negative pe care le are căldura excesivă asupra sănătății.

În acest sens, medicul de urgențe, Tudor Ciuhodaru, a transmis un ”mic ghid de supraviețuire”, cu ceea ce trebuie sau nu făcut în spațiile închise sau pe stradă.

”Atenție, e caniculă. Mic ghid de supraviețuire. Ce trebuie să (NU) faceţi în spații închise, pe stradă. 3 lucruri care vă pot salva viața. 

Cei mai expuși sunt cei ce petrec mult timp în spații deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare, vârstnicii cu patologie cardiovasculară sau neurologică, dar și cei mici.

1. În spații închise (acasă și la birou):

a) evitați creșterea temperaturii având grijă să:

- Limitați utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a surselor de căldură.

- Acoperiți ferestrele expuse la soare.

- Mențineți închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul închis.

- Nu utilizați ventilatoare dacă temperatura a depășit 32 grade.

b) scădeți temperatura având grijă să:

- Aerisiți dimineața devreme sau seara târziu utilizând curenți de aer.

- Reglați aerul condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

2. În spații deschise (pe stradă și la locul de muncă):

- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternați deplasarea cu repausul în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare).

- Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

- Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute.

- Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncați echilibrat și variat insistând pe produse cu valoare calorică mică.

- Mențineți legătura cu persoanele în vârsta (rude, vecini, persoane cu dizabilități) interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.

- Evitați deplasările, aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfășurat în exterior între orele 11-18;

- Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice.

- Evitați alimentele cu un conținut mare de grăsimi, în special de origine animală;

- Nu consumați alcool (inclusiv bere ) - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;

- Nu lăsaţi copilul copilul singur în mașină chiar pe perioade scurte.

Vezi și: Plantele aromatice și condimentele, antioxidanții care oferă sațietate. Mihaela Bilic: Maxim de aromă cu 0 calorii

3. Dacă apar manifestărilor legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolație, epuizarea termică) trebuie:

1. Odihnă într-un spațiu umbrit și răcoros.

2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.

3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat).

4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:

1. Sunaţi la 112.

2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Comisia de Sănătate a Parlamentului European, într-o postare pe rețelele de socializare.

Vezi și: De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Cum te ajută să te răcorești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel