Gheorghiță: 5,26 milioane de români vaccinați complet contra COVID. „Avem nevoie de o soluție de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă”

Dr Valeriu Gheorghiță
Col dr Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a anunțat astăzi că până în acest moment doar 5,26 milioane de români sunt vaccinați complet contra COVID.  Cea mai mare rată de vaccinare la populația peste 12 ani se înregistrează în București (50,12%) și în Cluj (46,32%). 

Președintele CNCAV, col.dr. Valeriu Gheorghiță, a arătat marți, într-o conferință la Palatul  Victoria, care este acoperirea vaccinală în România. 
„În momentul de față, la nivelul municipiului București s-a depășit rata de acoperire vaccinală de 50% din populația rezidentă eligibilă, de peste 12 ani, mai exact este 50,15%, urmat județul Cluj, care are o rată de acoperire vaccinală de 46,32%. Ca sumarizare, 40% dintre județe, incluzând municipiul București, au o rată de acoperire vaccinală de peste 30%, aproximativ 55% dintre județe au o rată de acoperire vaccinală între 20 și 30% și mai sunt două județe, Giurgiu și Suceava, care au o rată de acoperire vaccinală aproape de 20%, în jur de 19,7%", a declarat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
În prezent sunt active aproximativ 581 de centre de vaccinare, cu 837 de fluxuri, în perspectiva administrării dozei 3.

„În momentul de față, în 26 de județe, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, privind modalitatea de vaccinare în unitățile de învățământ, la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unități de învățământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate, o parte dintre ele, deja, sunt active în unitățile de învățământ, iar alte 1.062 de unități de învățământ sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate. Repet, este o situație centralizată la nivelul a 26 de județe", a arătat președintele CNCAV.

5,26 de români cu schema completă

Conform datelor oficiale, în prima săptămână de școală „au fost vaccinați, în 3 județe, aproximativ 69 de elevi, 23 în Vâlcea, 18 în București, 28 la centre de vaccinare din proximitate în Hunedoara”.

În același timp, referitor la bilanțul vaccinărilor, șeful CNCAV a menționat că până la data de 20 septembrie au fost vaccinate cu cel puțin o doză peste 5,38 milioane de persoane, 5,26 milioane de persoane având schema completă. 

„În momentul de față avem nevoie de o soluție de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă. Ori, în acest context trebuie să punem bazele unei strategii de educație, să învățăm populația să citească știrile și informația”, a spus Gheorghiță, la Clubul Oamenilor de Știință, cu prilejul lansării raportului de cercetare "Stop Coronavirus Disinformation".

”Întrebarea care îmi vine în minte este 'Cine să-i învețe?' pentru că dacă nu au încredere în învățători, degeaba îi învață, pentru că nu îi vor urma mai departe.

În situația asta cred că și crearea unui cadru prin care oamenii trebuie să înțeleagă că nu mai avem timp de ezitat și că este cazul să respectăm atât măsurile de prevenție, cât și să încercăm să ne adresăm către vaccinare, beneficiind în felul acesta de protecția oferită de vaccinuri. (...) Ne uităm la exemplul altor țări. Au impus unii obligativitatea vaccinării. Alții au impus o serie de restricții, alții au impus folosirea certificatului verde digital. Sunt convins că măsuri precum implementarea certificatului verde digital vor fi cele care vor da rezultate pe termen scurt. (...) Da, este o măsură care dă rezultate și astfel de soluții trebuie găsite pe termen scurt, dar, repet, aceste soluții trebuie să fie fundamentate științific, trebuie să fie logice, trebuie să fie explicate foarte bine oamenilor încât să înțelegem că, de fapt, nu vorbim de discriminare. Nu suntem deloc discriminați, sunt măsuri care ne protejează sănătatea comunității din care facem parte”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel