GHID complet de pregătire pentru COLONOSCOPIE: Ce mănânci înainte, ce soluții purgative se folosesc. SCUMC și COPAC

Colonoscopie. Foto: Print screen „You and Colonoscopy”/ Youtube
În cadrul Proiectului de screening colorectal desfășurat de Spitamul Militar Central Carol Davila din București (SCUMC) și de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice - COPAC - experții de la SCUMC au realizat un GHID complet de pregătire pentru COLONOSCOPIE care be învață ce trebuie să facem înainte și în timpul acestei investigații medicale care ne poate salva viața! Iată ce prevede, în mare, ghidul în cauză: 

Colonoscopia este cea mai utilă investigație pentru evaluarea patologiei colorectale. În acest context, pentru a putea vizualiza în întregime mucoasa colonică este necesară o foarte bună curățire a interiorului intestinului. O bună pregătire poate reduce timpul investigației și crește confortul pacientului pe durata examinării. O pregătire insuficientă prelungește mult timpul de investigație (uneori peste 30 min cu blocarea sălii de colonoscopie și creșterea timpului de așteptare pentru ceilalți pacienți) solicitând un efort de atenție deosebit din partea medicului endoscopist în condițiile în care crește riscul neobservarii unor leziuni grave ce pot afecta sever managementul diagnostic și terapeutic al pacientului.

Pregătirea pentru colonoscopie presupune următoarele etape:

1. Dieta

Cu 3 zile anterior colonoscopiei se recomandă excluderea din dietă a alimentelor cu fibre precum si a medicamentelor pe baza de fier sau bismut

Lista completă a alimentelor pe care le poți consuma AICI:

2. Pregătirea și administrarea soluțiilor purgative

Eliminarea reziduurilor de materii fecale din intestinul gros se obține prin consumul unei soluții purgative pe care o veți prepara și administra după instrucțiunile continute in regimurile de mai jos:

Lista completă cu indicații pentru pregătirea soluțiilor, AICI: 

Pregătirea trebuie terminată cu minim 5 ore înaintea examinării propriu-zise. Obiectivul pregătirii este eliminarea de scaune apoase, limpezi.

Consumând aceste soluții purgative veți avea multiple scaune diareice, ultimele apoase, care pot determina iritație la nivel anal. Pentru prevenirea acestei iritații locale se recomandă băi cu apă călduță după fiecare scaun, folosirea de șervețele umede pentru toaleta locală sau chiar unguente anti-iritative (ex. Bepanthene).

3. Instrucțiuni privind medicația

Medicația cardiologică nu va fi întreruptă și va fi administrată conform indicațiilor medicului dvs curant, cu o cantitate mică de apă. Pacientul va preciza medicului gastroenterolog/endoscopist medicația antiagregantă (Aspirină/Aspenter, Clopidogrel/Plavix) sau anticoagulantă (Sintrom, Trombostop), urmând a stabili împreună cu medicul cardiolog necesitatea ajustării dozelor. Pacientul diabetic (aflat în tratament cu ADO sau insulină) trebuie să fie avizat că lipsa aportului alimentar din timpul pregătirii pentru colonoscopie, necesită ajustarea dozelor/oprirea temporară a medicației antibiabetice pentru evitarea hipoglicemiei.

4. Reacții adverse ale pregătirii pentru colonoscopie

Frecvent se întâlnesc o serie de efecte adverse ușoare precum: greață, balonările abdominale și borborismele. Toate aceste nu impun intreruprea pregătirii dacă sunt tolerate de către pacient.

Efecte adverse mai severe și mai rare sunt legate de deshidratare ( ceea ce impune consumul generos de lichide clare) și constau în cefalee, vertij, lipotimie.

Apariția lor impune consultarea de urgență a medicului curant.

În timpul colonoscopiei se va insuflă aer pentru destinderea pereților colonului, ceea ce poate crea o senzație de disconfort, balonare și crampe.

În cazul folosirii sedării pe durata colonoscopiei nu este indicat în ziua respectivă să conduceți mașina, să semnați acte sau să luați decizii financiare/legale.

Important: foaia de observație ce însoțește pacientul trebuie să cuprindă coagulograma din ultima săptămână.

Ghidul complet poate fi descărcat de AICI:

cum se face efectiv o colonoscopie, în VIDEO „You and Colonoscopy”: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel